Witam
Posiadam kampera zrobionego na bazie T5 4Motion z 2005roku 2,5TDI 130KM. Auto w zasadzie z garażu wyjeżdża tylko na wakacje i weekendowe wypady, przebieg ma dość przyzwoity, więc sądzę że będzie u mnie jeszcze wiele lat. Jako że przód auta kwalifikuje się do malowania, zamarzyła mi się jego przeróbka na wersję poliftową. Z tego co wiem należy wymienić
Maskę
Błotniki
Zderzak
Lampy
Grill
Pas przedni
Belkę
Te rzeczy są dla mnie oczywiste, ale ponoć zmiany wymaga też komplet chłodnic czego zrozumieć nie mogę. Nie wiem czy wszystkich (chłodnica, IC, parownik, chyba wspomaganie)
Nie mogę zrozumieć konieczności wymiany chłodnic. Zastanawiam się czy:
1. Przyłączami chłodnice będą pasować? (w wersjach liftowych silnik AXD chyba już nie występował)
2. Czy wtyczki reflektorów starego i nowego typu są "kompatybilne"
3. Czy należy przygotować jeszcze jakieś części?
Z góry dziękuję za pomoc.
Dodano po 2 [godziny] 14 [minuty]:
Przetrząsnąłem internety w tej sprawie i ustaliłem co następuje.
Ani błotników, ani chłodnic w żadnym razie się nie wymienia.
Można pozostawić stary pas przedni - minusem jest konieczność dorobienia blaszek mocujących reflektory. Wtyczki reflektorów pozostają te same, należy tylko przełożyć jakieś piny.
Sprawa wygląda więc dość dobrze, bo wymienić należy maskę, zderzak, atrapę, belkę, lampy i opcjonalnie pas przedni.
Jeśli ktoś doświadczony zechciałby to zweryfikować - byłbym szalenie wdzięczny.
Posiadam kampera zrobionego na bazie T5 4Motion z 2005roku 2,5TDI 130KM. Auto w zasadzie z garażu wyjeżdża tylko na wakacje i weekendowe wypady, przebieg ma dość przyzwoity, więc sądzę że będzie u mnie jeszcze wiele lat. Jako że przód auta kwalifikuje się do malowania, zamarzyła mi się jego przeróbka na wersję poliftową. Z tego co wiem należy wymienić
Maskę
Błotniki
Zderzak
Lampy
Grill
Pas przedni
Belkę
Te rzeczy są dla mnie oczywiste, ale ponoć zmiany wymaga też komplet chłodnic czego zrozumieć nie mogę. Nie wiem czy wszystkich (chłodnica, IC, parownik, chyba wspomaganie)
Nie mogę zrozumieć konieczności wymiany chłodnic. Zastanawiam się czy:
1. Przyłączami chłodnice będą pasować? (w wersjach liftowych silnik AXD chyba już nie występował)
2. Czy wtyczki reflektorów starego i nowego typu są "kompatybilne"
3. Czy należy przygotować jeszcze jakieś części?
Z góry dziękuję za pomoc.
Dodano po 2 [godziny] 14 [minuty]:
Przetrząsnąłem internety w tej sprawie i ustaliłem co następuje.
Ani błotników, ani chłodnic w żadnym razie się nie wymienia.
Można pozostawić stary pas przedni - minusem jest konieczność dorobienia blaszek mocujących reflektory. Wtyczki reflektorów pozostają te same, należy tylko przełożyć jakieś piny.
Sprawa wygląda więc dość dobrze, bo wymienić należy maskę, zderzak, atrapę, belkę, lampy i opcjonalnie pas przedni.
Jeśli ktoś doświadczony zechciałby to zweryfikować - byłbym szalenie wdzięczny.