Tak, jest to zadanie do szkoły ale proszę tylko o kilka wskazówek. Średnio rozumiem temat projektowania sieci. Założyłem sobie, że zrobię projekt w budynku przedstawionym poniżej. Jest to mała firma. Od lewej znajduje się server room z szafami typu rack i innym sprzętem sieciowym. Dalej biuro CEO w którym będzie trzeba zaznaczyć wyjście do podłączenia laptopa, następnie pokój z drukarką 3D i pomieszczenie z dostępem do WiFi. Dalej znajdują się trzy biura pracowników, każde z komputerem i drukarką.
Teraz powinienem rozprowadzić kable oraz zaznaczyć takie urządzenia jak switche i routery. W jaki sposób mam to teraz rozwiązać? Najpierw jest router który łączy się z internetem, potem idzie kabel do serwera, a następnie switche które łącze z komputerami, drukarkami itd. Dobrze rozumiem? Ile ma być tych switchów? Jeden w każdym pokoju pracownika i w biurze CEO? Co z acces-pointem? On ma wychodzić bezpośrednio z głównego routera, tak?
Trochę sporo tych pytań ale tak jak powiedziałem, jestem trochę zielony w tym temacie. Z góry dziękuje!
Jeżeli chodzi o sprzęt to nie ma tu ograniczeń.
Teraz powinienem rozprowadzić kable oraz zaznaczyć takie urządzenia jak switche i routery. W jaki sposób mam to teraz rozwiązać? Najpierw jest router który łączy się z internetem, potem idzie kabel do serwera, a następnie switche które łącze z komputerami, drukarkami itd. Dobrze rozumiem? Ile ma być tych switchów? Jeden w każdym pokoju pracownika i w biurze CEO? Co z acces-pointem? On ma wychodzić bezpośrednio z głównego routera, tak?
Trochę sporo tych pytań ale tak jak powiedziałem, jestem trochę zielony w tym temacie. Z góry dziękuje!
Jeżeli chodzi o sprzęt to nie ma tu ograniczeń.