Witam. Mam Renault Kangoo 1.9 D 99' i zaciąłem się na samodzielne rozpracowanie mojego problemu bo myślę że 600 stów za plipy to rozbój... Autko nie zapala - nie rozbraja się immobilizer. Obydwa kluczyki otwierają centralny ( raczej sterowany radiem bo łapie nawet zza samochodu ) natomiast nie rozbrajają immobilizera fabrycznego. Baterie wymieniłem - choć stare też nie były złe... Jak kupowałem to w 1 kluczyku niby już nie działał immobilizer (używałem więc tylko tego drugiego). Jak się zaczęły problemy z tym ostatnim to przez moment działały nawet obydwa ( rozbrajały ) ale raz na kilka, kilkanascie razy i rzadziej ( po dłuższym przytrzymaniu przycisku otwierania zamka centralnego - taki jakby RESET
). Wreszcie na 2 dzień po kilkunastominutowych zmaganiach odpaliłem ostatni raz i pojechałem do ASO ( podpięli auto do kompa ) -DIAGNOZA = do wymiany główki kluczyka ( plipy ) = koszt j.w. więc podziękowałem bo drogo i jaka pewność, że jak sprowadzą mi nowe kluczyki to nie okaże się że do wymiany jest także dekoder albo elektrozawór ? ASO skasowało mnie na 60zł i odpalilło autko z kompa i nawet łobuzy nie dali mi tego awaryjnego kodu i nie poinformowali że można odpalić ręcznie z pomocą tego kodu.
Czytałem na forach, że cewki które są w główkach tych kluczyków padają
jak muchy.... ale znalazłem opis jak naprawić taką cewkę ale niestety bez zdjęć... ( a elektronik ze mnie słaby - już lepszy archeolog
Czy ktoś może podesłać dokładny opis problemu i opis jak naprawić cewkę ( najlepiej ze zdjęciami ) ? Oczywiście jako ostateczność biorę pod uwagę deaktywację immobilizera ... Czy da się i jak to zrobić samodzielnie w garażu ? Bedę wdzięczny za każdy dokładny opis-propozycję rozwiązania mego problemu lub ewent. gdzie mogę tanio dokonać powyższych operacji (okolice Katowic).
Zależy mi na czasie więc piszcie też na priv: pompalini(_at_)tlen.pl
Pozdrawiam.
Dodano po 1 [godziny] 2 [minuty]:
mała uwaga:
Chciałem chwilowo rozbroić immobilizer ręcznie ....z pomocą ( 4 cyfrowego) kodu awaryjnego odblokowywania blokady zapłnu ....
( za jego ściągnięcie ASO zaśpiewało 66zl) ale powiedzieli mi także że
jak Kangur z 99 ma główkę kluczyka okragławą ( a mój ma ) to nie ręcznie nie da rady - tylko z komputerem podłączonym
do auta i za pomocą programu.
Czy to rzeczywiście prawda ?
pozdrawiam

Czytałem na forach, że cewki które są w główkach tych kluczyków padają
jak muchy.... ale znalazłem opis jak naprawić taką cewkę ale niestety bez zdjęć... ( a elektronik ze mnie słaby - już lepszy archeolog

Czy ktoś może podesłać dokładny opis problemu i opis jak naprawić cewkę ( najlepiej ze zdjęciami ) ? Oczywiście jako ostateczność biorę pod uwagę deaktywację immobilizera ... Czy da się i jak to zrobić samodzielnie w garażu ? Bedę wdzięczny za każdy dokładny opis-propozycję rozwiązania mego problemu lub ewent. gdzie mogę tanio dokonać powyższych operacji (okolice Katowic).
Zależy mi na czasie więc piszcie też na priv: pompalini(_at_)tlen.pl
Pozdrawiam.
Dodano po 1 [godziny] 2 [minuty]:
mała uwaga:
Chciałem chwilowo rozbroić immobilizer ręcznie ....z pomocą ( 4 cyfrowego) kodu awaryjnego odblokowywania blokady zapłnu ....
( za jego ściągnięcie ASO zaśpiewało 66zl) ale powiedzieli mi także że
jak Kangur z 99 ma główkę kluczyka okragławą ( a mój ma ) to nie ręcznie nie da rady - tylko z komputerem podłączonym
do auta i za pomocą programu.
Czy to rzeczywiście prawda ?
pozdrawiam