logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer nie uruchamia się - Brak sygnału BIOS w trakcie uruchamiania. Płyta Asu

Razormocz 06 Lut 2018 14:58 984 25
  • #1 17017261
    Razormocz
    Poziom 9  
    Witam. W domu zrobiłem przemeblowanie. Biurko z komputerem poszedł na drugą stronę pokoju, wszystko podłączyłem, odpalam... I nic. To znaczy reakcja jest w postaci wiatraków i świateł (to chyba LED) na obwodzie przycisku do bootowania i dioda na płycie głównej, ale brakuje przy włączaniu charakterystycznego pisku BIOS. Baterię wyciągnąłem, wsadziłem z powrotem. Zero odzewu. Zworki nie znalazłem. Myślałem, żeby pójść do sklepu rtv i kupić nową baterię, pecet ma już swoje lata, składałem go jednak powoli, żeby uniósł Wiedźmina. Specyfikacja:
    Asus M4N68T-M
    Zasilacz Corsair CX500 (500W)
    Procesor AMD Phenom II x4 965 BE
    Chłodzenie Cooler SilentiumPC Fortis he1225
    Grafika GTX 660
    Dwie kości RAM Samsung, w sumie 8Gb PC10600, DDR3

Zasilacz był brany pod nową grafikę, podpowiedzieli mi ludzie na forum, nie jest to sprzęt z czarnej listy. Dziwne jest to, że PeCet się nie uruchamia. Złącza PCiE sprawdziłem. Wyciągałem grafikę i RAM. Podłączyłem na nowo. Komputer bez RAMu piszczy niemiłosiernie, ale z kośćmi już nie reaguje. Wiem, że istnieje wiele tematów podobnych i każdy nawiązuje do płyty głównej, ale ja nawet nie wymieniłem sprzętu. Do tej pory wszystko grało, komputer śmigał, procesor i grafika miały niskie temperatury. Czy to możliwe, żeby zasilacz dostał w tyłek w trakcie podłączania przedłużacza do kontaktu? Istnieje ryzyko zwarcia? Proszę o pomoc :)
  • #2 17017293
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3534
    Wymontuj kartę graficzną i sprawdź na zintegrowanej karcie.
  • Pomocny post
    #3 17017305
    maticz23
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Tak dziwne zwarcie bym wykluczył
    Czy płyta nie posiada grafiki zintegrowanej ?
    Czy była próba uruchomienia bez grafiki ?
    Jak się nie myle to zworka od reset cmos powinna byc w zaznaczonym miejscu przezemnie Komputer nie uruchamia się - Brak sygnału BIOS w trakcie uruchamiania. Płyta Asu
  • #4 17017350
    Razormocz
    Poziom 9  
    Zworka zlokalizowana. Przestawiłem ją na inne piny, a potem znów na domyślne. Nic. Spróbowałbym z tą zintegrowaną kartą, ale nie mam pojęcia o co chodzi. Możecie ciutkę jaśniej? Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie. Inną kartę posiadam, ale w innym miejscu, więc nie jestem w stanie wymienić.
  • #5 17017363
    maticz23
    Poziom 11  
    wyjmij kartę graficzna co posiadasz
    w płycie głównej masz wejście VGA i tam podepnij monitor
    Komputer nie uruchamia się - Brak sygnału BIOS w trakcie uruchamiania. Płyta Asu
  • #6 17017377
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    Razormocz napisał:
    Asus M4N68T-M
    maticz23 napisał:
    Czy płyta nie posiada grafiki zintegrowanej ?

To doradzasz w temacie, czy pytasz autora??? :S
    Razormocz napisał:
    Komputer bez RAMu piszczy niemiłosiernie, ale z kośćmi już nie reaguje.

Pozwoliłem sobie doczytać post #1 post-factum. ;) To jest diagnoza. Tu powyżej.
    Uruchom na 1 kości. Jak nie odpali to na drugiej.
    Może się poluzowały i za słabo wkładasz. Popraw. Ma się zatrzask do końca zatrzasnąć.
  • #7 17017389
    Razormocz
    Poziom 9  
    Wiedzę właśnie próbuję nabyć :) Nie denerwuj się, staram się jedynie zlokalizować problem. Wolę sam najpierw zorientować się o co chodzi. Kartę wyciągnąłem, podłączyłem puchę do prądu, ale komputer zaczął piszczeć, podobnie jak w przypadku braku kości RAM.. Oczywiście chodzi mu o brak karty graficznej. Domniemywam, że bez załączonej muszę tak czy inaczej podpiąć pod coś PCI-E? PC nie próbuje dopuścić do dalszego bootu po wyjęciu karty.
  • #8 17017402
    safbot1st
    Poziom 43  
    Zrób jak napisałem powyżej. Uruchom PC na 1 kości RAM. Zamień kości w razie potrzeby.
    Razormocz napisał:
    Domniemywam, że bez załączonej muszę tak czy inaczej podpiąć pod coś PCI-E?

Nie musisz. Masz grafikę w płycie NVIDIA Geforce. Użyj jej jeśli masz jak podpiąć płytę za pomocą D-SUB. To niebieskie "toto" z tyłu do podłączania monitorów...
  • #9 17017408
    maticz23
    Poziom 11  
    safbot1st napisał:
    To doradzasz w temacie, czy pytasz autora??? :S

Bardziej miało być to w kwestii doradzenia . Źle sformułowałem, a post później opisałem nawet gdzie podłączyć ....
  • #11 17017439
    Razormocz
    Poziom 9  
    Najpierw włożyłem kartę z powrotem. Zastosowałem się do rad o kościach. Komputer teraz krzyczy nawet wtedy, kiedy wszystko jest na swoim miejscu. Już zgłupiałem. Karta siedzi, RAM też, złącza podpięte... Jak dla mnie to płyta główna już nie widzi grafiki, czy co...

Dodano po 1 [minuty]:

Podczas wyciągania karty jest swoją drogą dość mocny opór, wcześniej tego nie zauważyłem. Normalnie można było lekko wyciągnąć, teraz muszę użyć siły.
  • #12 17017443
    safbot1st
    Poziom 43  
    Dobrze, na spokojnie - jaki kod piszczy pyta tylko z włożoną 1 kością RAM?
    Razormocz napisał:
    Karta siedzi, RAM też

Nie pisz "RAM" bo dla mnie to liczba mnoga. Używaj od teraz 1 kości naraz zamiast dwóch.
    Kody piszczenia:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1235473.html
    Razormocz napisał:
    Normalnie można było lekko wyciągnąć, teraz muszę użyć siły.

Możesz się uczyć na błędach, nie mogę Ci zabronić, ale efekty mogą być niszczące.
    Płyta posiada zatrzask na kartę. Karta wchodzi luźno, a przy wyjmowaniu trzeba odciągnąć zatrzask za pomocą ...palca?
    ps. To ten niebieski wichajster na końcu slotu.
  • #13 17017467
    Razormocz
    Poziom 9  
    Zastosuję się do nazewnictwa. Komputer piszczy raz długo i dwa razy krótko. Piszczy bez kości, z jedną oraz dwoma. Krótko mówiąc grafika, skoro zaczął piszczeć w ten sposób bez włożonej karty, a teraz piszczy w ten sam sposób z już włożoną kartą. Może źle ją podłączyłem, a może rozwaliłem przed chwilą siłując się z nią, nie wiem. Spróbowałem znowu ją wyciągnąć i włożyć. Znowu piszczy. Heh, zabawne. Wychodzi na to, że płyta główna mogła być wadliwa, a teraz możliwe, że poszła karta graficzna. Kupowałem ja używaną, była sprawna. Nigdy nic się z nią nie stało, nie była też podkręcana. Swoją drogą, skoro płyta ma własną, zintegrowaną kartę, to dlaczego piszczy?
  • #14 17017475
    safbot1st
    Poziom 43  
    Cóż, skoro się tak siłowałeś, mogłeś wyrwać slot PCI-E z PCB płyty. Na odległość nie stwierdzimy...
    EDIT:
    Tak jak sam na logikę stwierdziłeś z GPU wbudowanym w płytę nie powinna piszczeć bez karty graficznej na PCI-E jeden długi, dwa krótkie.
    Odczytaj jeszcze dla pewności model płyty z laminatu.
    Masz niebieskie wyjście D-SUB z tyłu płyty?

Wykonaj reset CMOS bez karty PCI-E. Czy to zrozumiałe?
  • #15 17017481
    Razormocz
    Poziom 9  
    Istnieje szansa, że laik zdiagnozuje uszkodzenie? W takim wypadku, rozumiem, zmiana płyty? Kuźwa, miałem naprawić, a bardziej zepsułem. I to jeszcze w taki głupi sposób, psia mać. Człowiek mądry po szkodzie.
  • #16 17017496
    safbot1st
    Poziom 43  
    Poczytaj co tam nagryzmoliłem wyżej.
    Dodatkowy test - ma bez RAM i karty piszczeć <brak RAM> =
    2 krótkie - błąd parzystości pamięci RAM
    3 krótkie - błąd w pierwszych 64KB pamięci RAM
    1 długi 3 krótkie – błąd pamięci RAM
    Ciągły dźwięk – brak pamięci RAM lub karty graficznej
  • #17 17017531
    Razormocz
    Poziom 9  
    Nazwa płyty prawidłowa. Zamieszczam na zdjęciu. Komputer nie uruchamia się - Brak sygnału BIOS w trakcie uruchamiania. Płyta AsuIMG_201802...164308.jpg (3.08 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Nazwę pamiętam jeszcze ze specyfikacji, którą podawał program Speccy. Kompletnie bez sensu, skoro komputer piszczy z kośćmi, a bez grafiki, która de facto jest zintegrowana. Z resetem CMOS rozumiem, mam wyciągnąć baterię biosu bez karty graficznej?
  • #18 17017538
    maticz23
    Poziom 11  
    safbot1st napisał:
    @maticz23 Tak, z "integrą" słusznie napisałeś. Dziwne, że strona ASUS nie podaje specyfikacji płyty. Jest podobna tylko:
    owszem też nie byłem w stanie z tej strony podpatrzeć specyfikacji ale pozwoliłem sobie chwilę poświęcić i znaleźć gdzie indziej informacje m.in z tych stron
    http://www.cpu-upgrade.com/mb-ASUS/M4N68T-M.html
    https://www.cnet.com/products/asus-m4n68t-m-m...oard-micro-atx-socket-am3-geforce-7025/specs/

Razormocz napisał:
    Swoją drogą, skoro płyta ma własną, zintegrowaną kartę, to dlaczego piszczy?

Jeśli płyta poprawnie się uruchamia to powinna wystartować na zintegrowanej grafice bez jakichkolwiek sygnałów i oczywiście z pamięcią Ram a tak to nie wykrywa grafiki nawet zintegrowanej po czym to sygnalizuje .

Najlepsze rozwiązanie według mnie : Jeśli już zostały podjęte takie kroki a nie inne to może lepiej dostarczyć do pobliskiego serwisu ? by nie spowodować większych uszkodzeń tym bardziej jeśli wyjęcie karty graficznej wiązało się z siłowaniem :P . Jak kolega pisał wyżej jest zatrzask , jeśli grafika nie została odblokowana, nie miała prawa wyjść swobodnie .
  • Pomocny post
    #19 17017539
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3534
    Razormocz napisał:
    Z resetem CMOS rozumiem, mam wyciągnąć baterię biosu bez karty graficznej?

Wyjmij baterię na 5 minut.
  • Pomocny post
    #20 17017542
    maticz23
    Poziom 11  
    Razormocz napisał:
    Z resetem CMOS rozumiem, mam wyciągnąć baterię biosu bez karty graficznej?

Tak jak kolega pisał , wyjmij kartę graficzną i zrób reset . Przestaw zworkę , wyjmij baterię . I po paru sekundach przestaw zworkę i spróbuj uruchomić nawet bez baterii ( ona jest miedzy innymi w celu podtrzymania pamięci bios
  • #21 17017546
    Razormocz
    Poziom 9  
    Bateria czeka na pobliskim stole :) jeśli nic nie pomoże, to rzeczywiście pójdę do profesjonalistów. Jeśli zepsułem, to tylko na własną rękę. Mam jednak pytanie, zanim wsadzę baterię z powrotem. Czy strona zworki ma znaczenie? Chodzi mi o obrót 180 stopni samego plastiku.
  • #22 17017556
    maticz23
    Poziom 11  
    Nie ma znaczenia, znaczenie mają piny do których jest wpinana . Jaka sama nazwa mówi "zworka" ma działanie by połączyć np. dwa punkty ze sobą
  • #23 17017567
    Razormocz
    Poziom 9  
    Zauważyłem też podobną zworkę obok zasilacza. Niestety nie mogę się tam dostać ze względu na cooler. Jest dość duży, zajmuje sporo miejsca. Bateria siedzi na nowo. Odpaliłem go bez karty graficznej, ale z kośćmi Ramu. Dwiema, jeśli mam sprecyzować. Komputer piszczy raz długo, dwa razy krótko. Ech, nie mam już siły do niego.
  • #24 17017573
    maticz23
    Poziom 11  
    Ta zworka co została oznaczona przeze mnie na zdjęciu jest od resetowani biosu inne Cię nie interesują :) obawiam się że na własną rękę już nic nie zrobisz, jedynie serwis który będzie w stanie Ci zweryfikować płytę główną, by zapobiec dalszych uszkodzeń sprzętu .
  • #25 17017584
    Razormocz
    Poziom 9  
    Niestety, chyba będę musiał tak zrobić. Serce boli, ale cóż. Tematu nie zamykam, może coś się jeszcze wydarzy. Dziękuję za kilka cennych uwag, na pewno jakieś dodatkowe "doświadczenie". Pozdrawiam.
  • #26 17038195
    Razormocz
    Poziom 9  
    Odkopuję temat. Wymieniona została płyta główna na gigabyte ga-h61m-s2-b3 z procesorem Intel i5 3470. Nadal brak reakcji buzzera i BIOS. Stawiam na zasilacz. Próbowałem odpalić bez chłodzenia na pół minuty, żeby go nie przegrzało oraz ze starymi kośćmi Ram. Rozkładam ręce.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który nie uruchamia się po przemieszczeniu biurka. Objawy to brak sygnału BIOS oraz brak charakterystycznego piszczenia. Komputer wykazuje reakcję w postaci pracy wentylatorów i diod LED. Użytkownik sprawdził zasilacz Corsair CX500, procesor AMD Phenom II x4 965 BE, oraz pamięć RAM, ale nie uzyskał poprawnej reakcji. Forumowicze sugerują sprawdzenie zintegrowanej karty graficznej, reset CMOS, oraz testowanie pamięci RAM. Użytkownik zlokalizował zworkę, ale nie uzyskał poprawnych wyników. Po wymianie płyty głównej na Gigabyte GA-H61M-S2-B3 problem nadal występuje, co sugeruje możliwą awarię zasilacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA