logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Acer Aspire 5742G - migotający pasek matrycy laptopa.

pao1miastko 06 Lut 2018 19:40 753 6
REKLAMA
  • #1 17017972
    pao1miastko
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam.
    Potrzebuję porady dotyczącej matrycy, która ostatnio zachowuje się bardzo dziwnie (filmik w załączniku). Mianowicie po około 5 - 10 minutach od włączenia zaczyna migotać na dole ekranu, tak jak w Windows, tak i np. w BIOS. Mam 2 karty graficzne, i gdy wchodzę w tryb 3d, to korzysta z innej karty graficznej, więc przyczyna leż gdzieś indziej, z resztą na zewnętrzym wyświetlaczu problem nie występuje. Czyściłem już spirytusem salicylowym wtyki taśmy i nic.
    Spotkał się ktoś już może z czymś takim?

Laptop to Acer Aspire 5742G.
    Matryca w nim, to połyskliwa matryca 15,6? o rozdzielczości 1366x768 to panel dostarczony przez LG (LP156WH2-TLEA).

Filmik - https://vidlox.tv/cf1lzizne1xo

Dziękuję.
    Załączniki:
    • video_2018242205.mp4 (4.32 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 17019367
    przemob4
    Poziom 13  
    Ocena: 20
    Wygląda na uszkodzoną matrycę.
  • REKLAMA
  • #4 17020276
    pao1miastko
    Poziom 11  
    No, może być, że zepsuta, ale dopiero jak się rozgrzeje, to są te śmieszne fale na spodzie, nie mam pojęcia, czy może całkiem ją rozebrać i podociskać czy to sterowanie zasilaniem siada? No nie mam pojęcia.
  • REKLAMA
  • #5 17023745
    kosiasty
    Poziom 13  
    Żadna matryca do wymiany, tylko grafika zaczyna siadać. Wyczyść na początek radiator z syfu i zapastuj na nowo. Sprawdź programem np HWmonitor jakie są temperatury z sensorów i jak się zachowuje przy obciążeniu.
    Prawdopodobnie czeka cie reballing, osobiscie zdecydował bym się na bezpośrednią wymiane układu na nowy, sam reballing nie zawsze eliminuje problem, sam chip może być już wadliwy.
    Montowane sa: ATI Mobility Radeon HD 5470, NVIDIA GeForce 610M, NVIDIA GeForce GT 420M, NVIDIA GeForce GT 520M, NVIDIA GeForce GT 540M
    Zostaw w spokoju matryce...
  • #6 17023946
    pao1miastko
    Poziom 11  
    kosiasty napisał:
    Żadna matryca do wymiany, tylko grafika zaczyna siadać. Wyczyść na początek radiator z syfu i zapastuj na nowo. Sprawdź programem np HWmonitor jakie są temperatury z sensorów i jak się zachowuje przy obciążeniu.
    Prawdopodobnie czeka cie reballing, osobiscie zdecydował bym się na bezpośrednią wymiane układu na nowy, sam reballing nie zawsze eliminuje problem, sam chip może być już wadliwy.
    Montowane sa: ATI Mobility Radeon HD 5470, NVIDIA GeForce 610M, NVIDIA GeForce GT 420M, NVIDIA GeForce GT 520M, NVIDIA GeForce GT 540M
    Zostaw w spokoju matryce...

Nie wiem czy czytałeś od początku, ale gram w gierki na zewnętrznym wyświetlaczu i elegancko chodzą, temperatury wysokie na 3d, ale nie tragiczne i bez artefaktów, z resztą wymieniałem pastę na procku i termopady ok 3 miesiące temu. To musi być coś z matrycą, jeszcze nie wiem co, ale może to ogarnę.
  • #7 17024151
    kosiasty
    Poziom 13  
    Chłopie i co z tego że działa na zewnętrznym monitorze !? Ma prawo działać, to nie wyklucza wcale uszkodzenia grafiki.
    Proponuje abyś nagrał i lepiej przedstawił zachowanie się matrycy podczas pracy laptopa. Jak już sie upierasz na tą matryce, to sprawdź łączenie matrycy z płytą.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z migotaniem matrycy w laptopie Acer Aspire 5742G, który występuje po kilku minutach od włączenia, zarówno w systemie Windows, jak i w BIOS. Po podłączeniu do zewnętrznego monitora problem nie występuje, co sugeruje, że przyczyna leży w matrycy. Użytkownik próbował czyścić wtyki taśmy, ale to nie pomogło. Odpowiedzi innych użytkowników wskazują na możliwość uszkodzenia matrycy lub problem z grafiką, sugerując czyszczenie radiatora i monitorowanie temperatur. Wskazano również na konieczność sprawdzenia połączenia matrycy z płytą główną.
REKLAMA