logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Identyfikacja elementów SMD na wyjściu kontrolera - srebrny i fioletowy kolor

pgibson 03 Lut 2018 19:59 738 13
REKLAMA
  • #1 17010409
    pgibson
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Witam

Mam uszkodzone elementy (3 z 4) na wyjściu kontrolera. Są one usytuowane na płycie od wyjścia przekaźnika do wtyku zasilającego zawór. Mają na celu zabezpieczyć płytkę przed uszkodzeniem ścieżek w przypadku przeciążenia i tak się stało. Na wtyk zaworu kapała woda i doszło do przeciążenia. Reszta sprawna, przekaźnik załącza tylko napięcie nie dochodzi do wyjścia.
    Pytanie co to za elementy, bo nie mogę ich zmierzyć (ten jedyny sprawny jest poniżej dokładności miernika 0,1ohm). Wyglądają jak rezystory smd 0,5W, ale tylko dwa kolory. (1 Srebrny albo Biały 2 Fiolet) Pomoże ktoś ?
    Na zdjęciu widoczny pacjent x 4
    Załączniki:
    • Identyfikacja elementów SMD na wyjściu kontrolera - srebrny i fioletowy kolor IMG_20180203_193547.jpg (845.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 17010480
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2475
    pgibson napisał:
    Reszta sprawna, przekaźnik załącza tylko napięcie nie dochodzi do wyjścia.
    "napięcie nie dochodzi do wyjścia" :!: (może uszkodzone styki). A jak z napięciem na "wejściu" tego przekaźnika :?: . Podrzuć zdjęcie PCB tego kontrolera.
    Pozdrawiam

P.S.
    Ten podzespół ze zdjęcia, może być rezystorem jak i jakimś dławikiem, itd. ...
    pgibson napisał:
    (ten jedyny sprawny jest poniżej dokładności miernika 0,1ohm)
    Przecież nic nie stoi na przeszkodzie aby w miejsce tego "elementu" wstawić (na czas próby) rezystor, np.1Ω/0,5W.
  • #3 17010503
    pgibson
    Poziom 15  
    Możesz mieć rację

Zaraz wylutuję przekaźnik i sprawdzę na stole.
    Pomyliłem się powyżej co do elementów, za co przepraszam. Zasugerowałem się pomiarem omomierzem. Finalnie wychodzi na to, że są to diody, które mają zabezpieczyć chyba w tym wypadku przed przepięciami, ponieważ "wyjście" przekaźnika załącza zawór (dwie cewki 230V). Znaczy, że mam sprawne trzy na 4, czyli jedna jest przebita więc teoretycznie napięcie powinno się pojawić.
    Odpalam lutownicę i lampę do prześwietlenia płyty, muszę teraz schemat utworzyć, bo wylutowałem elementy bez zrobienia zdjęcia :P.
    Pozostaje jednak pytanie, jaki to rodzaj diody ?

PS. Napięcie jest na wejściu, bo zasilane są jedną ścieżką 3 przekaźniki i one działają.
    Załączniki:
    • Identyfikacja elementów SMD na wyjściu kontrolera - srebrny i fioletowy kolor IMG_20180203_203246[1].jpg (1.21 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 17010533
    gumisie
    Poziom 43  
    pgibson napisał:
    Pomyliłem się powyżej co do elementów, za co przepraszam
    Nie ma sprawy, każdemu to się może zdarzyć.
    pgibson napisał:
    Finalnie wychodzi na to, że są to diody,
    Zaznacz na zdjęciu, które.
  • REKLAMA
  • #5 17010542
    pgibson
    Poziom 15  
    Na zdjęciu płyty jest miejsce po wylutach.
    To są dokładnie te co na zdjęciu pierwszym.
  • #6 17010593
    gumisie
    Poziom 43  
    pgibson napisał:
    Na zdjęciu płyty jest miejsce po wylutach.
    Ok. widzę, co nie świadczy że widać. Czy ten element zaznaczony na niebiesko, to transformator :?: . Zrób zdjęcie PCB od drugiej strony (bardziej oświetlony, aby było widać poszczególne "ścieżki".
    EDIT.
    gumisie napisał:
    Przecież nic nie stoi na przeszkodzie aby w miejsce tego "elementu" wstawić (na czas próby) rezystor, np.1Ω/0,5W.
    Porada nie aktualna, ponieważ:
    pgibson napisał:
    Finalnie wychodzi na to, że są to diody
    I stąd to moje pytanie:
    gumisie napisał:
    Czy ten element zaznaczony na niebiesko, to transformator
    Jak na razie zbyt dużo niewiadomych, aby odpowiedzieć na to pytanie:
    pgibson napisał:
    Pozostaje jednak pytanie, jaki to rodzaj diody ?
    Załączniki:
    • Identyfikacja elementów SMD na wyjściu kontrolera - srebrny i fioletowy kolor EDIT.jpg (2.2 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 17010668
    pgibson
    Poziom 15  
    Płyta jest trójwarstwowa.

Nie mogę znaleźć drugiego bieguna podłączonego poza tym co na schemacie.
    Czy to możliwe, że zawór zasilany jest połową przebiegu, a drugi biegun uzyskany z drugiego półokresu ?
    Musze sprawdzić zatem napięcia cewek zaworów. Zawór 206 VDC
    Załączniki:
    • Identyfikacja elementów SMD na wyjściu kontrolera - srebrny i fioletowy kolor IMG_20180203_152133.jpg (919.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Identyfikacja elementów SMD na wyjściu kontrolera - srebrny i fioletowy kolor IMG_20180203_213202[1].jpg (757.84 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Identyfikacja elementów SMD na wyjściu kontrolera - srebrny i fioletowy kolor IMG_20180203_213117[1].jpg (831.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 17010720
    gumisie
    Poziom 43  
    pgibson napisał:
    Czy to możliwe, że zawór zasilany jest połową przebiegu, a drugi biegun uzyskany z drugiego półokresu ?
    Nie znam się na tego typu zagadnieniach (hydraulika). Tak więc jak na razie odpadam.
    Lecz gdyby ten zawór byłby "napędzany" silnikiem napięcia stałego, to aby w prosty sposób zmienić kierunek jego obrotów, użyłbym zasilacza o napięciu symetrycznym.
    Pozdrawiam
  • #9 17010738
    pgibson
    Poziom 15  
    Powinienem był zacząć od narysowania schematu....
    Teraz się wszystko wyjaśniło, dlaczego po uszkodzeniu jednej diody, cewka nie wstawała.
    To "powielacz napięciowy" i uszkodzenie drugiej diody dyskwalifikuje go z działania.
    Zamysłem było uzyskanie DC z AC, bo cewka wymaga niskiego prądu i wystarczyło w ten sposób, oszczędzając miejsce na PCB.

Dzięki za zainteresowanie. Teraz tylko muszę odszukać kodu diody (V wsteczne)
    P.S.
    Przekaźnik "żyje"
  • #10 17010809
    gumisie
    Poziom 43  
    pgibson napisał:
    Teraz tylko muszę odszukać kodu diody (V wsteczne)
    A gdyby w celu "sprawdzenia" tego sterownika użyć diod ogólnie dostępnych np: 1N4007 :?: .
  • REKLAMA
  • #11 17010824
    pgibson
    Poziom 15  
    Tak też zrobię.
    700V powinno wystarczyć.
  • Pomocny post
    #12 17010831
    gumisie
    Poziom 43  
    !N4007 = 1000V/1A, dla testu powinno wystarczyć.
  • #13 17010859
    pgibson
    Poziom 15  
    Wsteczne ma 700V
    To nie ma znaczenia, i tak wystarczy. Jutro może dostanę na giełdzie i spróbuję w poniedziałek to uruchomić.

Dodano po 27 [minuty]:

Dołączam kompletny schemat

Dementuję wszystkie bzdury napisane przeze mnie powyżej :D
    Wszystko jasne.
    Zwykły Gretz zasilany dwustronnie z uszkodzonym bezpiecznikiem i przebitą diodą.
    Dziękuję kolego za "zmuszenie" do podświetlenia płyty. Było ciężko, bo trzy warstwy i dużo ślepych zaułków, a w sumie taki prosty schemat jak ze szkoły podstawowej :)

Pozdrawiam !

Zostawiam wątek, może komuś się przyda. Vitodens 200w ;)
    Załączniki:
    • Identyfikacja elementów SMD na wyjściu kontrolera - srebrny i fioletowy kolor IMG_20180203_231418[1].jpg (924.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 17010933
    pgibson
    Poziom 15  
    Pomógł kolega zmuszając pytaniem o widok ścieżek PCB, co zmusiło do uruchomienia lampy i narysowania schematu. Po tych czynnościach nastał 21 wiek i jasność :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z uszkodzonymi elementami SMD na wyjściu kontrolera, które zabezpieczają płytkę przed przeciążeniem. Po wnikliwej analizie i pomiarach, okazało się, że uszkodzone elementy to diody, które pełnią rolę zabezpieczenia przed przepięciami. Użytkownik zidentyfikował, że uszkodzenie jednej z diod uniemożliwia prawidłowe działanie cewki zaworu. Po dalszym badaniu i narysowaniu schematu, ustalono, że układ to prosty mostek Gretza z uszkodzonym bezpiecznikiem i diodą. Użytkownik planuje użyć diod 1N4007 do testów, co powinno wystarczyć do naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA