Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Atmega32 + EEprom 24c32 zapis i odczyt z pamieci zewnetrznej

Umbactor 05 Lut 2018 13:22 474 11
  • #1 05 Lut 2018 13:22
    Umbactor
    Poziom 3  

    Witam potrzebuje pomocy z zapisem i odczytem z pamieci 24C32 jest ona zlokalizowana na malym zegarze zewnetrznie dopinanym do plytki .
    Tutaj przesylam kod jest to sklejka z poprzednich zajec jednak na zajeciach mielismy odczytywanie z pamieci zegara a o EEPROM 24C32 nie bylo mowy . Szukalem czegos w internecie jednak juz mam dosyc ;C Na LCD nic sie nie wyswietla jednak to nie problem z podlaczeniem poniewaz poprzednie zadania mi dzialaja .

    Kod: c
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod



    Niestety program nie dziala i niemam pojecia dlaczego Studiuje informatyke wiec jest to troche czarna magia ale profesor nie odpuszcza ;D Licze na pomoc

    0 11
  • #2 05 Lut 2018 13:44
    3099750
    Użytkownik usunął konto  
  • #3 05 Lut 2018 13:49
    Umbactor
    Poziom 3  

    Dzieki za odpowiedz czyli powinno byc jakos tak ?

    Code:
    twistart();
    
          twiwrite(0b10100000);
       
          twiwrite(a[0]);
          twistop();
          _delay_ms(10);

    Co do ACK rozumiem ze jesto jakiego rodzaju sygnal ktory daje nam komunikacje jednak nie mam pojecia jak go uzywac ;C

    0
  • Pomocny post
    #4 05 Lut 2018 14:06
    3099750
    Użytkownik usunął konto  
  • #5 05 Lut 2018 14:10
    Umbactor
    Poziom 3  

    Funkcje napisane przez mojego profesora nie chce mieszac poprostu chce mu oddac zapis i odczyt z 24C32 i tyle

    0
  • Pomocny post
    #6 05 Lut 2018 14:38
    3099750
    Użytkownik usunął konto  
  • #7 05 Lut 2018 14:44
    Umbactor
    Poziom 3  

    Rozumiem a do odczytu wystarczy
    j=twiread(adres);?

    0
  • Pomocny post
    #8 05 Lut 2018 15:43
    3099750
    Użytkownik usunął konto  
  • #9 05 Lut 2018 15:49
    Umbactor
    Poziom 3  

    ok czyli

    Code:

    start(); // czy tez musze dawac start() ??
    if (status & 0xF0 != 8) return( BLAD_START );

    if (status & 0xF0 != ?? ){ stop(); return( BLAD_ADRES ); }

    if (status & 0xF0 != ?? ){ stop(); return( BLAD_DANA ); }

    j=read(adres);
    stop();


    Osobiscie nie mam pojecia jakie moga wystapic bledy mamy co tydzien inny uklad wiec nie mam mozliwosci sie tego nauczyc pozatym to nie moja dzialka ;C

    0
  • #10 05 Lut 2018 17:20
    3099750
    Użytkownik usunął konto  
  • #11 05 Lut 2018 17:24
    Umbactor
    Poziom 3  

    Code:
    start(); // czy tez musze dawac start() ??
    
    if (status & 0xF0 != 8) return( BLAD_START );
    j=read(adres);
    stop();

    Czy taki odczyt zadziala czy musze jeszcze cos zrobic nie mam oczywiscie Atmegi przy sobie ;C

    0
  • #12 05 Lut 2018 17:32
    3099750
    Użytkownik usunął konto