logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Co to Digitizer? I czym się różni od wyświetlacza?

tomek13710 24 Sty 2018 20:39 38679 9
REKLAMA
  • #1 16986179
    tomek13710
    Poziom 7  
    Ocena: 6
    Witam
    Mój problem polega na tym że spadł mi telefon (lg spirit) rozwalił się ekran dosyć porządnie bo w miejscu gdzie było logo LG jest dziura że widać wnętrzności telefonu ale dotyk działa. Moje pytanie brzmi czym różni się digitizer od całego wyświetlacza LCD bo wszedłem na allegro i nie wiem w czym jest różnica ponieważ digitizer kosztuje 30zł a wyświetlacz 100zł?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16986274
    gonzalo
    Poziom 31  
    Ocena: 158
    Digitizer to ekran dotykowy, a wyświetlacz wiadomo. Raczej w domowych warunkach będziesz miał problem z rozklejeniem uszkodzonego digitizera od lcd bez jego uszkodzenia.
  • REKLAMA
  • #4 16986342
    tomek13710
    Poziom 7  
    Rozumiem, czyli jeśli telefon reaguje, dotyk działa, to wymienić można sam digitizer, nie ma potrzeby całego ekranu?
  • REKLAMA
  • #5 16986370
    michalek1988
    Poziom 26  
    Ocena: 181
    Jeśli reaguje na dotyk, to po co chcesz go wymieniać? Digitizer, to przezroczysta szybka nakładana na ekran (ale nie szkło hartowane, ani inna ochrona!), wyświetlacz, to ekran na którym pokazuje Ci się co robisz na telefonie .
  • #6 16986406
    tomek13710
    Poziom 7  
    Bo jak jeszcze raz spadnie to może przestać działać całkowicie
  • #7 16986441
    michalek1988
    Poziom 26  
    Może też przestać działać wyświetlacz, a dotyk pozostanie sprawny. Ten który masz teraz, jest pęknięty, lub w inny sposób podejrzany/ uszkodzony? Jak Ci nie odpowiada jego stan, to wymień go razem z wyświetlaczem. Dobrze by było sprawdzić też inne funkcje telefonu, aby się nie okazało potem że kupisz a nie możesz złapać zasięgu. Jeśli czujesz się na siłach dokonać naprawy i chcesz zaryzykować zakup tych części to proszę. Ale jak sam wspominałeś, upadek był dosyć poważny, może taniej by wyszło zlecenie sprawdzenia Twojego telefonu komuś i dopiero podjęcie decyzji o dokonaniu naprawy?
  • #8 16986490
    tomek13710
    Poziom 7  
    Uszodzony jest w ten sposób że poniżej ekranu jest jakieś 2 cm wolne tylko logo i właśnie tam jest dziura że widze co jest wewnątrz telefonu no i jeszcze pajączek
  • #9 16987282
    michalek1988
    Poziom 26  
    Oczekujesz, że ktoś Ci powie co wymienić nie widząc i nie mogąc posprawdzać telefonu? Różnice między jednym a drugim już kilka osób Ci wyjaśniło, jeśli mimo wszystko to Cie przerasta, to tylko serwis Cię ratuje. Jak potrzebujesz innej pomocy, to skonkretyzuj oczekiwania, zadaj pytania.
  • #10 16988525
    tomek13710
    Poziom 7  
    Masz rację lepiej oddam do serwisu. Dzięki za pomoc.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Digitizer to element odpowiedzialny za dotyk, natomiast wyświetlacz LCD to ekran, na którym wyświetlane są obrazy. W przypadku uszkodzenia ekranu telefonu LG Spirit, gdzie dotyk działa, możliwa jest wymiana samego digitizera, co jest tańszą opcją. Jednakże, w przypadku poważnych uszkodzeń, zaleca się wymianę całego wyświetlacza. Użytkownik rozważał naprawę samodzielnie, ale ostatecznie zdecydował się na oddanie telefonu do serwisu, aby uniknąć dalszych problemów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA