logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór grubości przewodu do urządzenia 1000W pracującego 24/24h

xdredi 08 Lut 2018 17:35 12963 11
  • #1 17022537
    xdredi
    Poziom 8  
    Ocena: 30
    Witam, mam pewne urządzenie co pobiera 1000W 19h/24h lecz czasem i 24/24h, jakiej grubości przewód powinienem zastosować żeby przewody się nie grzały i działało to stabilnie.
  • #2 17022561
    mar_uda
    Poziom 23  
    Ocena: 158
    Nie wiemy jak ma być zasilone urządzenie (obwód dedykowany czy zwykłe gniazdko), nie wiemy jak ma być ułożony przewód (w tynku, rurce, korytku, na ścianie, etc) i nie wiemy jaka ma być długość przewodu oraz co to za urządzenie.
  • #3 17022565
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4791
    xdredi napisał:
    jakiej grubości przewód powinienem zastosować żeby przewody się nie grzały i działało to stabilnie.

To zależy od kilku czynników takich jak cechy podłoża, ilość przewodów obok siebie, gatunek materiału, najwyższa temperatura otoczenia itd., oraz kilku innych zasad, a wszystko można znaleźć w tabelach długotrwałej dopuszczalnej obciążalności przewodów.
    Jeśli urządzenie jest podłączone na stałe - wystarczy 1,5 mm². Jeśli przez wtyczkę i gniazdko - 2,5 mm²
  • #4 17022579
    xdredi
    Poziom 8  
    Przewód będzie przykręcony w gniazdku i wypuszczony obok, będzie szedł luźno po podłodze ok.10-15m, temperatura taka jak w domu powiedzmy 10-50C, będzie szedł za kaloryferem. Obciążenie 1000-1200W cały czas bez przerwy.
  • #5 17022588
    mar_uda
    Poziom 23  
    Ocena: 158
    A dlaczego nie zakończyć go wtyczką i nie podłączyć zwyczajnie do gniazda, zamiast robić jakieś dziwne "dziadowanie"?
    W takim wypadku OMY 3x1,5mm² żo.
  • #6 17022589
    retrofood
    xdredi napisał:
    temperatura taka jak w domu powiedzmy 10-50C, będzie szedł za kaloryferem.

Różnica pomiędzy 10 a 50 stopni jest kolosalna, poza tym, kto Ci pozwolił prowadzić przewód za kaloryferem?
  • #7 17022596
    xdredi
    Poziom 8  
    Nie chcę wtyczki bo chciałbym aby było to stabilne połączenie a nie że ktoś ruszy wtyczką i mi wszystko popsuje.
    Sam sobie pozwoliłem, dopiero będę to robił nie mam innej drogi, czym mogę go/zabezpieczyć odizolować od ciepła.
  • #8 17022631
    Tomasz Downacki
    Poziom 13  
    Ocena: 49
    Wsadź go w peszel.
    1.5mm2 wystarczy w zupełności.
    Mam podobnie pociągnięty przedłużać od czterech lat, za kaloryferem. Przy -15 na dworzu grzejnik ma 80 stopni, kablu nic nie jest.
  • Pomocny post
    #9 17022802
    retrofood
    xdredi napisał:
    Nie chcę wtyczki bo chciałbym aby było to stabilne połączenie a nie że ktoś ruszy wtyczką i mi wszystko popsuje.
    Sam sobie pozwoliłem, dopiero będę to robił nie mam innej drogi, czym mogę go/zabezpieczyć odizolować od ciepła.

Ty też chcesz kopać? Chcesz się zabezpieczyć przed wyjęciem wtyczki z gniazdka?

Dodano po 2 [minuty]:

Tomasz Downacki napisał:
    Wsadź go w peszel.
    1.5mm2 wystarczy w zupełności.
    Mam podobnie pociągnięty przedłużać od czterech lat, za kaloryferem. Przy -15 na dworzu grzejnik ma 80 stopni, kablu nic nie jest.

W peszel? Jakaś nowa moda?
    Przewód można włożyć w kanał mocowany nad listwą przypodłogową pod kaloryferem, a jeśli listwa podłogowa jest z gatunku tych nowszych, to w samą listwę. Tam jest niemało miejsca i unikamy grzania przewodu. Żadnego peszla!!!
  • #10 17022843
    xdredi
    Poziom 8  
    Już kopię, nie tyle wyjęciem co przypadkowym wypadnięciem, ten kontakt jest 180 stopni od miejsca docelowego i się obok niego dużo chodzi, po drugie ten kontakt jest dość stary zużyty i ma wejście tylko na jedną wtyczkę.
    Dzięki za propozycje z listwą wygląda dość ładnie, jak nie będzie go w sklepie to pewnie kupię zwykłe korytko. Peszel też spoko wygląda tylko ciężko było by mi go umocować
  • #11 17024141
    icosie
    Poziom 34  
    Ocena: 239
    Witam

Jeżeli gniazdko jest stare i zużyte oraz masz zamiar z niego ciągnąć cały czas 5-7A prądu to możesz doprowadzić do pożaru!

Przemyśl lepiej sprawę podłączenia tej koparki, bo może to się źle skończyć, szczególnie jak przewód podłączy osoba bez wiedzy w temacie i będzie iskrzenie w środku.

Sprawdź również czy nie masz aluminiowej instalacji (wnioskuję po starym pojedynczym gniazdku) bo połączenie miedzi z aluminium w gniazdku może się również nieciekawie skończyć.

Pozdrawiam
  • #12 17024381
    xdredi
    Poziom 8  
    Instalacja jest zrobiona z przewodu 2.5mm miedzianych. Dom jest z lat 88-92, do niedawna to gniazdko było zasłonięte szafą. Nie będzie iskrzenia przewód wypuszczę obok gniazdka a w środku przewód podłączę za pomocą szybko złączka WAGO taką jak jest w puszkach. Chyba że jeszcze inaczej można to połączyć.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię doboru grubości przewodu do urządzenia o mocy 1000W, które pracuje przez 19-24 godziny dziennie. Użytkownik wskazał, że przewód będzie miał długość 10-15m, a jego temperatura otoczenia wynosi od 10 do 50°C, z planowanym ułożeniem za kaloryferem. Odpowiedzi sugerowały zastosowanie przewodu o przekroju 1,5 mm², jeśli urządzenie jest podłączone na stałe, lub 2,5 mm² w przypadku podłączenia przez gniazdko. Podkreślono również znaczenie odpowiedniego zabezpieczenia przewodu przed wysoką temperaturą oraz ryzykiem pożaru, zwłaszcza w przypadku starych gniazdek. Użytkownik rozważał różne metody prowadzenia przewodu, w tym użycie peszla lub korytka, aby uniknąć uszkodzeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA