logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak zapewnić stabilny internet w piwnicy w bloku? Rozwiązania kablowe i mobilne

pkpintercity 23 Sty 2025 11:13 987 16
REKLAMA
  • #1 21406005
    pkpintercity
    Poziom 13  
    Ocena: 58
    Witam. Mam problem. Mieszkam w bloku i urządziłem sobie mały warsztacik w piwnicy i wszystko super, tylko jest mały problem. Mianowicie praktycznie brak internetu w piwnicy. Próbowałem rozwiązać ten problem poprzez powerline TP-Link, ale to jest totalna kaszana. Z racji że mieszkam na 1. piętrze, mogę pociągnąć szachtem kablowym kabel internetowy do domu, tyle że w domu już mam mały problem, bo rozdzielnia i przy okazji szacht znajdują się w przedpokoju, a router stoi w pokoju i nie mam jak tego kabla pociągnąć do routera. I jedyna opcja jest taka, żeby w rozdzielni podłączyć router i ten router połączyć z routerem z Vectry. A ten router, co jest w rozdzielni, połączyć poprzez kabel, co poleci do piwnicy. Myślałem jeszcze nad mobilnym netem. Akurat jestem w T-Mobile i jest porażka, kiedyś pamiętam, super śmigał mi Play. Chyba że wy macie jakiś inny lepszy pomysł, bardzo mi zależy, aby mieć neta w piwnicy. Dziękuję bardzo za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21406234
    Damian_Max
    Poziom 21  
    Ocena: 96
    Pewnie równie karkołomne rozwiązanie, ale możesz spróbować z routera w pokoju pociągnąć internet do rozdzielni (lub w jej pobliże) przez zestaw transmiterów sieciowych po 230 (coś ala TP-Link TL-PA7017P lub podobne), i tam podłączyć ethernet prowadzący do piwnicy.

Jak już pociągniesz ten przewód z piwnicy do domu tym szachtem, to możesz zamówić komplet takich transmiterów i jak będzie spełniać oczekiwania to zostawisz, jak nie to zwrócisz.
  • REKLAMA
  • #3 21406238
    pkpintercity
    Poziom 13  
    Niby tez opcja. No, nie przewidzialem podczas remontu mieszkania zeby ciagnac neta do piwnicy :) bo prad pociagnalem.
  • Pomocny post
    #4 21406273
    mono12345
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Hej. A jak masz instalację elektryczną do piwnicy, to możesz przesyłać nią internet. Sa takie zestawy TP-linkowe. Ja to przerabiałem i działało. Z III pietra do piwnicy.
  • #5 21406278
    pkpintercity
    Poziom 13  
    No wlasnie to mam i daremnie dziala non stop zrywa.
  • Pomocny post
    #6 21406328
    mono12345
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Hej U mnie była wymieniana cała instalacja. Licznik z mieszkania na parter + ekstra instalacja do piwnicy. Działało bez żadnego problemu przez kilka miesięcy, bo taka była potrzeba. Nie zauważyłem problemów.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 21406329
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5388
    pkpintercity napisał:

Na taki zestaw PLC trzeba wyłożyć najmniej 500 zł, wtedy jest szansa na cokolwiek.
  • Pomocny post
    #8 21406330
    cysiekw
    Poziom 42  
    Ocena: 1408
    pkpintercity napisał:

Czy PLC masz na tej samej fazie?
  • #9 21406340
    pkpintercity
    Poziom 13  
    Tak bo mam instalacje jednofazowa. Instalacja w mieszkaniu nowa. Po drodze plc ma rcd i dwa esy. Jest wpiete bezposrednio do gniazdka zadnych przedluzyczy czy listew
  • Pomocny post
    #10 21406345
    User2039
    Poziom 22  
    Ocena: 92
    Cytat:
    PS. Przypadkowo ustaliłem doświadczalnie na innym adapterze, który też gubił połączenie, że zyskuje pełną stabilność pracy gdy sąsiadujące z nim odbiorniki podłączone są do gniazdka w adapterze zamiast w sposób równoległy z adapterem.
    Pewnie ma to związek z moim głównym problemem, no ale nie podłącze 3kW inwertera 1f przez adapter sieciowy z gniazdkiem 16A, chociaż w sumie 230V*16A=3680W daje mi pewien margines bezpieczeństwa

To sprawdzałeś?
  • #11 21406348
    pkpintercity
    Poziom 13  
    Ale ten model nie ma gniazdka. To jest model tp link AV600
    Para adapterów TP-Link AV600 z dwoma portami Ethernet.
  • Pomocny post
    #12 21406438
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #13 21406461
    KOCUREK1970
    Ocena: 5388
    pkpintercity napisał:

I dlatego działa kiepsko, bo transfer jest tylko przez 2 przewody elektryczne (L/N).
    Trzeba było wybrać wersję droższą na bolec uziemienia, wtedy transfer by szedł 3 przewodami elektrycznymi (L/N/PE).

I trzeba było wybrać FritzBox, Devolo, a nie takie badziewie.
  • #14 21406559
    pkpintercity
    Poziom 13  
    Erbit napisał:
    pkpintercity napisał:
    Po drodze plc ma rcd i dwa esy.

To wystarczy by PLC miało problemy. Na próbę przełącz piwnicę na ten sam obwód (by pominąć urządzenia).

Jutro zrobie tak ze omine rcd i esy zobaczymy co wyjdzie

Dodano po 32 [sekundy]:

KOCUREK1970 napisał:
    pkpintercity napisał:

I dlatego działa kiepsko, bo transfer jest tylko przez 2 przewody elektryczne (L/N).
    Trzeba było wybrać wersję droższą na bolec uziemienia, wtedy transfer by szedł 3 przewodami elektrycznymi (L/N/PE).

I trzeba było wybrać FritzBox, Devolo, a nie takie badziewie.

No trudno mam to i musze jakos wybrnac z tematu
  • Pomocny post
    #15 21406797
    IC_Current
    Ocena: 2503
    pkpintercity napisał:
    ma rcd i dwa esy.

Oba elementy z cewkami. Nawet te kilka zwojów potrafi podobno (nie miałem osobiście okazji testować) wprowadzić niezłą reaktancję na częstotliwościach pracującego PLC.
    pkpintercity napisał:
    ze omine rcd i esy

Tylko pamiętaj, żeby wstawić i dobrze dobrać inne zabezpieczenie. Może bezpieczniki topikowe, zamiast włączników instalacyjnych? Trochę byłoby szkoda mieszkania czy jeszcze co gorszego sie stało, kiedy taki chiński wynalazek by się uszkodził i nie miał żadnego odcięcia od instalacji.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #16 21406902
    pkpintercity
    Poziom 13  
    Dokladnie omine rcd i esa i dam topik
  • #17 21654792
    pkpintercity
    Poziom 13  
    Wkurzyłem się, wywaliłem te daremne PLC i pociągnąłem kabel do piwnicy i spokój. Speedtest pokazuje 890 Mb/s w piwnicy i 1024 Mb/s w domu.

Podsumowanie tematu

✨ Problemem jest brak stabilnego internetu w piwnicy w bloku. Próby wykorzystania zestawu powerline TP-Link AV600 okazały się nieskuteczne z powodu zakłóceń i przerywania połączenia, mimo że instalacja elektryczna jest jednofazowa i nowa. Wskazano, że modele powerline bez gniazdka przepustowego i bez uziemienia (L/N bez PE) mają ograniczoną przepustowość i są podatne na zakłócenia, zwłaszcza gdy sygnał przechodzi przez zabezpieczenia takie jak RCD i wyłączniki nadprądowe (ESy). Zalecano użycie droższych zestawów powerline z uziemieniem (L/N/PE) oraz markowych urządzeń, np. FritzBox lub Devolo, które lepiej radzą sobie z przesyłem sygnału przez instalację elektryczną. Wskazano również, że cewki i zabezpieczenia instalacyjne mogą wprowadzać reaktancję tłumiącą sygnał PLC. Ostatecznie autor zdecydował się na tradycyjne rozwiązanie kablowe, pociągając bezpośredni kabel ethernetowy do piwnicy, co zapewniło stabilne i szybkie połączenie (ok. 890 Mb/s w piwnicy). Alternatywnie rozważano mobilny internet, jednak doświadczenia z T-Mobile były negatywne, a Play działał lepiej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA