logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak dostępu do internetu na laptopie z WiFi mimo znakomitego połączenia

walker385 24 Sty 2007 22:03 1721 6
REKLAMA
  • #1 3483922
    walker385
    Poziom 11  
    Witam wszystkich forumowiczów.
    Mam w domu sieć, składającą się z dwóch komputerów i routera. Do tej pory połączony byłem z routerem za pomocą kabla, ale kupiłem laptopa z wifi i chciałbym się połączyć bezprzewodowo. Laptop wykrywa sieć bezprzewodową i po wprowadzeniu hasła łączy się z nią. Następnie pojawia się komunikat, że jakość połączenia jest znakomita. Mimo to nie mogę połączyć się z internetem, ani z drugim komputerem w sieci. Na kablu wszystko chodzi spoko. Nie rozumiem o co chodzi.
    Gdzie może być pies pogrzebany?? Podejrzewam że to kwestia konfiguracji, ale nie wiem jak to ustawić, jestem raczej początkujący.
    Za wszystkie odpowiedzi dziękuję i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 3483970
    hackermen
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    masz router bezprzewodowy czy chcesz udostepnic z kompa na laptop bezprzewodowo?
  • REKLAMA
  • #3 3484094
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 28
    Opisz jak masz ustawiony protokol na kablu i na radio, i jaki to router.
  • #4 3488476
    walker385
    Poziom 11  
    W załączniku dodaję zrzuty ekranu na których widać, że połączenie zostało nawiązane (54Mb/s). Na karcie "obsługa" widać jakieś adresy. Widocznie zostały nadane automatycznie, bo ja ich nie ustawiałem. Połączenie kablowe działa bez zarzutu. Nie nadawałem żadnych adresów. Po prostu zainstalowałem program załączony przez dostawcę internetu i wszystko jest ok. Kabel działa spox, tylko radiówka nie chce.
    Mój router jest marki SPEEDTOUCH. Wszystkie kontrolki za wyjątkiem WLAN świecą się na zielono. Tylko wskaźnik sieci bezprzewodowych jest pomarańczowy.
    POMOCY!!! Co to może być??
    Załączniki:
    • Brak dostępu do internetu na laptopie z WiFi mimo znakomitego połączenia zdj2.jpg (26.84 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Brak dostępu do internetu na laptopie z WiFi mimo znakomitego połączenia zdj1.jpg (33.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 3488942
    gothye
    Poziom 33  
    Ocena: 60
    podaj co to za model routera ,a po za tym twój PC niedostaje IP od DHCP
  • #6 3488953
    hackermen
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Są to standardowe krzaki windowsa nie ma dhcp wiec musisz najlepiej włączyć na routerze w ustawieniach poprzypisywac ip maske brame mozesz również włączyć filtrację maców żeby ktoś nie wdarł sie do ciebie (ale o tym to mozna juz książkę napisać)
  • REKLAMA
  • #7 3491367
    walker385
    Poziom 11  
    Model routera to SPEEDTOUCH 585v6. Jak dostać się do jego ustawień. Może ręcznie dałoby się nadać wszystkie adresy. Ale dalej nie rozumiem, dlaczego do karty od ethernetu samo nadało adres, a do bezprzewodowej nie chce.
    Proszę o pomoc :cry:

Dodano po 3 [godziny] 19 [minuty]:

Udało mi się rozwiązać problem. Po prostu przeinstalowałem program konfigurujący router. Zamiast hasła sieci które nadałem wpisałem hasło wygenerowane przez program, składające się z 26 znaków. Teraz wszystko pięknie chodzi :D . Kto by pomyślał, że to takie proste.
    Tak czy inaczej bardzo dziękuję wszystkim za fatygę i pozdrawiam.
    Damian

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada sieć domową z dwoma komputerami i routerem SPEEDTOUCH 585v6. Laptop łączy się z siecią WiFi, wykrywa połączenie o dobrej jakości (54 Mb/s), jednak brak jest dostępu do internetu i do drugiego komputera w sieci. Połączenie kablowe działa poprawnie. Problem wynikał z braku przydzielenia adresu IP przez DHCP na interfejsie bezprzewodowym. Kontrolka WLAN na routerze świeciła na pomarańczowo, co wskazywało na problem z konfiguracją. Po reinstalacji oprogramowania konfiguracyjnego routera i użyciu hasła wygenerowanego przez program (26 znaków) zamiast własnego, połączenie WiFi zaczęło działać poprawnie, zapewniając dostęp do internetu i sieci lokalnej.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA