Mamk napisał: 1. "Jak ustaliłem, gromadzą państwo pliki cookies dotyczące użytkowników odwiedzających Państwa stronę. "? - jak i gdzie ja je jednak gromadzę? Jak dojść do tego? To na serwerze?
No to ktoś źle ustalił, bo to użytkownicy gromadzą cookies, które są standardowo wysyłane do Pani serwera przy żądaniu pobrania strony. Służy do tego pole Cookies w nagłówku zapytania HTTP. Natomiast "temu komuś" pewnie chodziło o to, że ta technologia jest po prostu wykorzystywana na Pani stronie.
Mamk napisał: 2. "W praktyce wskazane informacje o celu przechowywania i o możliwości określenia przez użytkownika warunków przechowywania, powinny zostać zamieszczone na osobnej podstronie w ramach należącej do Państwa witryny internetowej. " - ok, mam podstronę , ale ograniczającą się do poinformowania co to jest cookies i jak je wyłączyć. Ale nie ma słowa o celu przechowywania, bo ja o tym przechowywaniu pierwszy raz słyszę... A chcę dokopać się, co gromadzę, bo zaraz wejdzie Rodo i mogę się zdziwić jeszcze mocniej....
Nie wiem, co Pani może jeszcze przechowywać, ale to na pewno nie są cookies.

Jeśli użytkownik danej strony używa Firefoxa, to może zobaczyć, jakie cookies przechowuje poprzez wybranie opcji View Page Info z menu podręcznego, przejście do zakładki Security, a następnie wciśnięcie przycisku View Cookies. Dla innych przeglądarek wygląda to podobnie.
Mamk napisał: Standardowa formuła na stronach www brzmi np. "Ten serwis korzysta z plików cookie. Korzystając z Serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie." Czyli osoby wchodzące na moją stronę odhaczając zgodę akceptują gromadzenie moich plików na swoich urządzeniach,
Dotąd zrozumiałam.
Tak, dokładnie. Tak należy to rozumieć.
Mamk napisał: W Chromie Wersja 63.0.3239.132 nie mam Resources-Cookies. Chyba pisano to w czasie panowania starszej wersji.
Bardzo możliwe, tak czy siak może to Pani też zrobić z innej przeglądarki.
Mamk napisał: W checkerze dostałam takie wyniki w załączeniu. Co one mówią?jak sprawdzić pliki cookies na swojej stronie internetowej?jak sprawdzić pliki cookies na swojej stronie internetowej?
Mówią one o tym, że przebadana strona nie wykorzystuje plików cookie. Dokładniej rzecz ujmując, zielone okienko to ilość cookies wykorzystywanych przez badaną witrynę bezpośrednio, czerwone okienko to ilość cookies wykorzystywanych przez elementy na stronie niebędących integralną częścią witryny (np. reklamy i banery ze stron trzecich). Żółte okienko pokazuje ilość żądań wysłanych od użytkownika do serwera nienależącego do odwiedzanej witryny (np. żądania pobrania reklamy i jednoczesne wysłanie informacji o jej kliknięciu) - nie jest to związane z cookies, ale umożliwia np. nieautoryzowane przesłanie informacji podmiotom trzecim.
Myślę, że dla świętego spokoju powinna Pani uzgodnić jakiś tekst z prawnikiem, nie wnikając, czy tekst jest prawdziwy. Z tego co mi wiadomo, informacja o cookies nie niesie żadnych skutków finansowych, jedynie brak rodzi skutki prawne.