logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Comarch CP - problem na win10 - Comarch Crypto Provider - wymusza instalacje

majkelbibi 27 Lut 2018 21:35 55500 10
REKLAMA
  • #1 17068640
    majkelbibi
    Poziom 1  
    Używam PC z win10 i firefox. Mam problem z moim systemem bankowym. Przy logowaniu chce żebym zainstalował Comarch Crypto provider mimo ze był wczesniej zainstalowany. I tak sytuacja się powtarza mimo ze pozwalam za każdym razem na ponowna instalacje programu. Obawiam się ze to wynik aktualizacji systemu win10. Zrobiłem przywracanie systemu i reinstalacja przeglądarki i nic nie dało. Na innej przeglądarce to samo. Co to może być?
  • REKLAMA
  • #2 17068719
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1460
    Jaki bank? Co na to linia wsparcia? Oficjalne pouczenie o instalacji?
    Niektóre banki w ostatnim roku wycofały komponent w formie appletu.
    I przeczytaj dokładnie czego dokładnie się domaga, czy nie dodatku firefox.
  • REKLAMA
  • #3 17069102
    kiko80
    Poziom 27  
    Ocena: 162
    Odpuść FF i odpal np chrome. Przerabiałem to kiedy ten błąd występuje na FF pomimo zainstalowanego crypto comarchu to na chrome tego nie było.
  • #4 17070558
    spicter
    Poziom 23  
    Ocena: 65
    Odpal przeglądarkę Edge z Windows 10 - wybierz Menu i następnie Otwórz przy pomocy Internet Explorer. Miałem analogiczną sytuację z zapętleniem apletu do rejestratorów z monitoringu. Tylko IE nie instalował tego w kółko. Jeśli to ING używaj z Internet Explorer (nawet zalecają) jeśli korzystasz z trybu logowania tokenem.
    Odpal ew. tę aplikację z prawami administratora.
  • #5 17070598
    bodek60
    Poziom 14  
    Ocena: 22
    Ten komponent pracuje też pod FF. Odinstaluj wszystko, ponownie uruchom komputer i nowa instalacja, ponowne uruchomienie komputera. Pobierz komponent ze strony banku a nie automatycznie. Przerabiałem to. Nie instaluj z przeglądarki bo cały czas tak będzie.
  • REKLAMA
  • #6 17112592
    zmj
    Poziom 1  
    Ocena: 7
    Identyczny problem: win7 FF i Chrom w PeKaO. Dla Chroma wystarczy zatrzymać następnie uruchomić usługę i działa. Niestety FF musi przejść cała instalację. Czy ktoś wie z czego to się bierze.
  • REKLAMA
  • #7 17635363
    kris3426
    Poziom 1  
    Mam ten sam problem: Windows 10 i Chrome. Za każdym razem wymusza się instalacja komponentu. Czy udało się komuś rozwiązać problem?
  • #8 17654042
    so24
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam wszystkich,
    Też mam ten problem i z Raiffeisen'em udało mi się ustalić że problem leży w procesie ComarchCryptoServer który z niewiadomych przyczyn jest wyłączany. Jak jest problem z podpisem to wystarczy uruchomić ten proces i podpis będzie działać.
    Jeszcze nie udało mi się znaleźć przyczyny dlaczego ComarchCryptoServer czasem nie działa.

"c:\pliki programów(x86)\comarch\comarch crypto provider\ComarchCryptoServer.exe" - o ile się nie mylę to taka ścieżka jest do tego procesu.
  • #9 17665182
    so24
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Dzisiaj z rana porównałem 2 stacje do obsługi bankowości elektronicznej i znalazłem różnicę między Win 10 a Win 7. Na laptopie z "7" było jeszcze zainstalowana aplikacja Comarch Smart Card ToolBox i po instalacji dodała się usługa systemowa. ComarchCardSmart.

Dzisiaj będzie test, brakującą aplikację zainstalowałem na laptopie z Win 10. Najlepsze jest to że w instrukcji instalacji urządzeń kryptograficznych nie ma wzmianki na ten temat.
  • #10 17986564
    hhpl
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    so24 napisał:
    Witam wszystkich,
    Też mam ten problem i z Raiffeisen'em udało mi się ustalić że problem leży w procesie ComarchCryptoServer który z niewiadomych przyczyn jest wyłączany. Jak jest problem z podpisem to wystarczy uruchomić ten proces i podpis będzie działać.
    Jeszcze nie udało mi się znaleźć przyczyny dlaczego ComarchCryptoServer czasem nie działa.

"c:\pliki programów(x86)\comarch\comarch crypto provider\ComarchCryptoServer.exe" - o ile się nie mylę to taka ścieżka jest do tego procesu.

chciałem tylko podziękować i potwierdzić - to rozwiązanie działa, faktycznie proces nie wstaje u mnie bank Pekaobiznes24.pl. Po uruchomieniu wszystko śmiga. Mozna wrzucic do autostartu sobie skrót C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\StartUp
  • #11 18821635
    Pigi17
    Poziom 2  
    Ocena: 10
    Win10: proszę w opcjach autostartu włączyć process Watchdog Serivce

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy systemu Windows 10 zgłaszają problemy z logowaniem do systemów bankowych, które wymagają ponownej instalacji Comarch Crypto Provider, mimo że program jest już zainstalowany. Problemy te mogą być związane z aktualizacjami systemu Windows 10. Wskazówki dotyczące rozwiązania obejmują: użycie przeglądarki Chrome zamiast Firefox, uruchomienie przeglądarki Edge z Internet Explorer, a także ręczne uruchomienie procesu ComarchCryptoServer. Użytkownicy sugerują również, aby pobierać komponenty bezpośrednio ze strony banku oraz zainstalować dodatkowe aplikacje, takie jak Comarch Smart Card ToolBox, które mogą być wymagane do prawidłowego działania. Włączenie usługi Watchdog Service w opcjach autostartu również może pomóc w rozwiązaniu problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA