logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ABS w Golfie III. Czy da się sprawdzić czy w aucie jest ABS?

darekw84 19 Mar 2006 20:21 2175 6
REKLAMA
  • #1 2434003
    darekw84
    Poziom 10  
    Kupiłem golfa III 1.9 TDI 97 rok w wersji bon jovi z ABS`ami. Problem w tym że nie jestem pewnien czy działają. Podczas przekręcania kluczyka nie świeci się dioda od ABS`ów. Jest wogól możliwość sprawdzenia czy w aucie jest zainstalowany system ABS??

Z góry dziękuje za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 2434062
    lajkonic
    Poziom 16  
    Ocena: 29
    witam, moze kontrolka spalona,ale otworz maske i zobacz czy jest pompa abs, a najprosciej zahamuj podczas jazdy i sie przekonasz czy dziala abs , pozdrawiam Zdzislaw
  • REKLAMA
  • #3 2434072
    loboo
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    cześć
    Po rozpędzeniu autka wciśnij hamulec energicznie i wtedy pedał ci będzie pulsował pod nogą i będzie słyszane stukanie ABS-u
    pozdrawiam
  • #4 2437004
    grzechu40
    Poziom 21  
    Ocena: 190
    Lub jedź na diagnostykę komputerową i podłącz się do złącza diagnostycznego.
  • REKLAMA
  • #5 2437324
    gumiś_rzesz
    Poziom 25  
    Ocena: 165
    Jak po przekręceniu kluczyka nie zapala się kontrolka od ABS-u to na 90% ktoś ją wyją aby nie razila w oczy że nie działa ABS. Żadko się palą
  • REKLAMA
  • #6 2440237
    adpap2005
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    a co z kontrolką ręcznego hamulca - u mnei ktoś zrobił taki myk, że wywalił żarówke ABS a we wskaźnikach zakleił kontrolkę ręcznego - bo zapalają się razem.
    co ja sie najpierw zastanawiałem dlaczego nie ma kontrolki ABS (po otwarciu kontrolki sie okazalo)
    a potem jeszcze ten reczny, dopiero jak rozebrałem zegary to wyjąłem kawałek gumy.

a ABS się swiecil bo oba przdnie czujniki były padnięte, po wymianie dziala :)
  • #7 2890109
    darekw84
    Poziom 10  
    Niestety w moim golfie nie ma pompy do ABS`u. Cóż trzeba uczyć się na błędach

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem braku sygnalizacji działania systemu ABS w Volkswagenie Golf III 1.9 TDI z 1997 roku w wersji Bon Jovi. Brak świecenia kontrolki ABS przy zapłonie może oznaczać uszkodzoną żarówkę lub jej usunięcie, co jest czasem praktykowane, aby nie sygnalizować braku działania systemu. Sposoby na sprawdzenie obecności i działania ABS to: wizualna kontrola pod maską obecności pompy ABS, dynamiczne hamowanie podczas jazdy celem wyczucia pulsowania pedału hamulca i słyszalnego stukania pompy ABS, a także diagnostyka komputerowa poprzez podłączenie do złącza diagnostycznego. Dodatkowo zwrócono uwagę na możliwe modyfikacje w instalacji elektrycznej, takie jak usunięcie żarówki kontrolki ABS i zaklejenie kontrolki hamulca ręcznego, które mogą utrudniać identyfikację problemu. W końcowym follow-upie potwierdzono brak pompy ABS w pojeździe, co oznacza, że system ABS nie jest zainstalowany w tym egzemplarzu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA