logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czym rozpuścić silikon ? zalewy elektroizolacyjne

gradek83 23 Sty 2018 12:25 18066 6
REKLAMA
  • #1 16982093
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2091
    Witam nie wiem czy to dobry dział ale mam taki dylemat mam zalana elektronikę dokładnie nie wiem czym ale jest to coś al'a przezroczysty silikon konsystencja takiego twardszego elastycznego żelka.
    I teraz interesuje mnie czym to rozpuścić jeśli to silikon to czy istnieją na rynku rozpuszczalniki rozpuszczające to albo zmieniające konsystencje do np rzadkiej galaretki które straci swoja przylepność i będzie można ją bez problemu usunąć?

Sprawdzałem już środki:
    Izopropanol
    Spirytus
    Benzynę Ekstrakcyjną
    Rozcieńczalnik RC-01 do wyrobów nitrocelulozowych
    Rozcieńczalnik uniwersalny (PIKKO)

Dodam że ta substancja nie rozpuszcza się pod wpływem wysokiej temperatury nawet nie chce się palić.

Czym rozpuścić silikon ? zalewy elektroizolacyjne

Z LEKTURY do jakiej dotarłem najbardziej zbliżony do mojego wydaje się silikon addycyjny
    Cytat:
    Specjalną grupę silikonów addycyjnych stanowią żele silikonowe. W przypadku zalewania bardzo wrażliwych komponentów, lub jeśli wodoszczelność jest podstawowym kryterium a właściwości mechaniczne bez znaczenia to zastosowanie samoleczących żelów jest rozwiązaniem optymalnym. Silikony dostarczane są w postaci 2 płynnych komponentów a po zmieszaniu i utwardzeniu tworzą ciało stałe o konsystencji galarety lub budyniu. Pozwala to na bardzo dobrą penetrację.
  • REKLAMA
  • #2 16982172
    onepiotr
    Poziom 25  
    Ocena: 218
    Są to zalewy silikonowe.
    Też ćwiczyłem temat z użyciem środków do czyszczenia z sylikonu :/
    Zostaje chyba tylko mechaniczne usuwanie.
    Mam jeszcze dostać odpowiedź od producenta. Dam znać.
  • REKLAMA
  • #3 16982203
    Maxornowak
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Proponuję coś na bazie acetonu. W sklepie motoryzacyjnym zapytaj o spray do czyszczenia tarczy hamulcowych.
  • REKLAMA
  • #4 16982235
    gradek83
    Poziom 43  
    onepiotr napisał:
    Są to zalewy silikonowe.
    Też ćwiczyłem temat z użyciem środków do czyszczenia z sylikonu :/
    Zostaje chyba tylko mechaniczne usuwanie.

No jedno już mechanicznie czyściłem żel bardzo dokładnie wypełnia szczeliny trudno to odlepiać zwłaszcza gdy jest sporo delikatnych elementów SMD. Wiadomo z grubsza można wydrapać ale już pomiędzy mniejszymi elementami trudniej. Próbowałem nawet w myjce ultradźwiękowej to czyścić zero efektów :/

Zapytałem o cenę tego rozpuszczalnika 3522 ciekawe ile to ustrojstwo kosztuje jak nie więcej niż 100zł to nawet z ciekawości bym kupił i przetestował.

EDIT:Pani odpisała
    "Dow Corning 3522 - 0,5L - cena netto 82zł + VAT"
    Zamówię i dam znać.

Cytat:
    DOW CORNING 3522 skoncentrowany rozpuszczalnik w formie płynnej do czyszczenia urządzeń, w których były dozowane dwuskładnikowe uszczelniacze silikonowe, stosowane w zastosowaniach izolacyjnych lub szklenia strukturalnego. Produkt nie zawiera halogenków i został specjalnie zaprojektowany do usuwania utwardzonych silikonów obecnych w wężach i mikserach dozujących.

ŹRÓDŁO
  • #5 16982303
    onepiotr
    Poziom 25  
    Odtłuszczacze kupowałem różnych producentów :) Mam kolekcję różnych rozpuszczalników. Nic z tego.
    Aceton pomaga na lakiery np. poliuretanowe.

Dostałem odpowiedź: z grubsza mechanicznie i potem heksanem.
  • #6 16982347
    gradek83
    Poziom 43  
    onepiotr napisał:
    i potem heksanem.
    Czyli rozpuszczalnikiem ftalowym (olejnym) w składzie ma ten heksan LINK Czy raczej o czysty heksan chodzi?

Czym rozpuścić silikon ? zalewy elektroizolacyjneCzym rozpuścić silikon ? zalewy elektroizolacyjne
  • REKLAMA
  • #7 16982423
    onepiotr
    Poziom 25  
    Pani napisała dosłownie: heksan.
    Ftalowego nie zastosuję na stole z racji jego smrodu. Heksan też nie lepszy bo w specyfikacji widnieje: zapach benzyna. :(
    Dziwne? Bo czytałem że stosowany w spożywce przy produkcji oleju jadalnego!
    No więc trzeba to "zwąchać".
    Moderowany przez ANUBIS:

onepiotr napisał:
    Dziwne. ..? bo czytałem że stosowany w spożywce. .. przy produkcji oleju jadalnego. ..!.
    Tu więcej informacji na temat ekstrakcji z zastosowaniem heksanu >>> Link

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem usuwania silikonowych zalew elektroizolacyjnych z elektroniki. Użytkownik próbował różnych rozpuszczalników, takich jak izopropanol, spirytus, benzyna ekstrakcyjna oraz rozcieńczalniki nitrocelulozowe, jednak bez skutku. Zasugerowano użycie acetonu, a także heksanu, który może być skuteczny, ale ma nieprzyjemny zapach. Użytkownik planuje przetestować rozpuszczalnik Dow Corning 3522, który został polecony przez producenta. Wskazano również na konieczność mechanicznego usuwania silikonu, co jest trudne w przypadku delikatnych elementów SMD.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA