logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Podłączanie SSD przy braku SATA od zasilacza

PeCha 18 Lut 2018 18:06 15435 11
REKLAMA
  • #1 17046370
    PeCha
    Poziom 12  
    Ocena: 49
    Witam.
    Chciałem podłączyć w drugim komputerze dysk SSD, ale już na początku pojawił się problem z zasilaniem dla dysku.
    Zasilacz ma tylko jedno złącze SATA, które jest wykorzystane dla starego HDD, który zostaje jako miejsce na pozostałe dane.
    W sklepie niestety zabrakło zwykłej przejściówki MOLEX->SATA, więc kupiłem przejściówkę z rozdzielaczem MOLEX->SATA MOLEX.
    Niestety nie zadziałało.
    Zauważyłem, co widać na zdjęciach, że oryginalne zasilaczowe SATA ma 5 kabelków (żółty, czarny, czerwony, czarny, pomarańczowy),
    a zakupiona przejściówka tylko 4 (żółty, czarny, czerwony, czarny).
    Jednak po lekturze kilku podobnych wątków widziałem, że polecane przejściówki MOLEX->SATA są właśnie 4 kablowe i podobno działają.

Czy to, że u mnie nie zadziałało może być winą tego, że kupiłem nie zwykłą przejściówkę tylko rozdzielacz?
    A może że to właśnie 4 a nie 5 kablowe złącze?
    A może ma znaczenie, do którego MOLEXa podłączę przejściówkę/rozdzielacz?
    Ewentualnie jaką przejściówkę kupić?

Podłączanie SSD przy braku SATA od zasilacza
    Podłączanie SSD przy braku SATA od zasilacza

Na zdjęciach kolory kabli przy jedynym złączu SATA idącym od zasilacza i kupiony rozdzielacz.

Dzięki za pomoc!
  • REKLAMA
  • #2 17046411
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3548
    Podłącz na chwile tym kablem od dysku HDD i zobacz czy dysk będzie wykrywany w BIOS'ie. Jeżeli tak to SSD zostaw tak podłączony, a HDD podłącz poprzez przejściówkę.

W tych przejściówkach brakuje 3.3V.
    https://pl.wikipedia.org/wiki/Serial_ATA
  • #3 17046425
    smiland
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Odczytaj na dysku jakie jest wymagane napięcie pracy - prawdopodobnie tylko 5V czyli kabel pomarańczowy nie jest potrzebny. Sprawdź jakie napięcia daje zasilacz na molexach - jeśli nie ma około 5V i około 12V to jest problem z zasilaczem lub nie ma styku w molexach. Dyski SSD wymagają zasilania tylko z linii 5V.
  • #4 17046448
    Kasek21
    Poziom 43  
    smiland napisał:
    Dyski SSD wymagają zasilania tylko z linii 5V.

http://www.tomshardware.co.uk/forum/285526-32-power

Podaj model tego dysku SSD.
  • REKLAMA
  • #5 17046480
    smiland
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Kasek21 napisał:
    smiland napisał:
    Dyski SSD wymagają zasilania tylko z linii 5V.

http://www.tomshardware.co.uk/forum/285526-32-power

Mój błąd - nie wyraziłem się precyzyjnie: większość laptopowych dysków SSD 2,5 cala wymaga tylko 5V - dlatego należy odczytać informacje z opisu na dysku.
  • REKLAMA
  • #6 17046541
    PeCha
    Poziom 12  
    Dzięki za szybkie odpowiedzi.
    Dysk to Plextor PX-128M7VC 128GB.
    Dzisiaj podłączałem drugi w drugim komputerze, ale tutaj zasilanie poszło bezpośrednio z zasilacza a kabel był pięciożyłowy, z pomarańczowym. Wszystko poszło bez problemu.
    Ten z opisanym problemem próbowałem podłączyć wczoraj na innym komputerze, niestety nie u mnie i nie pamiętam czy próbowałem podłączyć HDD za pomocą kupionej przejściówki. Może w tym tygodniu uda mi się sprawdzić, wtedy napiszę.

Ale jeżeli chodzi o sam kabel, to rozumiem, że nie ma różnicy czy jest z rozgałęzieniem czy tylko przejściówka?
  • REKLAMA
  • #7 17046551
    Kasek21
    Poziom 43  
    PeCha napisał:
    Ale jeżeli chodzi o sam kabel, to rozumiem, że nie ma różnicy czy jest z rozgałęzieniem czy tylko przejściówka?

Nie ma.

Taka przejściówka jest wystarczająca do tego SSD. Jeżeli HDD na niej działa to nie problem z zasilaniem tylko z czymś innym.

Co to za model płyty głównej?
  • #9 17049822
    Kasek21
    Poziom 43  
    Kasek21 napisał:
    Podłącz na chwile tym kablem od dysku HDD i zobacz czy dysk będzie wykrywany w BIOS'ie. Jeżeli tak to SSD zostaw tak podłączony, a HDD podłącz poprzez przejściówkę.

?
  • #10 17056312
    PeCha
    Poziom 12  
    Podłączyłem HDD za pomocą przejściówki i działa.
    Podłączyłem SSD kablem z zasilacza i po uruchomieniu zainstalował się.
    Sęk w tym, że widać go w Menedżerze Urządzeń, ale nie widać go w Moim komputerze.
    Na razie nie miałem czasu, żeby coś więcej posprawdzać, czy zacząć instalować na nim Windowsa. Nie sprawdzałem też go w BIOSie.
  • #11 17057008
    Kasek21
    Poziom 43  
    PeCha napisał:
    Sęk w tym, że widać go w Menedżerze Urządzeń, ale nie widać go w Moim komputerze.

Mój komputer -> Zarządzaj -> Zarządzanie dyskami.
  • #12 17272722
    PeCha
    Poziom 12  
    Podłączyłem HDD za pomocą przejściówki i działa.
    Podłączyłem SSD kablem z zasilacza i po uruchomieniu zainstalował się.
    Potem poustawiałem dyski korzystając z urządzenie:
    Mój komputer -> Zarządzaj -> Zarządzanie dyskami.

Wszystko hula aż miło.

Wielkie dzięki za pomoc!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik napotkał problem z zasilaniem dysku SSD w komputerze, gdzie zasilacz miał tylko jedno złącze SATA, zajęte przez stary HDD. Po zakupie przejściówki MOLEX->SATA z rozdzielaczem, dysk SSD nie został wykryty. Użytkownicy zasugerowali, aby sprawdzić napięcia zasilania oraz czy dysk SSD wymaga tylko 5V, co jest typowe dla laptopowych dysków SSD 2,5 cala. Po podłączeniu HDD przez przejściówkę, SSD został podłączony bezpośrednio do zasilacza i zainstalował się poprawnie, ale nie był widoczny w "Moim komputerze". Ostatecznie, po sprawdzeniu zarządzania dyskami, problem został rozwiązany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA