logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Słabe Wi-Fi w domu z routerem Cisco EPC3928 - co robić?

MokteN 21 Lut 2018 15:10 1245 12
REKLAMA
  • #1 17053114
    MokteN
    Poziom 6  
    Witam, mam taki problem mój obecny modem router Cisco EPC3928 źle spełnia swoje zadanie w kwestii jakości Wi-Fi. Mam w domu 2 laptopy oraz bardzo często przynajmniej dwie osoby w domu korzystają z Wi-Fi na telefonach, a problem jest taki gdyż na każdym sprzęcie po prostu NIE da się działać w internecie (nawet jeśli akurat korzysta tylko jedna osoba). Moim pytaniem jest co mam w tej kwestii zrobić? Czy mogę jakoś skonfigurować ustawienia mojego routera, czy muszę go zmienić, a jeśli tak to na jaki? Mogę dodać iż mój transfer dzienny wynosi 100Mb/s a nocny 150Mb/s. Z góry dziękuję za odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 17053127
    tomrom1985
    Poziom 30  
    Ocena: 644
    Zrób test bo napisałeś, że transfer wynosi 100 i 150, ale to wygląda inaczej - transfer masz DO. Zrób test speed test na każdym komputerze i daj znać.problemem nie będzie raczej wifi tylko sam transfer. Kto jest dostawcą?
  • REKLAMA
  • #3 17053166
    MokteN
    Poziom 6  
    Mam internet z miastowego dostawcy internetu. Na speedtestach na komputerze do którego podłączony jest ten router wynik speedtest to normalny pełny transfer czyli download 100Mb/s a upload 8Mb/s ale jeśli nic nie dawno nie pobierałem bądź bardzo go nie używałem potrafił spadać nawet do 10Mb/s. Natomiast na jednym z laptopów wynik speedtest przy włączonej grze (w innym przypadku Wi-Fi działa w miarę ok) download wynosi 15Mb/s a upload 8Mb/s natomiast na jednym z telefonów 14-15Mb/s i upload 8Mb/s.
    Mogę dodać że w drugim pokoju transfer drastycznie spada do 2-3Mb/s.
  • #4 17053267
    tomrom1985
    Poziom 30  
    Daleko są sprzęty od routera? Podlacz coś poprzez kabel i sprawdź kablem. Co do włączonej gry to też może mieć znaczenie. Wpisz w cmd ipconfig i podaj wynik
  • REKLAMA
  • #5 17053701
    MokteN
    Poziom 6  
    Sprzęty mogą być najdalej jakieś 4m od routera przy czym w tych 4 metrach są dwie ściany. Jest może jakiś sposób prosty na zwiększenie zasięgu routera?
  • Pomocny post
    #6 17053722
    tomrom1985
    Poziom 30  
    Użyj insidera i pokaż jak wyglada zagłuszanie/nachodzenie na siebie innych kanałów wifi.
  • Pomocny post
    #7 17054443
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 828
    MokteN napisał:
    w tych 4 metrach są dwie ściany
    MokteN napisał:
    w drugim pokoju transfer drastycznie spada do 2-3Mb/s
    Przyczyna i skutek. Nie ma to jak kabel.
  • Pomocny post
    #8 17054692
    KOCUREK1970
    Ocena: 5493
    MokteN napisał:
    Czy mogę jakoś skonfigurować ustawienia mojego routera,

Nie - cudów nie ma, w dodatku to chyba modemorouter bez anten zewnętrznych.
    MokteN napisał:
    czy muszę go zmienić, a jeśli tak to na jaki?

On zostać musi - możesz dokupić swój własny router i na nim uruchomić wifi.
  • Pomocny post
    #9 17054782
    tomrom1985
    Poziom 30  
    Ja bym jeszcze sprawdził kanały i nachodzenie na nie.Sprzęt zmienić można w każdym momecnie, można dodać dodatkowe reapetery ale to są koszta. Kupić zawsze można. Ewentualnie jeszcze zmiana lokalizacji obecnego sprzętu. Może bardziej w centrum mieszkani..
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 17054981
    jprzedworski
    Ocena: 828
    tomrom1985 napisał:
    można dodać dodatkowe reapetery
    Można, ale taki repeater musi stać gdzieś w połowie drogi, czyli między tymi dwiema ścianami, a po drogie zmniejszy szybkość o połowę. Może PLC?
  • #11 17056427
    MokteN
    Poziom 6  
    Trochę pomogło umieszczenie routera w wyższym miejscu z dala od komputera z 2Mb/s przyspieszyło do 4/6Mb/s. Macie jeszcze jakieś porady czy praktycznie nic nie zostało oprócz wydawania pieniędzy?
  • Pomocny post
    #12 17056765
    tomrom1985
    Poziom 30  
    Zmiana miejsca na bardziej centralne, odciągnięcie skrętki do odległego miejsca, repeater, zewnętrzna karta wifi. Możliwości jak widzisz jest wiele. Możesz się bawić w partyzantkę czyli wykonanie ekranów które będą kierować sygnał wgłąb mieszkania. Mam nadzieję, że nikt nie będzie mnie ganił za ten pomysł.hehe
  • #13 17059132
    MokteN
    Poziom 6  
    Dziękuję wszystkim za udzielenie pomocy w tej sprawie. Na ten moment jedyne co zrobiłem to zmieniłem miejsce w którym jest router co troszkę pomogło.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problemy z jakością Wi-Fi w domu, korzystając z modemu-routera Cisco EPC3928. Pomimo posiadania łącza o prędkości 100Mb/s, prędkości na urządzeniach spadają do 2-15Mb/s, szczególnie w odległych pomieszczeniach. Użytkownicy sugerują przeprowadzenie testów prędkości, sprawdzenie odległości od routera, a także rozważenie zakupu repeatera lub zmiany lokalizacji routera. Zmiana miejsca routera przyniosła niewielką poprawę. Wskazano również na możliwość zakupu zewnętrznego routera oraz sprawdzenie zakłóceń kanałów Wi-Fi.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA