logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak dostępu do Internetu mimo połączenia z siecią ...

Seroz 18 Lut 2018 18:19 10551 7
REKLAMA
  • #1 17046406
    Seroz
    Poziom 14  
    Ocena: 26
    Witam

Posiadam problem z łącznością do internetu mimo poprawnego połączenie z siecią preferowaną poprzez WIFI
    Gdy łączę się z tą samą siecią na innym urządzeniu (tel) to internet jest na nim i żadnych problemów z otwieraniem stron nie ma
    Gdy na urządzeniu z problematyczną łącznością (laptop) połączę się z siecią np udostępnianą z telefonu to internet na laptopie jest i hula bez problemów

Problem się pojawił nagle bez ostrzeżenia po włączeniu laptopa ;/

Sieć w domu jest skomplikowana ale wcześniej problemu z tym nie miałem
    Gniazdko z NEO >>> 1 router (główny) >>> Sieciówką do 2 routera >>> a tam z 2 routera poprzez WIFI do Lapka
    Tak tak DHCP jest wyłączone na 2 routerze jest on na pewno "Przezroczysty"

Tutaj screen z ipconfig

Brak dostępu do Internetu mimo połączenia z siecią ...Brak dostępu do Internetu mimo połączenia z siecią ...

Tunelowanie sieci poprawiałem już kiedyś ale ono lubi być chaotyczne na tym sprzęcie :P

Oczekuję pomocy za którą z góry dziękuję
  • REKLAMA
  • #2 17046451
    LucekB
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 137
    Podaj adresacje routerów?
    zrób ping na bramę sieciową 192.168.43.1 i wrzuć wyniki
  • REKLAMA
  • #3 17046470
    Seroz
    Poziom 14  
    Główny router ma 192.168.1.1 ustawioną również ma rezerwację adresów a więc 2 router ma dopiero 192.168.1.5 albo i nawet 15

PING 192.168.43.1
    - 3x upłynął limit czasu żądania
    - 1x "Odpowiedź z 192.168.1.16: Host docelowy jest nieosiągalny"

Screen dłużej by się wrzucał
  • #4 17046485
    LucekB
    a co to za screen ip config w pierwszym poście? gdy jesteś podłączony do wi-fi czy udostępnienia z tel?

Połącz się ze swoją siecią wi-fi i zrob ipconfig oraz pinga 192.168.1.1
  • REKLAMA
  • #5 17046492
    Seroz
    Poziom 14  
    Cały czas jak wrzucam screeny albo coś sprawdzam to łącze się z siecią poprzez WIFI gdzie jest problem odpisując na forum muszę się łączyć poprzez tel
  • Pomocny post
    #6 17046514
    LucekB
    Na screenie jest adresacja 192.168.43.1 a twój router ma 192.168.1.1
    a to się zupełnie nie zgadza. Prze-resetuj prądowo routery i laptop, adresacja musi być z puli 192.168.1.1
  • #7 17046550
    Seroz
    Poziom 14  
    Nie wiem czemu pewnie przez mój pośpiech ale widocznie 1 screeny z ipconfig all są z telefonu ;/

Tutaj już po resecie wszystkiego i odczekaniu na poprawne połączenie z routerem zrobiłem nowe iponfig all i wszystko co się dało poprawić

Brak dostępu do Internetu mimo połączenia z siecią ...Brak dostępu do Internetu mimo połączenia z siecią ...Brak dostępu do Internetu mimo połączenia z siecią ...Brak dostępu do Internetu mimo połączenia z siecią ...

Z ciekawszych informacji zauważyłem przełączając się na laptopie pomiędzy sieciami że jest moment gdy WIFI z Routera działa poprawnie i nawet przez 2 sekundy miałem neta stacjonarnego lecz to było póki co jednorazowy wybryk
  • REKLAMA
  • #8 17046584
    LucekB
    Ostatni screen jest najważniejszy i jest dobry, powinieneś mieć internet.
    Działa?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dostępem do Internetu na laptopie mimo poprawnego połączenia z siecią Wi-Fi. Inne urządzenia, takie jak telefon, działają bez problemu. Użytkownik posiada skomplikowaną sieć domową z dwoma routerami, gdzie DHCP jest wyłączone na drugim routerze. Po wykonaniu pingów i resetach routerów oraz laptopa, użytkownik zauważył, że adresacja IP nie zgadza się z konfiguracją routera. Ostatecznie, po poprawnym połączeniu, użytkownik uzyskał chwilowy dostęp do Internetu, ale problem nadal występuje.
REKLAMA