logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Navitel e100 - Brak komunikacji z komputerem przez USB

tiutesh 26 Sty 2018 18:15 11124 6
REKLAMA
  • #1 16990573
    tiutesh
    Poziom 12  
    Ocena: 59
    Witam forumowiczów,

Mam nawigację Navitel e100, nawigacja praktycznie nowa bo używana może ze dwa razy w przeciągu ostatnich dwóch lat, jako że obecnie dość sporo podróżuję to chciałem sobie zrobić aktualizację map, no i klops, żaden komputer nie widzi mi tej nawigacji na USB, podpinałem na stacjonarce (windows 7) oraz na laptopie (Windows 10) i kompletny brak reakcji po podłączeniu na USB, jedynie działa ładowanie.

Rozebrałem nawigację żeby zobaczyć czy gniazdo MicroUsb nie jest wyłamane, no niestety nie, problem tkwi gdzieś dalej. Może ktoś się spotkał z takim problemem w tych urządzeniach, nie wiem czy warto to wysyłać komuś do naprawy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16990619
    jajacekpl
    Poziom 25  
    Ocena: 268
    Jest jakakolwiek reakcja komputera na podłączenie nawigacji? Jakiś komunikat o nierozpoznanym urządzeniu?
    Sprawdź kabel - czasem trafiają sie (np w tanich ładowarkach lub powerbankach)wyłącznie zasilające, bez żyły odpowiedzalnej za przekaz danych (w skrócie)
    No i nie łącz przez HUB i USB 3.0
  • REKLAMA
  • #3 16990624
    tiutesh
    Poziom 12  
    Ocena: 59
    Żadnej reakcji, dźwięku podłączenia, nic kompletnie, komunikatu o nierozpoznanym urządzeniu również brak.

Kable sprawdzałem dwa, w tym jak mi się wydaje oryginalny dostarczony z tym urządzeniem przez producenta.
  • REKLAMA
  • #4 17212174
    timoglok
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Tiutesh mam dokładnie ten sam problem ;/
    Poradziłeś sobie z tym?
  • REKLAMA
  • #5 17212208
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1661
    Może nic nie pomogę, ale proszę sprawdzić przewód USB na innych urządzeniach. A piszę jako, że całkiem niedawno borykałem z próbami tranmisji nie widząc iż przewody, których używałem były przeznaczone wyłącznie do ładowarek, czyli wyposażone zwyczajnie w dwie żyły. Na zewnątrz niczym nie różni się a w działaniu owszem tak.
  • #6 17212228
    timoglok
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Przewód sprawdzony, komputer z telefonem komunikuje się.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z nawigacją Navitel e100, która nie jest rozpoznawana przez komputer po podłączeniu przez USB, mimo że działa ładowanie. Inni uczestnicy forum sugerują sprawdzenie kabla USB, ponieważ niektóre kable są przeznaczone tylko do ładowania i nie mają żyły do przesyłania danych. Użytkownik potwierdza, że sprawdził dwa kable, w tym oryginalny, oraz że komputer komunikuje się z innymi urządzeniami. Pojawia się również sugestia, aby zapoznać się z dodatkowymi informacjami na forum elektroda.pl, które mogą pomóc w rozwiązaniu problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA