logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć internet kablowy w pokoju bez wiercenia ścian?

zeba1 23 Sty 2018 21:40 1044 7
  • #1 16983584
    zeba1
    Poziom 6  
    Ocena: 9
    Witam
    mam straszny problem którego nie mogę rozwiązać. Potrzebuje mieć internet na kabel w moim PC. Aktualnie mam karte sieciową lecz na niej ping mi skacze na co nie mogę sobie pozwolić. Zrobiłem szkic, aby wam zobrazować mój problem.Jak podłączyć internet kablowy w pokoju bez wiercenia ścian?

Kiedyś pc był w pokoju nr 1 i nie było żadnego problemu, lecz teraz jest w pokoju nr 3 i nie mam możliwości przewiercenia ścian.
    Ma ktoś jakiś pomysł aby w pokoju nr 3 był internet na kabel?
    1) Może da się dołożyć drugi router do sieci wifi i poprowadzić kabel ethernet bezpośrednio w pokoju 3?
    2)kiedyś widziałem takie coś https://www.ceneo.pl/27366876#tab=click_scroll zdało by egzamin ewentualnie jakieś inne adaptery?

Wifi odpada, musi być kabel. Ma ktoś może jaki pomysł jak wybrnąć z sytuacji? będę wdzięczny.
  • #2 16983682
    makosuu
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 370
    zeba1 napisał:
    2)kiedyś widziałem takie coś https://www.ceneo.pl/27366876#tab=click scroll zdało by egzamin ewentualnie jakieś inne adaptery?

To jest naprostsze rozwiązanie i najlepsze.

WiFi też chcesz rozszerzać?
  • #3 16984496
    zeba1
    Poziom 6  
    a posiadał/posiada ktoś może to urządzenie i jest w stanie coś o nim powiedzieć i o jego działaniu? wifi niekoniecznie.
  • #4 16984584
    LucekB
    Ocena: 137
    Wszystko zależy w jakim trybie pracuję antena.
    Jeśli to zewnętrzny CPE do którego "idzie" skrętka i działa jako router WISP to możesz kabel przeciąć na strychu tam wpiąć zasilanie dać switch i od niego przewód do komputera i routera.
    Musiał byś pozyskać info od operatora.
  • #5 16988079
    KOCUREK1970
    Ocena: 5429
    zeba1 napisał:
    posiadał/posiada ktoś może to urządzenie i jest w stanie coś o nim powiedzieć i o jego działaniu?

To stara wersja na 2 przewody - dziś korzysta się już z 3 przewodów i musi być do tego inny sprzęt.
    Faza w gniazdkach też winna być tak samo podłączona - jeśli kupisz to co sam podałeś w linku, powinno na tym być spokojnie 20-30 Mb.
  • #6 16988176
    zeba1
    Poziom 6  
    20-30 Mb/s to ja mam na karcie sieciowej przez wifi, lecz wtedy ping mi skacze wyglada to mniej wiecej tak w konsoli cmd

20ms
    20ms
    20ms
    20ms
    1300ms
    800ms
    20ms
    20ms
    20ms

i tak ciągle, wiem, że przez kabel tak się z pingiem nie robi(testowalem podpinając laptopa)
  • #7 16988403
    KOCUREK1970
    Ocena: 5429
    zeba1 napisał:
    20-30mbps to ja mam na karcie sieciowej przez wifi

Ale czego oczekujesz z PLC za 150 zł?
    Wydaj 300/400 zł a będziesz miał i 100 Mb.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje rozwiązania na podłączenie internetu kablowego w pokoju bez wiercenia ścian. Wskazuje na problemy z pingiem przy użyciu karty sieciowej, a także na wcześniejsze bezproblemowe połączenie w innym pokoju. Proponowane rozwiązania obejmują dodanie drugiego routera do sieci Wi-Fi oraz wykorzystanie adapterów Powerline. Użytkownicy dyskutują o różnych modelach adapterów, ich wydajności oraz o konieczności posiadania odpowiedniego sprzętu do uzyskania stabilnego połączenia. Wspomniano o modelu FRITZ 1000E, który zapewnia dobre wyniki w grach online.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA