logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Roleta zewnętrzna firmy yooda zawiesza sie.

Andziorek 27 Lut 2018 21:07 7953 6
REKLAMA
  • #1 17068564
    Andziorek
    Poziom 6  
    Ocena: 4
    Witam sytuacja wygląda następująco. Dwie z 15 rolet przestały działać kompletny brak reakcji na sygnały z pilota. Po chwilowym odcięciu prądu (stopka w dół stopka w górę) feralne rolety zaczynają działać ale reaguje tylko na jedno polecenie. Np da sie ja zasterować zeby sie podniosła roleta się podnosi i koniec. Kompletny brak reakcji do kolejnego odcięcia prądu. Czytałem o takim samym problemie tyle ze z silnikami, napędami innej firmy i wyszło na to iz po przelutowaniu kondensatorów problem ustąpił. Pytanie czy ktoś się orientuję czy z firmą yooda będzie podobnie.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 17105371
    piotrekmilitowski
    Poziom 23  
    Ocena: 17
    Witaj, czy silniki maja wbudowane odbiorniki radiowe, czy też są podłączone pod centralkę? Do czego zmierzam, jeśli silniki są z detekcją tzw. Przeszkód bez krańcowek, to całkiem możliwe, że są w trybie serwisowym!
  • REKLAMA
  • #3 17179476
    micwic
    Poziom 1  
    Ocena: 8
    Witam też mam taki przypadek jak opisany w pierwszym wpisie. Dobrze że trafiło na rolete w garażu więc na razie jest odłączona. Mam też roletę która cały czas piszczy i nic się z tym nie da zrobić. A z kolejną mam jeszcze inny problem (nie da się zaprogramować przeciwnych obrotów na pilocie zbiorczym. Dziękuje za jakąkolwiek podpowiedź.:)
  • REKLAMA
  • #4 17503232
    Andziorek
    Poziom 6  
    Silniki mają wbudowane radio. Są na pilota. Nie sa w trybie serwisowym. Zaprogramowałem od nowa niepomogło. Zdemontowałem jedną z nich. Rozebrałem i wyglada to tak ze jak podgrzeje układ sterujący suszarką to wszystko działa poprawnie. Do momentu aż nie ostygnie. Przelutowałem wszystkie luty od spodu. Niepomogło. Wymieniłem kondensatory niepomogło.

Roleta zewnętrzna firmy yooda zawiesza sie.
  • #5 17530938
    bearek
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Ja mam problem z roletami zewnętrznymi Came. Jest ich 8. Dwie z nich co jakiś czas zawieszają się. To znaczy otworzę pilotem a np. po 5 godzinach chcę zamknąć i nic. Nie będzie w ogóle działać. Dopiero po wyłączeniu zasilania i włączeniu działają aż do czasu. Co to może być. Silniki były wymieniane w ramach reklamacji na nowe i to samo po paru dniach.
  • #6 18210390
    Andziorek
    Poziom 6  
    Ja wymieniłem ten żółty kondensator i zaczęło działać.
  • REKLAMA
  • #7 18210393
    Andziorek
    Poziom 6  
    Ja wymieniłem ten żółty kondensator i zaczęło działać.

Dodano po 49 [sekundy]:

Wymiana kondensatora.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z dwiema roletami zewnętrznymi firmy Yooda, które przestały reagować na sygnały z pilota. Po odcięciu zasilania rolety działają tylko na jedno polecenie, co sugeruje problemy z układem sterującym. Inni uczestnicy dyskusji podzielili się podobnymi doświadczeniami z roletami różnych marek, takich jak Came, gdzie również występowały problemy z zawieszaniem się silników. Wskazano na możliwość, że problem może być związany z kondensatorami, co potwierdzono przez wymianę kondensatora, która rozwiązała problem w niektórych przypadkach. Użytkownik próbował przelutować luty i wymienić kondensatory, ale to nie przyniosło rezultatu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA