Witam nie wiem czy to dobry dział ale mam taki dylemat mam zalana elektronikę dokładnie nie wiem czym ale jest to coś al'a przezroczysty silikon konsystencja takiego twardszego elastycznego żelka.
I teraz interesuje mnie czym to rozpuścić jeśli to silikon to czy istnieją na rynku rozpuszczalniki rozpuszczające to albo zmieniające konsystencje do np rzadkiej galaretki które straci swoja przylepność i będzie można ją bez problemu usunąć?
Sprawdzałem już środki:
Izopropanol
Spirytus
Benzynę Ekstrakcyjną
Rozcieńczalnik RC-01 do wyrobów nitrocelulozowych
Rozcieńczalnik uniwersalny (PIKKO)
Dodam że ta substancja nie rozpuszcza się pod wpływem wysokiej temperatury nawet nie chce się palić.
Z LEKTURY do jakiej dotarłem najbardziej zbliżony do mojego wydaje się silikon addycyjny
I teraz interesuje mnie czym to rozpuścić jeśli to silikon to czy istnieją na rynku rozpuszczalniki rozpuszczające to albo zmieniające konsystencje do np rzadkiej galaretki które straci swoja przylepność i będzie można ją bez problemu usunąć?
Sprawdzałem już środki:
Izopropanol
Spirytus
Benzynę Ekstrakcyjną
Rozcieńczalnik RC-01 do wyrobów nitrocelulozowych
Rozcieńczalnik uniwersalny (PIKKO)
Dodam że ta substancja nie rozpuszcza się pod wpływem wysokiej temperatury nawet nie chce się palić.
Z LEKTURY do jakiej dotarłem najbardziej zbliżony do mojego wydaje się silikon addycyjny
Cytat:Specjalną grupę silikonów addycyjnych stanowią żele silikonowe. W przypadku zalewania bardzo wrażliwych komponentów, lub jeśli wodoszczelność jest podstawowym kryterium a właściwości mechaniczne bez znaczenia to zastosowanie samoleczących żelów jest rozwiązaniem optymalnym. Silikony dostarczane są w postaci 2 płynnych komponentów a po zmieszaniu i utwardzeniu tworzą ciało stałe o konsystencji galarety lub budyniu. Pozwala to na bardzo dobrą penetrację.