logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Abs- czujnik dwuprzewodowy- (Golf II)- jak sprawdzić?

PafcioPjay 13 Sie 2005 18:56 4342 7
REKLAMA
  • #1 1731528
    PafcioPjay
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mam pytanie, jak sprawdzić czujnik dwuprzewodowy w Golfie? Komputer sprawdziłem- działa. Mam 3 czujniki, bo czwarty ktoś kiedyś zwinął. Chcę dokupić, ale muszę być pewny że pozostałe działają. A jeszcze mam pytanie czy da się zmostkować np: dwa przewody tylne pod jeden czujnik w kole? Tak z ciekawości to ostatnie.
  • REKLAMA
  • #2 1731534
    SP7SEC
    Poziom 29  
    Ocena: 408
    są to czujniki indukcyjne sprawdzić musisz omomierzem żadne zwieranie niepomoże muszą być generowane impulsy synchronicznie
  • REKLAMA
  • #3 1731536
    faziczek_r
    Poziom 20  
    Ocena: 28
    omomierzem powinno być koło 1.30 oma raz trafiło się mi ,że nie dość że był padnięty czujnik to i kabelek,tylni kupisz bez problemu na szrocie,a przednie najczęściej nie dają się wyjąć z powodu korozji.
  • REKLAMA
  • #4 1731552
    PafcioPjay
    Poziom 11  
    Oma czy Kilooma? Bo rozumiem że jest zbudowany z malutkiej cewki ale impedencja w omach to chyba mało, czy tak?
  • #5 1731592
    faziczek_r
    Poziom 20  
    Ocena: 28
    masz rację 1.30 kilooma
  • REKLAMA
  • #6 1731659
    PafcioPjay
    Poziom 11  
    Mój ma około 1.1 kiloma
  • #7 1731783
    SP7SEC
    Poziom 29  
    Ocena: 408
    sprawny może być sprawdż szczeline 05 do 08 mm
  • #8 1734661
    PafcioPjay
    Poziom 11  
    Czyli nie obędzie się bez ściągania kół, a i bębny też, bo z tyłu są bębny.. No trudno...ale dopiero we wtorek.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sprawdzania dwuprzewodowych czujników ABS w Volkswagenie Golf II. Czujniki te są indukcyjne i ich poprawne działanie można zweryfikować za pomocą omomierza, mierząc rezystancję cewki, która powinna wynosić około 1,1–1,3 kΩ. W przypadku uszkodzenia czujnika lub przewodu konieczna jest ich wymiana; tylne czujniki można łatwo kupić na szrocie, natomiast przednie często są trudne do demontażu z powodu korozji. Dodatkowo ważne jest zachowanie odpowiedniej szczeliny między czujnikiem a elementem wirującym, zalecana wartość to 0,5–0,8 mm. Sprawdzenie wymaga demontażu kół i bębnów hamulcowych z tyłu. Pytanie o możliwość zmostkowania dwóch przewodów tylnego czujnika pod jeden czujnik nie zostało jednoznacznie rozstrzygnięte.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA