logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo Yoga 500 15 - przerywanie ładowania baterii

brokieb 22 Sty 2018 03:55 2937 17
REKLAMA
  • #1 16978871
    brokieb
    Poziom 14  
    Ocena: 3

Witam, posiadam problem z laptopem Lenovo Yoga . Przy włączeniu laptopa od razu zaczyna migać ekran informując mnie że za chwile rozładuje się laptop. Status ładowania zmienia się co 2-3 sekundy (tak jak na obrazku) Przy próbie wyłączenia sterowników (pokazanych na obrazku) problem "migania" znika. Co najlepsze z ikony baterii nie znika symbol informujący o podłączeniu kabla sieciowego - wykluczyłbym tutaj problem fizycznego uszkodzenia kabla (na drugim zasilaczu sytuacja wygląda tak samo) . System to Windows 10 Home x64 - na nowo instalowany. Myślę że problem jest z fabrycznymi sterownikami, może by je podmienić z innymi? jakieś pomysły?
  • REKLAMA
  • #4 17065606
    brokieb
    Poziom 14  
    Nietety to nie gniazdo ani zasilacz, zakupiłem nowe i sytuacja wygląda tak samo. Pozostaje płyta główna lub oprogramowanie, gdzie szukać problemu?
  • #5 17065752
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1133
    Pod wyłączonym systemem bateria się ładuje? Na systemie live CD/pendrive jaki efekt? Co pokazuje program BatteryMon?
  • REKLAMA
  • #6 17065809
    brokieb
    Poziom 14  
    Więc przy odpalonym Linuxie z pendrive sytuacja wygląda tak samo... przerywane ładowanie. BatterMon na zmianę pokazuje takie informacje jak poniżej
    Lenovo Yoga 500 15 - przerywanie ładowania bateriiLenovo Yoga 500 15 - przerywanie ładowania baterii

Po chwili "ładowania" laptop naładował 2% i Charge Rate spadło do 0
  • REKLAMA
  • #7 17065924
    mati211p
    Daj jeszcze screen z zakładki Info-->Battery Information lub kliknij na ikonę baterii i daj screen.
  • #8 17065935
    brokieb
    Poziom 14  
  • #9 17065968
    mati211p
    Jakbyś jeszcze uchwycił podczas ładowania w końcowej fazie wartość napięcia ile wynosi, bo to chyba pod obciążeniem lub po przerwaniu ładowania (10W poboru, więc chyba pod obciążeniem)? Trzeba ustalić, czy wartość ta ma związek z niedomaganiem układu ładowania, czy też jest wynikiem awarii samej baterii. Wartość napięcia przy pełnym naładowaniu powinno być coś w granicy 12,6V, jako, że jest to bateria 45Wh 11,1V 4050mAh. Widać też, że już FCC jest nieco niższe od DC (Zużycie na poziomie 14%).
  • #10 17386840
    rudakoparka
    Poziom 1  
    Witajcie, mam identyczny problem, czy udało się zdiagnozować przyczynę braku ładowania?
  • #11 17450319
    danstone
    Poziom 11  
    Witam, dołączam się do pytania przedmówcy, mam identyczny problem, czy udało się zdiagnozować przyczynę braku ładowania?
  • #12 17519067
    xironeksik
    Poziom 22  
    Ocena: 71
    Ponawiam. Laptop jeszcze ni był rozbierany identyczny problem. Czy ktoś go rozwiązał? Zasilacze podmieniane. Bateria na wyłączonym się nie ładuje. Po uruchomieniu systemu laptop co 2-3 sekundy zaczyna ładować baterie i przestaje. Miga ekran (przełącza tryb z baterii na zasilanie itp itd). Ktoś ma rozwiązanie problemu?
  • #13 17854417
    Cooler333
    Poziom 2  
    Czy komuś udało się rozwiązać problem? Bo mam podobne objawy. Do tego zauważyłem że jak już niemiga laptop działa na zasilaniu z ładowarki ale baterii nie ładuje.
    proszę o pomoc
  • #14 17856784
    xironeksik
    Poziom 22  
    Ocena: 71
    Ja wymieniłem płytę. Po wymianie układu KBC i zaprogramowaniu laptop działał prawidłowo około 24godzin po czym usterka powróciła. Najprawdopodobniej coś jego uszkadzało, co nie mam pojęcia.
  • REKLAMA
  • #15 18158737
    pablito_08
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Nadeszła pora i na mój laptop Lenovo. Objawy te same, ładuje / nie ładuje stan zmienia się co 2-3 sekundy. Ta sama sytuacja dzieje się również przy wyłączonym laptopie (kontolka ładowania szaleje, załącza się / wyłącza / zwiększa częstotliwość błysków). Jakiś tydzień temu miałem pierwszy taki objaw, ale udało się jeszcze 1-2 razy naładować laptop, tym razem już raczej nic z tego nie będzie,

Widzę po postach, że problem jest dosyć popularny, może mógłby ktoś opisać jak został rozwiązany, lub czy w ogóle został rowziązany?
  • #16 18462464
    Cooler333
    Poziom 2  
    U mnie po długim pobycie w serwisie skończyło się wymianą płyty głównej i puki co działa normalnie.
  • #17 18463068
    Piotr Partyka
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    brokieb napisał:

Witam, posiadam problem z laptopem Lenovo Yoga . Przy włączeniu laptopa od razu zaczyna migać ekran informując mnie że za chwile rozładuje się laptop. Status ładowania zmienia się co 2-3 sekundy (tak jak na obrazku) Przy próbie wyłączenia sterowników (pokazanych na obrazku) problem "migania" znika. Co najlepsze z ikony baterii nie znika symbol informujący o podłączeniu kabla sieciowego - wykluczyłbym tutaj problem fizycznego uszkodzenia kabla (na drugim zasilaczu sytuacja wygląda tak samo) . System to Windows 10 Home x64 - na nowo instalowany. Myślę że problem jest z fabrycznymi sterownikami, może by je podmienić z innymi? jakieś pomysły?

Czesc, mialem taki sam problem 7 miesiecy temu, przyczyna okazala sie w ukladzie ladowania baterii na plycie, dodatkowo byly rowniez inne problemy, wiec wywalilem grata, bo sie nie oplacalo tego wszystkiego naprawiac.
  • #18 19329639
    brynek
    Poziom 20  
    Ocena: 60
    Miałem ten sam problem
    Na układzie ISL95520HRZ pin 18 wymieniłem rezystor na 10 OHM był koło 70 k.
    Laptop działa ok.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy laptopów Lenovo Yoga 500 15 zgłaszają problem z przerywaniem ładowania baterii, objawiający się migającym ekranem i niestabilnym statusem ładowania. Problemy te występują zarówno przy włączonym, jak i wyłączonym systemie. Wiele osób podejrzewa uszkodzenie układu ładowania, płyty głównej lub sterowników. W odpowiedziach sugerowane są różne rozwiązania, w tym wymiana gniazda zasilania, płyty głównej, a także naprawa układu ISL95520HRZ. Niektórzy użytkownicy wymienili komponenty, co przyniosło chwilową poprawę, ale problem często powraca.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA