logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Electrolux EWF10475W - Wyjmowanie bębna z łożysk

mac310 03 Lut 2018 21:09 4194 19
REKLAMA
  • #1 17010583
    mac310
    Poziom 11  
    Ocena: 21
    Mam problem z wyciągnięciem bębna z łożysk, które chcę wymienić. Wszystko rozkręciłem. Jak na załączonych zdjęciach, zewnętrzny płaszcz mam rozebrany (jest dzielony i skręcany na wkręty) i nie mogę wyrwać bębna wewnętrznego. Oś siedzi w łożyskach i ma duże luzy (co było słychać i czuć zanim zabrałem się do rozbierania pralki) ale nijak nie chce wyjść. Czy ten model ma jakoś inaczej? Mam na siłę wybić oś bębna czy może coś jeszcze trzeba zrobić?
    Electrolux EWF10475W - Wyjmowanie bębna z łożyskElectrolux EWF10475W - Wyjmowanie bębna z łożysk
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17010798
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3369
    mac310 napisał:
    Mam na siłę wybić oś bębna czy może coś jeszcze trzeba zrobić?

W oś bębna (poprawnie wałek), należy wkręcić śrubę, aby było w co uderzyć, a raczej, mocno napierniczać kilkukilogramowym młotkiem.
  • #4 17010948
    peter falk
    Specjalista AGD
    Ocena: 3355
    Pomysł z śrubą marny. Nie wkręcaj. Podeprzyj na dwóch taboretach zbiornik, osia do gory podłóż pod bęben jakiś recznik na podłogę by wypadajac z lozysk się nie potłukł i wal młotkiem w os poprzez klocek drewniany lub aluminiowy
  • #5 17010966
    nares
    Specjalista AGD
    peter falk napisał:
    Pomysł z śrubą marny. Nie wkręcaj.

A dlaczego, drogi Kolego? ;)
  • REKLAMA
  • #6 17010992
    mac310
    Poziom 11  
    W końcu się udało, a w zasadzie prawie się udało. Ostre nawalanie w ten wałek w końcu przyniosło skutek ale mój problem nie został jeszcze do końca rozwiązany. Ciężko szło bo okazało się, że ta oś była mocno zapaćkana i o ile wyszła w końcu z zewnętrznego, mniejszego łożyska, to wewnętrzne większe oraz gumowy uszczelniacz został na wałku. Teraz nie mogę ruszyć tego większego łożyska, które na wałku zostało. Nie wiem czy nie będę musiał go ciąć. Przy okazji oderwał się od bębna okrągły kawałek plastiku dookoła gumowego uszczelniacza. Gniazdo łożyska w bębnie wygląda dobrze i mam nadzieję, że ten ubytek plastiku nie spowoduje jakichś problemów w przyszłości. Jak uda mi się usunąć to nieszczęsne łożysko z wałka to chyba poskładanie całości będzie już przyjemnością ;)
  • REKLAMA
  • #7 17012044
    Gobro
    Poziom 31  
    Ocena: 503
    Łożysko z osi zdejmiesz ściągaczem , tylko na końcu osi wkręć śrubę. Robisz naprężenie łożyska ściągaczem i uderzasz na raz dwoma młotkami w to łożysko.
  • #8 17012768
    mac310
    Poziom 11  
    Tylko, że nie mam ściągacza. Może uda mi się podjechać do jakiegoś warsztatu samochodowego albo coś kupię na szybko.

Dodano po 9 [minuty]:

Teraz wygląda to niestety tak:

Electrolux EWF10475W - Wyjmowanie bębna z łożysk

Chciałem odkręcić krzyżak ale niestety udało mi się odkręcić jedną śrubę, a na drugiej załamałem sobie torxa. Normalnie czego się nie dotknę to jakiś problem.
    Ciekawe jak długo będę bez pralki ;)
  • #9 17012964
    peter falk
    Specjalista AGD
    Ocena: 3355
    Zrób jeszcze zdjęcie zbiornika od wewnątrz, tam gdzie obsadzone jest łożysko i simmer - coś mi się tu nie podoba :|
  • #10 17013026
    mac310
    Poziom 11  
    Pewnie nie podoba Ci się ten plastikowy pierścień, który oderwał się przy wybijaniu. Uszczelniacz i wewnętrzne łożysko wyszło z gniazda i wyrwały ten kawałek plastiku. Wewnątrz wygląda tak:

Electrolux EWF10475W - Wyjmowanie bębna z łożysk

Też mi się to nie podoba ale nie wygląda jakby miałby być problem ze szczelnością czy stabilnością. Niestety zakup tylnej wanny to ponad 500 zł, a jeśli jeszcze miałbym wziąć nowy krzyżak yo jeszcze dodatkowo ponad 250 zl. Łożyska i uszczelnienie wanny plus te dodatki to wyszło by, że lepiej kupić nową pralkę.

Dodano po 18 [godziny] 16 [minuty]:

Walki z pralką ciąg dalszy...
    Niestety nie udało się sciągnąć łożyska mimo użycia profesjonalnych ściągaczy (dwu- i trójramiennych). Zaparło się i nie chce współpracować. Czas nagli więc zdecydowałem się zamówić nowy krzyżak. Za 2-3 dni dojedzie to się okaże czy uda mi się poskładać wszystko do kupy. W oczekiwaniu pewnie zajmę się odczyszczeniem rozebranych części i wciśnięciem nowych łożysk.
  • #11 17016049
    Paw_el

Specjalista AGD
    Ocena: 1547
    W poście #7 miałeś podany dobry sposób na pozbycie się starego łożyska i tak szybko się poddałeś?
    mac310 napisał:
    zdecydowałem się zamówić nowy krzyżak. Za 2-3 dni dojedzie to się okaże czy uda mi się poskładać wszystko do kupy

Może Ci się uda a już się uporałeś ze starym krzyżakiem?
    mac310 napisał:
    Chciałem odkręcić krzyżak ale niestety udało mi się odkręcić jedną śrubę, a na drugiej załamałem sobie torxa
    Konto firmowe:
    Naprawa Pralek Automatycznych Zmywarek
    Poznańska 46, Kalisz, 62-800 | Tel.: 62 XXXXXXX (Pokaż)
  • #12 17017738
    mac310
    Poziom 11  
    No niestety nie miałem za dużo czasu na nierówną walkę. Byłem w warsztacie gdzie mieli ściągacze ale w dwuramiennym w końcu urwały się śruby, a trójramienny też nie dał rady ruszyć tego łożyska. Mój domowy warsztat nie jest aż tak wyposażony, a poza tym zimą nie ma zbytnio warunków do długiej pracy (brak ogrzewania daje się we znaki). Na szczęście odkręciłem śruby krzyżaka i wcisnąłem już nowe łożyska. Wszystko czeka tylko na dostawę krzyżaka i uszczelki wanny.

Electrolux EWF10475W - Wyjmowanie bębna z łożysk   Electrolux EWF10475W - Wyjmowanie bębna z łożysk
  • #13 17018127
    wiesiekmisiek
    Poziom 33  
    Ocena: 522
    Nie zapomnij dobrze dać ,,smalcu,, w simering i na bieżnię osi .
  • #14 17018154
    mac310
    Poziom 11  
    A co konkretnie polecasz, co można kupić od ręki?
  • #15 17018184
    wiesiekmisiek
    Poziom 33  
    Ja stosuję smar taki jaki mam pod ręką (nawet grafitowy zdarza się). Te specjalnie niby dedykowane są drogie. Daj dobrze w wargi simeringu, na oś też, a zwłaszcza w miejscu bieżni gdzie latać będzie wewn. warga simerinu (nie zaszkodzi też całą oś posmarować przy następnej wizycie w zespole piorącym łożyska wyjdą bezproblemowo).

Po złożeniu zawsze wykonuję cykl prania na 90 stopni bez oczywiście wkładania jakichkolwiek ubrań czyli tak jak jest zalecane wykonanie pierwszego prania nowej pralki. Smar przedłuża żywotność simera bo jak on padnie to wtedy padają też łożyska.
  • #16 17018357
    mac310
    Poziom 11  
    Może tak właśnie było bo woda dostała się między łożyska i oś tam ma sporo wżerów. Zastanawiam się tylko czy jest szansa zasmarować oś między łożyskami bo przecież jak już będę ją wciskał przez pierwsze łożysko to ono zgarnie smar i po drugiej stronie już go pewnie nie będzie. Tak czy inaczej dzięki wszystkim za cenne uwagi, jutro przyjedzie kurier to wieczorem jest szansa na zmontowanie całości.
  • REKLAMA
  • #17 17020159
    wiesiekmisiek
    Poziom 33  
    Najważniejsze jest by bieżnia simeringu i łożysk nie posiadała uszczerbków. Nic tam nie zgarniesz smaru gdyż pierwsze łożysko od wnętrza wanny jest większe .
  • #18 17020204
    mac310
    Poziom 11  
    Myślałem, że wypatrzę na starym simeringu właściwą stronę montażu ale jest dość wytarty i nie mam pewności. Poproszę o potwierdzenie, która strona ma iść do łożyska, a która do krzyżaka?

Electrolux EWF10475W - Wyjmowanie bębna z łożyskElectrolux EWF10475W - Wyjmowanie bębna z łożysk

Wygląda mi na to, że ta strona z wystającą wargą w kierunku krzyżaka, a ta z wytłoczonymi prostokątami na obwodzie od strony łożyska.
  • #19 17020365
    nares
    Specjalista AGD
    mac310 napisał:
    Wygląda mi na to, że ta strona z wystającą wargą w kierunku krzyżaka, a ta z wytłoczonymi prostokątami na obwodzie od strony łożyska.

Zgadza się.
  • #20 17021842
    mac310
    Poziom 11  
    Wczoraj poskladałem całość i o dziwo sprzęt ruszył bez problemu ;)
    Smaru nawaliłem sporo i mam nadzieję, że to następnym razem zaprocentuje. Obym za szybko nie musiał rozbierać jej ponownie.
    Pierwsze pranie na pusto przy 95 stopniach przebiegło dobrze, choć na samym końcu pojawił się komunikat E?01, niestety nie pamiętam drugiej literki. Kolejne pranie z wsadem skończyło się już bez komunikatów.
    Zatem chyba jest sukces.
    Dziękuję wszystkim za cenne rady :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik miał problem z wyjęciem bębna pralki Electrolux EWF10475W z łożysk, mimo rozkręcenia zewnętrznego płaszcza. Po kilku próbach i sugestiach z forum, takich jak użycie młotka i ściągacza, udało mu się częściowo usunąć bęben, jednak pozostało większe łożysko oraz uszczelniacz na wałku. Użytkownik zdecydował się na zakup nowego krzyżaka i uszczelki, a po ich wymianie pralka działała poprawnie, mimo pojawienia się komunikatu błędu E?01 podczas pierwszego prania. Użytkownik podkreślił znaczenie smarowania łożysk i uszczelniacza dla ich trwałości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA