Witajcie,
jak sprawdzić co jest uszkodzone w wentylatorze domowym - załączone zdjęcia.
Po podłączeniu do prądu - kontrolki na panelu się świecą, niby można zmieniać prędkość i ustawiać ale wentylator ani drgnie.
Do silnika wentylatora idą 4 przewody. Wylutowałem przewody z płytki i zrobiłem pomiary;
pomiędzy przewodem niebieskim i pozostałymi - około kilka 5-9 Mega Ohm
czerwony-pomarańczowy 97 Om
czerwony-szary 190 Om
pomarańczowy-szary 97 Om
przy silniku jest kondensator, tylko nie wiem jaką role spełnia czy to startowy, czy pełni inną rolę.
Zrobiłem dodatkowy pomiar po zwarciu tych przewodów - chyba rozładowało to kondensator i mam następujące wyniki:
czerwony-pomarańczowy 1260 Om
czerwony-szary 2470 Om
pomarańczowy-szary 1260 Om
Czy wygląda na to że uzwojenie nie jest uszkodzone?
Nie wiem jak podłączyć na krótko do prądu żeby nie spalić.
Czy dobrze rozumiem że podłączając pod 230 V niebieski z którymś z pozostałych uzyskam wolne, średnie, wysokie obroty w zależności który kolor podłączę?
Pozdrawiam forumowiczów

jak sprawdzić co jest uszkodzone w wentylatorze domowym - załączone zdjęcia.
Po podłączeniu do prądu - kontrolki na panelu się świecą, niby można zmieniać prędkość i ustawiać ale wentylator ani drgnie.
Do silnika wentylatora idą 4 przewody. Wylutowałem przewody z płytki i zrobiłem pomiary;
pomiędzy przewodem niebieskim i pozostałymi - około kilka 5-9 Mega Ohm
czerwony-pomarańczowy 97 Om
czerwony-szary 190 Om
pomarańczowy-szary 97 Om
przy silniku jest kondensator, tylko nie wiem jaką role spełnia czy to startowy, czy pełni inną rolę.
Zrobiłem dodatkowy pomiar po zwarciu tych przewodów - chyba rozładowało to kondensator i mam następujące wyniki:
czerwony-pomarańczowy 1260 Om
czerwony-szary 2470 Om
pomarańczowy-szary 1260 Om
Czy wygląda na to że uzwojenie nie jest uszkodzone?
Nie wiem jak podłączyć na krótko do prądu żeby nie spalić.
Czy dobrze rozumiem że podłączając pod 230 V niebieski z którymś z pozostałych uzyskam wolne, średnie, wysokie obroty w zależności który kolor podłączę?
Pozdrawiam forumowiczów