logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Awaria rolety z silnikiem Yooda z detekcją przeszkód

marek4osinski4 02 Lis 2022 08:32 1395 1
REKLAMA
  • #1 20263892
    marek4osinski4
    Poziom 1  
    Witam. Mam problem z jedną roletą z detekcją przeszkód. Po naduszeniu przycisku w górę roleta rusza i po chwili zatrzymuje się i jedzie spowrotem w dół i przycisk do góry nie działa muszę nadusić przycisk w dół i jeszcze raz w dół żeby zatrzymać i dopiero przycisk góra znowu działa i tak po mału mogę podnieść całą roletę. Opuszczanie rolety odbywa się płynnie. Otwierałem puszkę i wewnątrz obraca się bez oporu.
    Proszę o pomoc czy silnik do wymiany czy to jakaś pierdoła. Ewentualnie czy przy wymianie silnika trzeba kable ciąć czy jest jakiś inny sposób. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 20267946
    marro1221
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam. Najprostszym sposobem na sprawdzenie jest opuszczenie całej rolety na dół, i sprawdzenie czy wszystkie wieszaki są całe, gdyż po urwaniu jednego, może silnik czuć większy opór i nie przenosi całej siły podnoszenia na cały wał tylko na jego część. Kolejnym sposobem jest sprawdzenie czy roleta płynnie się podnosi ( pod odpięciu wieszaków) gdyż prowadnica któraś może być pęknięta i również stawia opór. W ostateczności zostaje wymiana silnika, ewentualnie z drugiej strony wału znajduje się łożysko które również mogło się zatrzeć i stawia opór, ale to bardzo mało prawdopodobne. Z przewodami jest różnie, zależność była po stronie montujących, ja zazwyczaj zostawiałem kostkę i kawałek kabla ( 20 cm) do silnika w obudowie rolety w tan czas przewodu było pod dostatkiem.
REKLAMA