logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak zajarzenia łuku w spawarce firm magnum thf 230p ac/dc

Przemyslaw 1611984 09 Lut 2018 19:19 2997 4
  • #1 17025435
    Przemyslaw 1611984
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Mam spawarkę firmy MAGNUM THF 230P AC/DC, nie ma iskry, uchwyt prawdopodobnie jest dobry. To ciekawe, bo przed włączeniem spawarki najpierw nacisnę przycisk w uchwycie a potem włączę to iskra jest, ale jak już puszczę przycisk i dalej nacisnę to już nie ma.
  • #2 17025485
    Dominik kozioł
    Poziom 8  
    Próbowałeś spawać metodą MMA (elektrodą otuloną), czy dzieje się tak tylko przy spawaniu TIG?

Dodano po 2 [godziny] 27 [minuty]:

Sugerował bym rozkręcenie uchwytu po obu stronach i sprawdzenie stanu dokręcenia wszystkich śrub przy przewodzie biegunowym (tym grubym). Miałem przypadek w którym właśnie luźne połączenie było przyczyną takiego zachowania.
  • #3 17027397
    Przemyslaw 1611984
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    W MMA działa w tigu nie ma odzewu sprawdzałem na uchwycie jest wdzystko podokrecane miernikiem sprawdzałem na zamykanie obwodu wyłacznik jest dobry wraz z przewodem w takim razie zostaje tylko płytka teraz pytanie która płytka jest od tego odpowiedzialna?.
  • #4 17027412
    Dominik kozioł
    Poziom 8  
    Być może że to płytka, na której znajduję się układ zajarzenia łuku, byłbym wdzięczny gdybyś dołączył kilka zdjęć wnętrza.
  • #5 17029760
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    Ocena: 475
    Ustaw tryb LIFT i załącz układ TIG. Na wyjściach powinieneś otrzymać napięcie 50-70V na jałowo.
    Jeżeli się pojawi - wiadomo że uszkodzona jest płytka iskry lub układ jej zasilania z obwodów przetwornicy głównej.
    Przy braku startu głównej przetwornicy - należy dłubać w układzie separującym sygnał z kabla spawalniczego TIG na płytę.
    Separacja jest często mieszana, na elementach elektromechanicznych (dodatkowy zasilacz z przekaźnikiem i dławikiem symetrycznym 2,23H. Dalsza droga prowadzi przez separator z IC C-MOS i dopiero trafia na płytkę sterowania przetwornicą. Układ z IC MOS odpowiada również za pracę 2-takt/4-takt.
REKLAMA