logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką średnicę rury PP 32 stabi glass wybrać do rozdzielaczy CO 6 i 8 sekcji?

1.b 24 Lut 2018 17:26 3096 6
REKLAMA
  • #1 17060556
    1.b
    Poziom 13  
    Ocena: 70
    Witam, jakiej rury użyć do dwóch rozdzielaczy CO (kaloryfery) jeden na parterze 8 sekcji w sumie +- ok 5000W mocy a drugi na piętrze 6 sekcji i też +- ok 5000W rozdzielacze będą jeden na parterze drugi na piętrze, chciałbym puścić rurę pp 32 stabi glass w pionie i zasilić obydwa z jednej rury zasilanie złapał bym z piętra i schodziło by z góry ( nad piecem ) a powrót złapał bym z dolnego i tez pod piec czy takie rozwiązanie będzie dobre? i czy średnia rury będzie dobra z góry dzięki.

Dodano po 18 [godziny] 8 [minuty]:

Koledzy podpowiedzcie mi coś na temat średnicy tych rur do rozdzielaczy i czy takie podłączenie jest prawidłowe zależy mi na szybkiej odpowiedzi dzięki
  • REKLAMA
  • #2 17064751
    1.b
    Poziom 13  
    Witam, zastanawiam się dlaczego nikt mi nie chce pomóc jeżeli coś źle napisałem to proszę mnie poprawić.
  • REKLAMA
  • #3 17065066
    ls_77
    Poziom 38  
    Ocena: 944
    Średnica rury 32mm wystarczy, tylko z tym zasilaniem i powrotem to jakoś zagmatwanie opisałeś. Zrób jakiś rysunek, czy schemat.

Jeśli rozdzielacze są na różnych piętrach jeden nad drugim, to jedziesz średnicą 32mm od kotła do rozdzielacza na tym samym piętrze co kocioł - oczywiście dwie rury: zasilanie i powrót. Przed rozdzielaczem trójniki i odejścia na drugi rozdzielacz - też 32mm.
  • REKLAMA
  • #4 17065109
    1.b
    Poziom 13  
    ok to rura już załatwiona, o coś takiego mi chodziło Jaką średnicę rury PP 32 stabi glass wybrać do rozdzielaczy CO 6 i 8 sekcji? cz z górnego rozdzielacza mogę dać zasilanie na piec a z dolnego powrót
  • #5 17065275
    ls_77
    Poziom 38  
    Ocena: 944
    Dziwne trochę rozwiązanie, aczkolwiek poprawne. Zazwyczaj rury zasilanie i powrót lecą razem ze sobą, ale jeśli tak ma być prościej (mniej rur i kształtek po drodze) to czemu nie.
  • #6 17065446
    1.b
    Poziom 13  
    ja tylko tak narysowałem bo myślałem że tak będzie lepiej, np gdy by zabrakło napięcia to może jeszcze coś górny rozdzielacz na grawitacji ruszy i wytraci ciepło z pieca ( pewnie to marne szanse ale może coś popcha ) z drugiej strony na pewno jakiś UPS będzie potrzebny w razie braku napięcia żeby zasilić pompy i sterownik.
    A powracając do tematu tej rury zasilającej od rozdzielaczy schodzącej z góry nad piecem wydaje mi się dobrym rozwiązaniem bo zawór 4 drogowy ma wyjście zasilania tez od góry. Jeżeli się mylę to proszę o poprawienie mnie.
  • REKLAMA
  • #7 17073384
    1.b
    Poziom 13  
    Wypowie się ktoś jeszcze na ten temat co napisałem w ostatnim poście, czy według was jest to dobre rozwiązanie?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o odpowiednią średnicę rury PP 32 stabi glass do rozdzielaczy CO dla systemu grzewczego, gdzie jeden rozdzielacz ma 8 sekcji na parterze, a drugi 6 sekcji na piętrze, z mocą około 5000W każdy. Odpowiedzi sugerują, że średnica 32mm jest wystarczająca, jednak zaleca się dokładniejsze opisanie schematu podłączenia. Użytkownik rozważa, czy zasilanie z górnego rozdzielacza do pieca oraz powrót z dolnego rozdzielacza to dobre rozwiązanie, co spotyka się z mieszanymi opiniami, ale ogólnie uznawane jest za poprawne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA