logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Lark + Manta - Podpięcie DVD 5.1. i starszych głośników 5.1. od komputera.

northewind 24 Lut 2018 13:40 1923 9
REKLAMA
  • #1 17060003
    northewind
    Poziom 10  
    Dzień dobry wszystkim,

Mam prośbę o pomoc.
    Posiadam starszy sprzęt, który chciałbym wykorzystać jako budżetowe kino domowe.
    DVD Lark 5.1.
    Głośniki komputerowe Manta 5.1.

Chciałbym to jakoś podłączyć. Niestety podpięcie bezpośrednio samych głośników nie daje rady, wtyczki wszystkie wchodzą, ale zapewne dvd nie ma wzmacniacza.

Czy jest jakiś sposób, jakieś przejściówki, by to podłączyć.

Bardzo proszę o wskazówki.
    Serdecznie pozdrawiam!
    Jarek

Lark + Manta - Podpięcie DVD 5.1. i starszych głośników 5.1. od komputera.Lark + Manta - Podpięcie DVD 5.1. i starszych głośników 5.1. od komputera.Lark + Manta - Podpięcie DVD 5.1. i starszych głośników 5.1. od komputera.
  • REKLAMA
  • #2 17060023
    nomudrek
    Poziom 36  
    Ocena: 469
    Po pierwsze trzeba podłączyć zasilacz do tego pudełka gdzie są podłączone kable z DVD, po drugie w menu DVD trzeba przestawić tryb dźwięku ze stereo na 5.1.
  • #3 17060130
    northewind
    Poziom 10  
    W DVD już wcześniej wszystko odpowiednio przestawiałem i nic.
    Czy możesz wyjaśnić o co chodzi z tym zasilaniem i pudełkiem?

Normalnie w komputerze miałem tak podłączone, pod kartę grafiki 5.1:

Karta miała trzy wyjscia, w których były te 3 kable co na drugim zdjeciu (jack x3), to wszystko szło grubym kablem (tym czarnym) i było w czarne pudełko wpięte, a w to pudełko osobnym kablem wpięte zasilanie .
    A w pudełko wpięte wszystkie kable z głosnikami.

Niestety podpięcie tak samo nie jest możliwe w tym DVD.
    W DVD z uwagi na pasowanie końcówek da sie wpiąć bezpośrednio jedynie głośniki bezposrednio, z pominieciem czarnego pudełka sterujacego (i pewnie wzmacniacza), ale nie grają.
    Nie da sie jacków tych co w komp wpinałem wpiać nigdzie w DVD, wiec nie da sie wpiać identycznie jak to robiłem z kartą dzwiekową 5.1.
  • REKLAMA
  • #4 17060261
    intenso
    Poziom 39  
    Ocena: 617
    Musisz mieć 6 przewodów cinch - cinch i takimi przewodami śpiąć DVD z głośnikami
  • #5 17060374
    northewind
    Poziom 10  
    Ja mam takie kable - na zdjęciu drugim jest biały. I one pasują do wejsć na DVD. Ale jak pisałem, nie działa to połączenia. DVD nie ma wzmacniacza, albo diabeł wie co, właśnie w tym problem.
  • REKLAMA
  • #6 17060445
    intenso
    Poziom 39  
    Ocena: 617
    Takich kabli potrzebujesz
    Załączniki:
    • Lark + Manta - Podpięcie DVD 5.1. i starszych głośników 5.1. od komputera. 7617237100_1439302825.jpg (237 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 17063310
    northewind
    Poziom 10  
    Nie rozumiem, przepraszam najmocniej. Przedstawiam, jak wygląda sytuacja. Nie mam pojęcia jak miałbym spiąć tymi kablami, co wkleiłeś, jeszcze inaczej głośniki z dvd.

PS: Na głośnikach nie mam żadnych portów, kabel po prostu z każdego wychodzi.

Lark + Manta - Podpięcie DVD 5.1. i starszych głośników 5.1. od komputera.Lark + Manta - Podpięcie DVD 5.1. i starszych głośników 5.1. od komputera.Lark + Manta - Podpięcie DVD 5.1. i starszych głośników 5.1. od komputera.Lark + Manta - Podpięcie DVD 5.1. i starszych głośników 5.1. od komputera.
  • Pomocny post
    #8 17064293
    Polon_us
    Poziom 42  
    Ocena: 1279
    Heh, ...

Ja widzę to następująco:
    - te kolorowe przewody CINCH muszą być podłączone do głośników i w moduł sterujący, jak do tego są przeznaczone.
    Bez sensu jest podłączanie ich do wyjść tego DVD.

- do wtyczek (żółta, zielona i czarna) oznaczonych na zdjęciu "Kabel z karty ..." kolega potrzebuje trzy identyczne przejściówki -> minijack gniazdo -> 2xCINCH wtyk. Taką, jak na poniższym zdjęciu.

Lark + Manta - Podpięcie DVD 5.1. i starszych głośników 5.1. od komputera.

Np. Allegro aukcja 7092108898 - pierwsza z brzegu

Teraz, kwestia podłączeń do DVD:

Zwykle -

- zielona wtyczka - obsługuje przednie głośniki - czyli przejściówka podłączona będzie do wyjść DVD - FL i FR
    - żółta wtyczka - tylnie głośniki
    - czarna wtyczka - subwoofer i centralny

DVD musi mieć ustawione te wyjścia audio jako aktywne rzecz jasna.
  • #9 17080262
    northewind
    Poziom 10  
    Sprawa załatwiona w sposób następujący. W te chinche w DVD (zakładam, że w zasadzie zawsze pasują adaptery chinch - jack. W necie po ok 2zł sztuka.
    Użyłem trzy.

Plus w urządzeniu sterującym głośnością wpiąłem rozdzielacz chinch F na 2 chinche M, bo mi jedno wyjście nie działało (SR) wiec rozdzieliłem działające SL na dwa.

Wrzucam, bo może komuś się przyda na przyszłość.
    Temat do zamknięcia.
    Lark + Manta - Podpięcie DVD 5.1. i starszych głośników 5.1. od komputera.Lark + Manta - Podpięcie DVD 5.1. i starszych głośników 5.1. od komputera.
  • #10 17080266
    northewind
    Poziom 10  
    Sprawa załatwiona w sposób następujący. W te chinche w DVD (zakładam, że w zasadzie zawsze pasują adaptery chinch - jack. W necie po ok 2zł sztuka.
    Użyłem trzy.

Plus w urządzeniu sterującym głośnością wpiąłem rozdzielacz chinch F na 2 chinche M, bo mi jedno wyjście nie działało (SR) wiec rozdzieliłem działające SL na dwa.

Wrzucam, bo może komuś się przyda na przyszłość.
    Temat do zamknięcia.
    Lark + Manta - Podpięcie DVD 5.1. i starszych głośników 5.1. od komputera.Lark + Manta - Podpięcie DVD 5.1. i starszych głośników 5.1. od komputera.

Dodano po 30 [sekundy]:

Jak wyżej :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w podłączeniu starszego sprzętu audio, w tym odtwarzacza DVD Lark 5.1 oraz głośników komputerowych Manta 5.1, do budżetowego kina domowego. Problemy wynikają z braku wzmacniacza w odtwarzaczu DVD, co uniemożliwia bezpośrednie podłączenie głośników. Użytkownicy sugerują użycie kabli cinch do połączenia DVD z głośnikami oraz przejściówek minijack do cinch, aby prawidłowo podłączyć głośniki do wyjść DVD. Ostatecznie, użytkownik rozwiązał problem, stosując adaptery chinch-jack oraz rozdzielacz chinch w urządzeniu sterującym głośnością.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA