logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć wyświetlacz 7-segmentowy z 74HC164 do wspólnej anody?

catcher 07 Lut 2007 15:14 5998 2
REKLAMA
  • #1 3539667
    catcher
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Cześć,

Probuje uruchomić wyświetlacz (7-segmentowy z kopką, czyli 8-wyporawadzeń, wspólna anoda).
    Niestety nie potrafie zbudować odpowiedniego układu. Wyszukałem w necie, na elektrodzie, itp. i znalazłem pare rozwiązań.
    Te które mnie najbardzej zaciekwaiły to np. taki z rejestrem przesuwnym 74HC164, z tym, że nie wiem czy można go podłaczyć pod wyświetlacz ze wspólną anodą, a jeśli można to jak to należy zrobić?

PS: Finalnie ten ukad bede podpinał do AVRa, wiec może macie jakieś inne ciekawe rozwiązania. Wiem, że tego jest masa w internecie, ale troche mnie to przytłacza bo, bo nie potrafie wybrać czegoś dobrego (sensownego).

Dzięki z góry za info,
    Pozdrawiam,
    Michał
  • REKLAMA
  • #2 3539952
    Dar.El
    Poziom 41  
    Ocena: 889
    Witam
    Jeżeli 5V wystarczy do świecenia wyświetlacza, to potrzebujesz dodatkowo tranzystor PNP na każdy wyświetlacz, który będzie otwierany krążącym zerem w 164.
  • Pomocny post
    #3 3540297
    ImPuLs
    Poziom 23  
    Ocena: 36
    Albo może coś takiego.

Anody wyświetlaczy sterujesz podając stany niskie '0' na bazy tranzystorów. Względem układu na 74164 zużywasz o dwa wyjścia uP więcej.

Katody sterować możesz na dwa sposoby:

1- stosując układ ULN2003 (lub ULN2803 jeżeli kropka ma być także sterowana); podajesz wtedy stan wysoki '1' na wejścia ULN; wady -> aż 8 wyprowadzeń uP potrzebujesz; zalety -> możesz uzyskać dowolny wyświetlany znak, nie tylko takie jak oferuje dekoder 4543 lub 7447.

2- stosując układ CMOS 4543 (lub 7447 lub 74247); podajesz na wejście kody znaków w kodzie BCD; wady -> ograniczona ilość znaków jakie możesz uzyskać; zalety -> mniej wyprowadzeń uP potrzebujesz.
    Załączniki:
    • Jak podłączyć wyświetlacz 7-segmentowy z 74HC164 do wspólnej anody? wyswietlacze.JPG (60.32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA