logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MacBook Pro Mid-2010 - Niestety nie da się skrótowo...

chrisbp 01 Lut 2018 02:55 1785 4
  • #1 17004344
    chrisbp
    Poziom 9  
    Ocena: 45
    Dostałem Macbooka do naprawy i szczerze mówiąc mam go już serdecznie dość, bo wrócił do mnie już 2x...
    Więc Macbook Pro Mid-2010. Pierwszy objaw to restartowanie laptopa bezpośrednio po włączeniu (słychać napęd, za 3 sekundy znowu napęd i tak w kółko, obraz nie odpala, czasem zaskoczy i pójdzie dalej, ale głównie stoi na restartach), kolejna kwestia to nie wstawanie laptopa po uśpieniu.
    Ale od początku - najpierw był GPU Panic, laptop sam się restartował podczas pracy, a po restarcie wywalało bląd Panic Kernel, zostało to wyeliminowane tym sposobem:

https://www.youtube.com/watch?v=DzcgT_fiVTA

Po wymianie kondensatora problem zniknął, jednak zostały dwa inne, opisane wyżej.
    Restart laptopa polega na tym, że po włączeniu słychać napęd (standardowo po tym powinien zaświecić się ekran) i zanim ekran się zaświeci to znowu słychać napęd (czyli restart), ekran czarny i takie restarty mogą być cały czas LUB po którymś restarcie pójdzie dalej LUB zaskoczy od razu bez restartów. Gdzieś wyczytałem, że w tym modelu jest niekompatybilność zintegrowanej grafiki z procesorem (są dwie - intel hd i geforce) i dlatego tak się dzieje i nawet Apple nic nie może na to poradzić, ale nie wiem czy to prawda.
    Ostatni problem to nie wybudzanie się laptopa. W momencie kiedy już "zaśnie" i dioda miga, po podniesieniu klapy brak reacji, po wciśnięciu przycisku dioda się świeci, ale brak obrazu.
    Czy ktoś ma jakiś pomysł? Autentycznie zwariuję z tym sprzętem. Bateria nieoryginalna, wymieniona, ale tak było też na oryginalnej, system High Sierra.
  • #2 17004528
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6810
    Podaj opis z płyty.
    * zaczyna się na 820-.....
    Wer. z 13.3/ czy 15" matryca, jaka?

Owe problemy powstały po zainstalowaniu systemu OS high Sierra?
    -czy były już przed instalacją?
  • #3 17004697
    chrisbp
    Poziom 9  
    820-2850-A

Wersja 15"

Calość była przed intalacją, ale tak myślę, żeby dać mu Liona i zobaczyć co będzie...
    Dysk twardy również miał wymieniany, ma teraz nie-apple'owski WD niebieski.
    Było dodane 4GB RAM, czyli ma 8.
  • #4 17004898
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6810
    Zobacz z OS Lion.
    Podmień dysk na HD "jabłuszkowy"
    Org. zasilacz to 85W

Być może problem z RAM grafiki (chyba Hynix)
    Programik Techtool ... testuje te RAM (patrz zał.)

Ten nowy OS stwarza problemy.
    W razie czego mam SM na ten mb 820-2850 pod chip gpu (org.) N11P-GE1--a2
    Można i zamienić na N11P-GE1-A3 nVidia GF330M
    (to remark)

Org. na ebay

Apple MacBook Pro A1286 (MID 2010 i5) pcb: 820-2850
    Apple WHITE_ARROW, MLB, K18
    Załączniki:
    • techtool_pro_7_manual.pdf (6.08 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 17005052
    chrisbp
    Poziom 9  
    Ten Macbook ma też troszkę starszego "brata" w tym samym domu (ten sam model, tylko lekko starszy i 4GB RAM) i na nim High Sierra lata bez problemu. Wymieniana była tam grafika (Radeon).

EDIT - Program znaleziony, odpalony, wszystko sprawdzone i bez błędów. To teraz zagadka, czy to faktycznie system czy grafika...
REKLAMA