logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

jak sprawdzić pliki cookies na swojej stronie internetowej?

Mamk 30 Sty 2018 18:44 672 5
REKLAMA
  • #1 17000458
    Mamk
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Lata temu grafik komputerowy stworzył mi stronę firmową. W jaki sposób mam teraz sprawdzić, czy gromadzę pliki cookies? Mam co prawda standardową formułkę na tej stronie o tym, że serwis korzysta z cookies, ale nie mam pewności czy faktycznie je gromadzę. Korzystałam już z cookie-checker.com, ale nie potrafię zinterpretować wyników. Ta strona wyświetla mi się po holendersku (?) Czy jest jakieś proste narzędzie, najlepiej w jakimś popularniejszym języku?

Dodano po 5 [minuty]:

Albo inaczej:
    W checkerze dostałam takie wyniki w załączeniu. Co one mówią?jak sprawdzić pliki cookies na swojej stronie internetowej?jak sprawdzić pliki cookies na swojej stronie internetowej?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 17000743
    linuxtorpeda
    Poziom 26  
    Ocena: 295
    Poza tym warto zauważyć, że to nie ty gromadzisz cookies, cookies są przechowywane na komputerach użytkowników strony.
  • REKLAMA
  • #4 17001010
    Mamk
    Poziom 10  
    umproject napisał:
    http://www.cookies.artevena.pl/czy-strona-uzywa-cookies/ sprawdź tutaj

tu już też byłam. W Chromie Wersja 63.0.3239.132 nie mam Resources-Cookies. Chyba pisano to w czasie panowania starszej wersji.

Dodano po 1 [minuty]:

linuxtorpeda napisał:
    Poza tym warto zauważyć, że to nie ty gromadzisz cookies, cookies są przechowywane na komputerach użytkowników strony.

OK, czyli ja gromadzę pliki cookies stron, na które JA wchodzę?

Dodano po 34 [minuty]:

Standardowa formuła na stronach www brzmi np. "Ten serwis korzysta z plików cookie. Korzystając z Serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie." Czyli osoby wchodzące na moją stronę odhaczając zgodę akceptują gromadzenie moich plików na swoich urządzeniach,

Dotąd zrozumiałam.

Ale analizuję pismo na temat tego, jak powinna wyglądać prawidłowa strona www zbierająca ciastka. I przestałam rozumieć:
    1. "Jak ustaliłem, gromadzą państwo pliki cookies dotyczące użytkowników odwiedzających Państwa stronę. "? - jak i gdzie ja je jednak gromadzę? Jak dojść do tego? To na serwerze?
    2. "W praktyce wskazane informacje o celu przechowywania i o możliwości określenia przez użytkownika warunków przechowywania, powinny zostać zamieszczone na osobnej podstronie w ramach należącej do Państwa witryny internetowej. " - ok, mam podstronę , ale ograniczającą się do poinformowania co to jest cookies i jak je wyłączyć. Ale nie ma słowa o celu przechowywania, bo ja o tym przechowywaniu pierwszy raz słyszę... A chcę dokopać się, co gromadzę, bo zaraz wejdzie Rodo i mogę się zdziwić jeszcze mocniej....

Muszę ponownie znaleźć grafika, ale jakieś podstawy podstaw muszę rozumieć....
  • REKLAMA
  • #5 17001420
    linuxtorpeda
    Poziom 26  
    Ocena: 295
    Mamk napisał:
    1. "Jak ustaliłem, gromadzą państwo pliki cookies dotyczące użytkowników odwiedzających Państwa stronę. "? - jak i gdzie ja je jednak gromadzę? Jak dojść do tego? To na serwerze?

No to ktoś źle ustalił, bo to użytkownicy gromadzą cookies, które są standardowo wysyłane do Pani serwera przy żądaniu pobrania strony. Służy do tego pole Cookies w nagłówku zapytania HTTP. Natomiast "temu komuś" pewnie chodziło o to, że ta technologia jest po prostu wykorzystywana na Pani stronie.

Mamk napisał:
    2. "W praktyce wskazane informacje o celu przechowywania i o możliwości określenia przez użytkownika warunków przechowywania, powinny zostać zamieszczone na osobnej podstronie w ramach należącej do Państwa witryny internetowej. " - ok, mam podstronę , ale ograniczającą się do poinformowania co to jest cookies i jak je wyłączyć. Ale nie ma słowa o celu przechowywania, bo ja o tym przechowywaniu pierwszy raz słyszę... A chcę dokopać się, co gromadzę, bo zaraz wejdzie Rodo i mogę się zdziwić jeszcze mocniej....

Nie wiem, co Pani może jeszcze przechowywać, ale to na pewno nie są cookies. :) Jeśli użytkownik danej strony używa Firefoxa, to może zobaczyć, jakie cookies przechowuje poprzez wybranie opcji View Page Info z menu podręcznego, przejście do zakładki Security, a następnie wciśnięcie przycisku View Cookies. Dla innych przeglądarek wygląda to podobnie.

Mamk napisał:
    Standardowa formuła na stronach www brzmi np. "Ten serwis korzysta z plików cookie. Korzystając z Serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie." Czyli osoby wchodzące na moją stronę odhaczając zgodę akceptują gromadzenie moich plików na swoich urządzeniach,

Dotąd zrozumiałam.

Tak, dokładnie. Tak należy to rozumieć.

Mamk napisał:
    W Chromie Wersja 63.0.3239.132 nie mam Resources-Cookies. Chyba pisano to w czasie panowania starszej wersji.

Bardzo możliwe, tak czy siak może to Pani też zrobić z innej przeglądarki.

Mamk napisał:
    W checkerze dostałam takie wyniki w załączeniu. Co one mówią?jak sprawdzić pliki cookies na swojej stronie internetowej?jak sprawdzić pliki cookies na swojej stronie internetowej?

Mówią one o tym, że przebadana strona nie wykorzystuje plików cookie. Dokładniej rzecz ujmując, zielone okienko to ilość cookies wykorzystywanych przez badaną witrynę bezpośrednio, czerwone okienko to ilość cookies wykorzystywanych przez elementy na stronie niebędących integralną częścią witryny (np. reklamy i banery ze stron trzecich). Żółte okienko pokazuje ilość żądań wysłanych od użytkownika do serwera nienależącego do odwiedzanej witryny (np. żądania pobrania reklamy i jednoczesne wysłanie informacji o jej kliknięciu) - nie jest to związane z cookies, ale umożliwia np. nieautoryzowane przesłanie informacji podmiotom trzecim.

Myślę, że dla świętego spokoju powinna Pani uzgodnić jakiś tekst z prawnikiem, nie wnikając, czy tekst jest prawdziwy. Z tego co mi wiadomo, informacja o cookies nie niesie żadnych skutków finansowych, jedynie brak rodzi skutki prawne.
  • #6 17001733
    Mamk
    Poziom 10  
    OK, spróbuję znaleźć jakiegoś kompa z zainstalowanym Firefoxem i prześledzić cookies tak jak radzicie.

Moja strona www jest zwykła wizytówką z ofertą usług i danymi kontaktowymi, jest formularz kontaktowy, ale zaraz dam zlecenie, aby go usunąć. Stąd zdziwienie jak się dowiedziałam, że grafik chyba w 2013/2014 chciał do niej dokładać informację o cookies. Ale nie wnikałam i dałam przyzwolenie. Myślałam, ze każda strona musi taką klauzulę mieć.

Natomiast poczytałam trochę o tych cookies i znalazłam to "Stosowane są również w celu gromadzenia danych statystycznych, które pozwalają identyfikować sposób korzystania użytkowników ze stron internetowych. Daje to możliwość późniejszego ulepszania struktury i zawartości strony WWW."
    Czyli jednak można gromadzić z ich pomocą dane statystyczne...

Dodano po 1 [godziny] 13 [minuty]:

Pozwoliłam sobie spojrzeć na przykładową politykę prywatności firmy meblowej https://www.maro.pl/webpage/polityka-prywatnosci.html:

"Serwis realizuje funkcje pozyskiwania informacji o użytkownikach i ich zachowaniu w następujący sposób:
    Poprzez zapisywanie w urządzeniach końcowych pliki cookie (tzw. "ciasteczka")."

oraz

"Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator Serwisu."
    = czyli owa firma meblowa. Czyli oni mają w jakiś sposób dostęp do cookies zapisanych na kontach użytkowników...

"Pliki cookies wykorzystywane są w następujących celach:
    tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;" - jeśli ich strona miała takie możliwości, to kto wie czy w moją też tego nie wpleciono....

Dzięki za wszystkie rady, muszę się zabrać za techniczną stronę swojej www i prześledzić co i od kogo przez 7 lat zbierałam....
REKLAMA