logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć 7-segmentowe wyświetlacze LED HD1131G i TFK?

Michał~88 14 Sie 2005 12:39 3315 16
REKLAMA
  • #1 1732919
    Michał~88
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Mam 5 rodzaje wyświetlaczy LED.
    Podaje je parametry ponieważ nie wiem jak je podłączyć.
    Mam pierwszy raz z nimi kontakt.
    Wiem iż jest 7 segmentowy i mają 10 nóżek.
    Proszę o wyjaśnienie tych parametrów o to one:
    HD1131G-8803 Q pierwszy
    HD1131G-8725 R drugi
    TFK-D350PAG
    TFK225-D307PKI
    TFK325-D300PAH
  • REKLAMA
  • #2 1733084
    Kminek
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Hej!

Najprostszy sposób to metoda prób i błędów. Weź z zasilacza napięcie 5V i przez rezystorek np. 1k sprawdzisz która nóżka jest od czego. Są dwie opcje albo jest to wyświetlacz ze wspólną katodą albo anodą. Ja jak miałem do łączenia jakiś wyświetlacz 7-segmentowy to również na początku rozpisywałem sobie wyprowadzenia wyświetlacza właśnie metodą prób i błędów.

Sprawdziłem podane przez Ciebie wyświetlacze w Elfie oraz w google i nic konkretnego na ich temat nie znalazłem.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 1733709
    Michał~88
    Poziom 14  
    A jak wygląda ułożenie bloków na wyświetlaczu LED dokładnie chodzi mi o a,b,c,d,e,f itp. na pewno wiecie, o co mi chodzi.
    Proszę o jakiś obrazek ukazujący rozstawienie ich na wyświetlaczu.
  • REKLAMA
  • #6 1733734
    ogryz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    Witam!
    Zaczynając od górnego segmentu, jedziesz zgodnie ze wskazówkami zegara i masz: a, b, c, d, e, f. Segment w środku to g. Kropka, jeśli jest, to h.

Pozdrawiam.
  • #7 1736674
    Michał~88
    Poziom 14  
    Proszę o wyjaśnienie wspólnej anody, katody, o co w tym chodzi.
    Podłączając napięcie 5V i rezystor 1k sprawdziłem nóżki tegoż wyświetlacza.
    Moje obserwacje są następujące.
    W jednym wyświetlaczu przykładając napięcie na inną nóżkę zapalała się inny znak a, b, c, d, e,f,g lub h.
    W innym natomiast przykładając napięcie 5 wolt do jednej nóżki a gniazdem sprawdzając inne nóżki wyświetlała się inny segment.
    Jaka jest różnica pomiędzy tymi wyświetlaczami?
    Czy posiadacie schemat jak połączyć taki wyświetlacz z procesorem AT90S2313.
  • #8 1736799
    ogryz
    Wyświetlacz LED to 7 (8 z kropką) diód POŁĄCZONYCH RÓWNOLEGLE. Jeżeli wyświetlacz jest ze wspólną anodą, to znaczy że są połączone anodami.

Aby sprawdzić, która nóżka jest od jakiego segmentu postępuj tak:
    1) Weź zwykłą baterię 4.5V (lub dowolne inne źródło napięcia o podobnej wartości) i rezystor,
    2) "Minus" przykładasz do środkowej nóżki w górnym rzędzie,
    3) "Plus" przykładasz do pozostałych nóżek po kolei i obserwujesz który segment się zapala (i notujesz to sobie). Jeśli segmenty będą się zapalać to jest to wyświetlacz ze wspólną katodą.
    4) Jeśli żaden segment się nie zapalił, to zamieniasz kabelki ("Plus" na środek, "minus" do pozostałych) i robisz jak poprzednio. Jeśli tym razem segmenty się zapalały to jest to wyświetlacz ze wspólną anodą.

Wyświetlacz z prcesorem łączysz tak jak zwykłe diody LED.
  • #9 1736836
    Michał~88
    Poziom 14  
    Już wiem wyświetlacz, który posiadam jest ze wspólną anodą.
    Jeszcze jedno pytanie.
    Jak będę podłączał nóżki do 90S2313 to podłączam nóżki a, b, c, d, e, f, g, DP a co z VCC zostawiam puste?
    Aha, jakich rezystorów użyć do nóżek a, b, c, … a jakich do VCC?
  • #10 1736846
    ogryz
    VCC - rozumiem, że chodzi ci właśnie o wspólną anodę? Jeśli tak to podłączasz do plusa zasilania bez rezystora. Segmenty podłączasz przez rezystory ok 220 ohm.

Pozdrawiam.
  • #11 1736891
    Michał~88
    Poziom 14  
    Spoglądając na inne schematy podłączenia wyświetlacza LED podłączenie anody jest wyprowadzone do tranzystora później rezystora.
    Tu jest link do strony http://www.edw.com.pl/pdf/k10/84_13.pdf strona 2.
    Są tu podłączone dwa wyświetlacze LED.
    Dlaczego używa się dekodera kodu BCD?
    Ja też będę musiał użyć tego dekodera na wyjściu anody?
  • Pomocny post
    #12 1736957
    Kminek
    Poziom 15  
    Michał~88 napisał:
    Spoglądając na inne schematy podłączenia wyświetlacza LED podłączenie anody jest wyprowadzone do tranzystora później rezystora.
    Tu jest link do strony http://www.edw.com.pl/pdf/k10/84_13.pdf strona 2.
    Są tu podłączone dwa wyświetlacze LED.
    Dlaczego używa się dekodera kodu BCD?
    Ja też będę musiał użyć tego dekodera na wyjściu anody?

Hej!

Na schemacie o którym piszesz zastosowano tzw. wyświetlanie multipleksowe. Polega ono na tym, że w jendej chwili wyświetlana jest tylko jedna cyfra. Na przykład na twoim schemacie są cztery cyfy. Na początku pali się pierwsza cyfra, po czym zostaje ona wygaszona i zapalona druga cyfra i tak dalej. O tym która cyfra aktualnie się pali decyduje wysterowanie odpowiedniego tranzystora. Cały bajer polega na tym, że cyfry te wyświetlane są po kolei w bardzo krótkich odstępach czasowych dzięki czemu nie widzimy wygaszonych cyfr a cały ciąg cyfr. Plusy tego rozwiązania to zmniejszenie liczby wyprowadzeń (7 do wyświetlacza + 4 od sterowania tranzystorami) koniecznych do sterowania wyświetlaczami.

Stosując dekodery BCD jeszcze bardziej można zmniejszyć ilość zmarnowanych nóżek uP (wystarczą tylko 4 nóżki + 4 od sterowania tranzystorami). Minus tego rozwiązania jest takie, że nie można wyświetlać dowolnych znaków (np. liter) , a jedynie liczby od 0 do 9 (według kodu dwójkowego ABCD).

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #13 1736962
    ogryz
    Wyświetlacze łączy się przez tranzystor, wtedy gdy jest ich więcej i nie ma odpowiedniej liczby wolnych wyprowadzeń w mikroprocesorze. Dane są wtedy wyświetlane w sposób multipleksowy, a poszczególne segmenty wszystkich wyświetlaczy są ze sobą połączone (wszystkie "a", wszystkie "b" itd.). Działa to następująco:
    1) Tranzystor pierwszego wyświetlacza zostaje odetkany - do anody doprowadzone zostaje napięcie (reszta wyświetlaczy nie działa),
    2) Zapalone zostają odpowiednie segmenty - na wyświetlaczu pojawia się znak,
    3) Tranzystor przy wyświetlaczu 1 zostaje zatkany (wyświetlacz gaśnie), natomiast odetkany zostaje drugi (drugi wyświetlacz zostaje zasilony),
    4) Znów zapalone zostają segmenty i na wyświetlaczu pojawia się znak.
    Gdy każdy wyświetlacz wyświetli to co miał wyświetlić, proces się powtarza. Wyświetlacze są przełączane z taką częstotliwością, że oko nie dostrzega migotania.

P.S. Ja na tym schemace żadnego dekodera BCD nie widzę.
  • #14 1737010
    Michał~88
    Poziom 14  
    Aha, gdy brak już wyprowadzeń w mikroprocesorze (nie ma ich wcale lub muszą być jakieś?)
    używa się do tego tranzystorów.
    A gdy posiadam wolne miejsce mogę użyć dekodera?
    Nie bardzo rozumiem działanie dekodera można dokładniej?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #15 1737087
    marcinj12
    Poziom 40  
    Ocena: 250
    Kod BCD - poszukaj sobie o nim szczegółów jak cię to interesuje - pozwala zapisać każdą cyfrę na 4 bitach (binarnie). Np cyfra 9(DEC) to 1001(BCD) a cyfra 3(DEC) to 0011(BCD).
    W odróżnieniu od kodu binarnego każdą CYFRĘ zapisuje sięna 4 bitach, czyli np. liczba 435(DEC) to będzie 0100 0011 0101(BCD). Napisałem to oddzielnie dla większej czytelności, ale można też napisać razem.

Dekoder BCD na kod wyświetlacza 7-seg. (bo zakładam że o takim mowa) pozwala zamiast używać 7 wyprowadzeń mikrokontrolera (do sterowania segmentami a...g) użyć tylko 4 wyprowadzeń. Podłącza sięje do wejść dekodera, a 7 wyjść - do wyświetlacza.
    W ten sposób zyskałeś 3 wyprowadzenia uC.
    Przykładami takich układów (podaję bez dokładnego sprawdzenia) są:
    7447, 74HC4511, 7448, 4056, 4511 i pewnie jeszcze wiele innych...
  • #16 1737115
    Kminek
    Poziom 15  
    Michał~88 napisał:
    Aha, gdy brak już wyprowadzeń w mikroprocesorze (nie ma ich wcale lub muszą być jakieś?)
    używa się do tego tranzystorów.
    A gdy posiadam wolne miejsce mogę użyć dekodera?
    Nie bardzo rozumiem działanie dekodera można dokładniej?

To, nie tak do końca z tymi wyprowadzeniami. Zobacz, jakbyś chciał sterować czterama wyświetlaczami bezpośrednio z uP to musiałbyś urzyć, aż 28 nóżek procesora (4*7=28). AT90S2313 ma nóżek zaledwie 20, a następny procki są w obudowie 40 nóżkowej. Dlatego należy dążyć do tego aby sterować takie wyświetlacze za pomocą jak najmniejszej ilości wyprowadzeń uP. (Ja na przykład wykorzystuję magistralę I2C, dzięki której mogę sterować kilkanaście wyświetlaczy zużywając tylko dwie nóżki procesora).

Z dekoderami BCD sprawa jest bardzo prosta. Jest to osobny scalaczek posiadający siedem wyprowadzeń (od a do g) które podłączasz poprzez rezytorki do wyświetlacza. Dodatkowo dekoder posiada cztery wejścia ABCD. I na te wejścia podajesz stany wysokie lub niskie. Na przykład podanie 1000 wyświetli cyfrę 1, a podanie na to wejście kombinacji 1010 spowoduje wyświetlenie cyfry 5. Czyli stosujesz tutaj kod dwójkowy.

Z dekoderów to polecam Ci układ 4543. Układzik ten ma kilka fajnych funkcji (np. dopasowanie do wyświetlacza ze wspólną katodą lub anodą itp.) oraz moin zdaniem najlepszy rozkład wyprowadzeń. Jeżeli chcesz to mogę Ci podesłać artykuł z Praktycznego Elektronika o dekoderach BCD.

Pozdrawiam
  • #17 2261001
    Michał~88
    Poziom 14  
    Dziękuję za odpowiedzi. Wszyscy jednakowo przyczynili się do odpowiedzi na moje pytanie.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia 7-segmentowych wyświetlaczy LED o 10 nóżkach, w tym modeli HD1131G i TFK. Wyświetlacze mogą mieć wspólną anodę lub katodę, co można sprawdzić metodą prób i błędów, podłączając napięcie 5V przez rezystor 1kΩ do poszczególnych nóżek i obserwując zapalanie segmentów. Układ segmentów opisano jako a, b, c, d, e, f, g oraz kropka (DP). W przypadku wyświetlaczy ze wspólną anodą anodę podłącza się do zasilania bez rezystora, a segmenty przez rezystory około 220Ω. Przy sterowaniu mikrokontrolerem AT90S2313 można podłączać segmenty do portów procesora, a wspólną anodę do VCC. W przypadku większej liczby wyświetlaczy stosuje się multipleksowanie, gdzie tranzystory sterują zasilaniem poszczególnych cyfr, a segmenty wszystkich wyświetlaczy są połączone równolegle. Użycie dekoderów BCD (np. 7447, 74HC4511, 4543) pozwala zmniejszyć liczbę wyprowadzeń mikrokontrolera, konwertując 4-bitowy kod BCD na sygnały sterujące segmentami wyświetlacza. Dekodery BCD umożliwiają wyświetlanie cyfr 0-9, ale ograniczają możliwość wyświetlania liter. Multipleksowanie i dekodery BCD są stosowane w celu optymalizacji liczby połączeń i ułatwienia sterowania wyświetlaczami 7-segmentowymi.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA