logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Testery elementów oparte na ATMega - dyskusje o HW i SW

Freddy 28 Lis 2017 11:15 98640 179
  • W sieci pojawiło się mnóstwo nowych wersji testerów elementów opartych na ATMega328, ATMega168, ATMega88, ATMega8 itd., itp.
    Wiele jest również różnych wersji firmware, mających różne udogodnienia oraz różne wyposażenia. Postaram się zamieścić większość dostępnych w sieci firmware do w/w testerów.

Po pierwsze, musimy dokładnie wiedzieć, jaki mamy typ testera – jak to rozpoznać?
    Jedyny chyba sposób, to porównywanie zdjęć swojego oraz zamieszczonego tutaj.
    Zdjęcia będę opisywał nazwą, taką samą, jaka potem będzie w dokładniejszych opisach i ewentualny firmware. Są różne wersje testerów, różne nazwy, różne firmware, ale czasem schemat dla nich jest identyczny, dlatego liczba schematów i zdjęć może się nie zgadzać. Czasem też schemat jest niedostępny. W plikach są również rusyfikowane softy, ale nie usuwałem ich, tylko zamieściłem pełne dostępne opisy i wersje. Wiele plików pochodzi ze strony VRTP.

Postaram się uzupełniać opisy i schematy, w miarę nowych zdobyczy.
    Zacznę od fotek najpopularniejszych z nich.
    Testery elementów oparte na ATMega - dyskusje o HW i SW Testery elementów oparte na ATMega - dyskusje o HW i SW Testery elementów oparte na ATMega - dyskusje o HW i SW Testery elementów oparte na ATMega - dyskusje o HW i SW

Opisy fotek kolejno:
    1-Fish-8840(BigDisplayBlue), Fish8840(BigDisplay)
    2-Fish8840(BigDisplayGreen)
    3-Fish8840
    4-Fish8840(BigDisplayBox)

Schematy:
    Testery elementów oparte na ATMega - dyskusje o HW i SW Testery elementów oparte na ATMega - dyskusje o HW i SW Testery elementów oparte na ATMega - dyskusje o HW i SW

Testery elementów oparte na ATMega - dyskusje o HW i SW Testery elementów oparte na ATMega - dyskusje o HW i SWTestery elementów oparte na ATMega - dyskusje o HW i SW

Opisy fotek kolejno:
    1-Fish8840(YIWANIJA)
    2-GM328
    3-GM328A

Schemat podstawowych wersji GM328 i GM328A

Testery elementów oparte na ATMega - dyskusje o HW i SW Testery elementów oparte na ATMega - dyskusje o HW i SW Testery elementów oparte na ATMega - dyskusje o HW i SW Testery elementów oparte na ATMega - dyskusje o HW i SW

Opisy fotek kolejno:
    1, 4-LCR-T4(T3)
    2-LCR-T4(T3)NoStripGrid
    3-LCR-T4(T3)StripGrid
    Schematy
    Testery elementów oparte na ATMega - dyskusje o HW i SW Testery elementów oparte na ATMega - dyskusje o HW i SW Testery elementów oparte na ATMega - dyskusje o HW i SW

Opisy fotek kolejno:
    1-LCR-T5
    -M328 różne wersje
    Schematy
    Testery elementów oparte na ATMega - dyskusje o HW i SW Testery elementów oparte na ATMega - dyskusje o HW i SW

Opisy fotek kolejno:
    1-MG328
    2-MG328_698Ru(8x16t,invers,enkoder)16MHz
    3-MK-168
    4-MK-328

Schematy
    Testery elementów oparte na ATMega - dyskusje o HW i SW Testery elementów oparte na ATMega - dyskusje o HW i SW

LCR-T7 to jedyne na razie co pisadam na jego temat

Poniżej fotki dość ciekawej wersji LCR-TC1

Schemat TC1 - więcej TUTAJ

M328 Vanvell ELC, który posiadam osobiście.
    Schemat
    Dokładny opis w moim temacie TUTAJ, a soft do niego to mega328_wei_st7565_stok.rar

Teraz postaram się do każdego z nich dopasować posiadane ewentualnie schematy oraz firmware, oraz jakieś opisy.
    Ponieważ w większości wypadków schemat jest w programie SPlan, więc dostarczam również wersję demo programu do odczytania schematu, aby nie trzeba było go szukać. Jest też dostępny viewer do plików .sp7

Wszystkie pliki spakowane są WinRAR wersja 5 i otwierają się bez żadnego problemu - zostało to sprawdzone.
    Załączniki:
    • Fish8840(Box).rar (17.24 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • LCR-T4(T3)StripGrid.rar (4.29 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • LCR-T4(T3)NoStripGrid.rar (2.76 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • GM328A.RAR (1.14 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • GM328.RAR (3.16 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Fish-8840.rar (2.97 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Fish-8840(YIWANJIA).rar (792.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Fish-8840(BigDisplayBlue).rar (3.6 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Fish-8840(BigDisplay).rar (4.07 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Fish8840(BigDisplayGreen).rar (1.06 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    Freddy
    Poziom 43  

Porad udzielam wyłącznie na forum, nie pomagam na PW
    Specjalizuje się w: nawigacja, mikrokontrolery
    Freddy napisał 19997 postów o ocenie 2820, pomógł 1394 razy. Jest z nami od 2003 roku.
  • #2 16854274
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2820
    pliki ciąg dalszy
    Załączniki:
    • mega328_wei_st7565_stok.rar (53.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • M328 WEI M8.RAR (1.6 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • MK-168.RAR (6.16 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Mk-328.rar (1.83 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • MG328.RAR (2.42 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • MG328_698Ru(8x16t,invers,enkoder)16MHz.rar (70.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • M328Kit TFT.rar (5.34 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • M328Kit.rar (1.64 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • LCR-T5.RAR (1.87 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • M328.RAR (1.27 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 16854278
    Freddy
    Poziom 43  
    pliki ciąg dalszy
    Arduino-1 to tester zbudowany przez Rosjan na Arduino

Załączniki:
    • Arduino-1.rar (1.58 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 16854281
    Freddy
    Poziom 43  
    SPlan 7 Viewer + Demo - do schematów
    SPrintLayout 6 Viewer + Demo - do płytek drukowanych
    Załączniki:
    • Sprint-Layout60_Viewer.exe (3.07 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • sprint-layout60(demo).exe (6.24 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • sPlan70_Viewer.exe (2.31 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • splan70(demo).exe (4.73 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 16854409
    simw
    Poziom 27  
    Ocena: 288
    Dzięki za ciekawy wątek, na pewno się przyda - idzie plusik.
    Mam zarazem prośbę, wniosek czy dałoby się nieco przeorganizować wpis, żeby obrazy były jakoś tak lepiej podpisane, bez niedomówień :)
    Jest np "wiersz" gdzie rysunki są 3 a podpisy 4, lub schemat pomiędzy zdjęciami.
  • #6 16854417
    Freddy
    Poziom 43  
    Są różne wersje testerów, różne nazwy, różne firmware, ale czasem schemat dla nich jest identyczny. Po drugie, nie do każdej wersji jest schemat.

Temat jest cały czas w obróbce, więc wszelkie sugestie poprawek są mile widziane.
  • #7 16855049
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1848
    Gienek napisał:
    Dlaczego pobrany plik M328Kit TFT.rar nie można otworzyć? Pobierałem dwa razy!!!

Zainstaluj WinRar-a 4.00 lub nowszego.
  • #8 16855539
    rzuber
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    A co daje zmiana firmware?
  • #9 16855578
    LA72
    Poziom 41  
    Ocena: 1656
    GM328A jest niezgodny schemat ze stanem faktycznym.
    Gdzie na nim masz zabezpieczenie wejść za pomocą SVR5-04 oraz kilka innych elementów?
    W.w tester posiadam.

Poniżej jego schemat:
  • #10 16855749
    karolwkk
    Poziom 1  
    Witam,
    od jakiegoś czasu szukam wsadu do testera LCR- T7 na Atmegę 324P, ma ktoś może coś? Z tego co widzę nie ma tutaj nic do LCR- T7
  • #11 16855950
    szymon122
    Poziom 38  
    Ocena: 757
    Mnie również interesuje jakie funkcje możemy zyskać zmieniając oprogramowanie, ewentualnie co jest wykonalne i da się to napisać.
  • #12 16856134
    rafcio_21
    Poziom 29  
    Ocena: 295
    Zmiana zależnie od wersji oprogramowania daje nowe funkcje np ,rozszerzone menu , pełna kalibracja ,pomiar kondensatorów cewek i rezystorów w czasie rzeczywistym lepsze rozpoznawanie elementów, pomiar rezonatorow kwarcowych i wiele innych funkcji. Pod t adresem jest opisane co zmienić i co zyskamy.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3200555.html
  • #14 16860482
    Freddy
    Poziom 43  
    W załączeniu:
    - opis testera według Karl-Heinz Kubbelera (w języku angielskim)
    - pytania i odpowiedzi (w języku angielskim)
    - film jak zaprogramować tester używając TL866
    - WinAVR i AVR 8-bit GNU Toolchain - do kompilacji
    - film jak kompilować firmware
    Załączniki:
    • Jak kompilować - VideoHelp.rar (13.58 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • avr8-gnu-toolchain-installer-3.4.4.24-win32.any.x86.7z (15.26 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • WinAVR-20100110-install.zip (27.48 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak programować używając TL866.rar (3.66 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Versions in questions and responses.pdf (1.88 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Karl-Heinz Kubbeler-ttester 31.10.17 En.pdf (3.11 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 16861685
    Krater28
    Poziom 18  
    Ocena: 45
    Witam
    Chciałem zgłosić uwagi. Otóż w poście #2 oraz #3 powtarzają się te same (identyczne od względem zawartości) pliki czemu?
    Po drugie mam tester oznaczony tutaj jako M328 (czwarta grupa mierników, trzecie zdjęcie od lewej) ale schematy tam przedstawione nie odpowiadają temu testerowi ani w dołączonych plikach M328 nie znalazłem tegoż testera który posiadam.
    Tester ten przystosowany jest do zasilania z USB oraz z akumulatora Li-Ion 3,7V. Tester ma również możliwość ładowanie tego akumulatora z portu USB. Chińczyki dopuścili się tylko pewnego oszustwa bo wlutowali koszyk na baterię AA do którego oczywiście taki akumulator się nie zmieści. Sam tester jak najbardziej obsługuje akumulatorek 3,7V (sprawdzone). Tester wykonany oczywiście na procesorze MEGA328P czego nie uchwyciło zdjęcie.
    Dołączam zdjęcia mojego testera i proszę o wstawienie prawidłowego schematu oraz plików.
  • #16 16861738
    LA72
    Poziom 41  
    Ocena: 1656
    Freddy napisał:

- film jak kompilować firmware

Przydałaby się wiadomość, że opisy w filmie są pisane cyrylicą.

Szkoda, że nie zostało omówione do czego służą poszczególne opcje pliku makefile.
    Wielu początkującym by taka informacja się przydała.

Oczywiście muszę tutaj zaznaczyć, że wkład autora w poskładanie wielu testerów w jeden wątek jest nieocenioną poradą dla wielu osób, które chcą wybrać dla siebie odpowiednią wersję testera.
    Warto by było także dołączyć twórczość Nick'a. z sąsiedniego kraju.
    Szczególnie, że dokonał kilku ciekawych modyfikacji z użyciem "dużych" Atmeg.

Repozytorium Nick'a.
  • #17 16862311
    Freddy
    Poziom 43  
    Krater28 napisał:
    Otóż w poście #2 oraz #3 powtarzają się te same (identyczne od względem zawartości) pliki czemu?
    No cóż, coś się dzieje z elektrodą, wiem o tym błędzie i gulson również wie.
    Za każdym razem jak wchodzę w edycje postu, aby usunąć duble, to mam coś innego, a w pierwszym poście mam 11 załączników :)
    Miałem tak już parę razy i "uspakajało się " po kilku dniach. Nie piszcie, że zwariowałem, ale tak było. Wiem, że cuda, że niemożliwe, ale tak było.
    Jedynym wyjściem jest abym usunął wszystkie załączniki i zamieścił je jeszcze raz. Podmieniłem pliki kasując je i wstawiając od nowa.

Dziękuje za zwrócona uwagę.

@LA72 powoli, po kolei staram się zamieścić wszystko co znajdę. Jest tego baaaardzo dużo. Każdy opis muszę przeglądnąć i porównać z innymi, bo nie ma sensu zamieszczać dubli.

Krater28 napisał:
    Po drugie mam tester oznaczony tutaj jako M328
    Miałem dostęp do trzech M328 i każdy był inny.
    Takie są po prostu wykonania chińczyków.
    Ty masz wersję wei_M8, ja mam Vanvell ELC, a jest ich jeszcze kilka. :)
  • #18 16863429
    buzerek
    Poziom 14  
    Ocena: 60
    A ja mam pytanie,
    który z testerów testuje tranzystory IGBT?
  • #19 16864078
    Stanley_P
    Poziom 28  
    Ocena: 292
    Witam
    Na wstępie podziękowanie dla Autora za zebranie w jednym miejscu informacji o tego typu testerach. Akurat uwaliłem takowy parę dni temu, więc rzekłbym temat dla mnie jakby z nieba. Jednak kwestę ewentualnej naprawy (i jej sensu...) może podejmę w innym topicu, gdyż zgodnie z wcześniejszą sugestią tutaj najlepiej zajmijmy tylko zaprezentowaniem konstrukcji testerów, ich elektroniką (sprawną ;) ), schematami, wsadami, etc.

Uwaga odnośnie T7. Posiadany przeze mnie ma PCB i elektronikę wyglądającą niemal identycznie jak na zdjęciach TC1. Na dowód przedstawiam zdjęcia:
    Testery elementów oparte na ATMega - dyskusje o HW i SWTestery elementów oparte na ATMega - dyskusje o HW i SW
    (na drugim, tym z przednim panelem obudowy widać, że element zabezpieczający DZ2 (SRV05-4) został usunięty - uległ uszkodzeniu, ale jak wspominałem to temat na inny temat).
    Teraz pytanie, czy mój T7 to w rzeczywistości TC1, Chińczyk tylko go wstawił do obudowy oznaczonej T7? Sugerując może, że sprzedaje nowszy model? Kody QR z obu płytek tzn. TC1 przedstawionego przez @Freddy oraz mojego T7 (TC1?) wskazują ten sam adres:
    http://91make.taobao.com (producent tych ustrojstw? zamawiający?)

Kolejna sprawa: na schemacie TC1 prawdopodobnie brakuje połączeń pomiędzy wejściami 1,2,3 podstawki testowej, a nóżkami procesora 37,36,35 (PA0,PA1,PA2). Na moim PCB takie połączenia są, widzę analogiczne na schematach innych testerów. Czy mógłby ktoś sprawdzić, potwierdzić? Załączam wstępnie skorygowany schemat, przepraszam za styl poprawki, robiłem w Paint ;)

Pozdrawiam.
  • #20 16876198
    Freddy
    Poziom 43  
    Dzięki, schemat poprawiłem.

Odnośnie płytek masz rację, płytki mogą być identyczne, albo prawie identyczne.
    Producenci dają inne softy i nazywają to inaczej.
    Niestety nie posiadam schematów to Twojego modelu. Jedynie można porównywać dokładnie płytki.
  • #21 16877785
    Stanley_P
    Poziom 28  
    Ocena: 292
    Freddy napisał:
    Odnośnie płytek masz rację, płytki mogą być identyczne, albo prawie identyczne.
    Producenci dają inne softy i nazywają to inaczej.
    Niestety nie posiadam schematów to Twojego modelu. Jedynie można porównywać dokładnie płytki.

Witam
    Wygląda na to, że jednak masz schemat od mojego modelu :) Płytka "Twojego" TC1 (nawiasem dlaczego nazwałeś go "ciekawą wersją"?) wygląda niemal identycznie jak "mojego" T7. Identyczne oznaczenia elementów, identyczne prowadzenia ścieżek, nawet taki sam QR-code ;) Bardzo niewielkie różnice w nadrukach opisów, a wszystko to dokładnie pasuje do "Twojego" schematu TC1 (nawiasem zdejmowałeś sam, czy skądś miałeś?). Czyli można przyjąć, że "Twój" TC1="mój" T7.
    Z kolei Twój T7, sądząc po fotkach też wydaje się niemal identyczny i jest tylko pozbawiony elementów zabezpieczających oznaczonych na schemacie TC1 jako DZ1 (6V8) oraz DZ2 (SRV05-4).
    Konkludując nieco: faktycznie są to konstrukcje sprzętowo niemal (lub nawet zupełnie) identyczne. Nie ma co sugerować się nazwami T-cośtam, trzeba zajrzeć do środka.
    ==============================
    Jeśli mógłbym zasugerować odnośnie artykułu:
    - czytelniej oddzielić sekcje/akapity poświęcone poszczególnym modelom, aby było lepiej widać, które zdjęcia/schematy/pliki dotyczą danego modelu (lub modeli "pokrewnych") . Chociażby jak wyżej zrobiłem znakami "=".
    - przyjąć jakieś oznaczenia/nazewnictwo/opisy lepiej wskazujące na zawartość plików. Przykładowo TC-1.RAR zawiera tylko zdjęcia i schemat (liczyłem na firmware...). Może coś w stylu: TC-1_photo_sch, LCR-T5_fw_photo, itp.
    karolwkk napisał:
    od jakiegoś czasu szukam wsadu do testera LCR- T7 na Atmegę 324P, ma ktoś może coś? Z tego co widzę nie ma tutaj nic do LCR- T7

Jeśli jest to model, do którego pasuje schemat/hardware od TC1 z pierwszego postu - jest nas już dwóch, przyłączam się do prośby.
    I jeszcze jedna uwaga, trochę OT. Zalecam wzmożoną ostrożność przy posługiwaniu się testerami umożliwiającymi pomiar diod Zenera, jak własnie wspomniane tu TC-1, T7. Jak widać na schemacie, zawierają przetwornicę ok. 35V, które to napięcie przy omyłkowym podłączeniu badanego elementu może łatwo doprowadzić do uszkodzenia testera.
    Koledze (też ma T7, identyczny jak mój) zdarzyło się podłączyć do zacisków KA kondensator elektrolityczny (tester słusznie pokazał znak "?" ;) ). Zaraz potem kondensator wylądował w prawidłowych zaciskach, ale przecież został naładowany do prawie 35V... Tester zgasł... Na szczęście skończyło się tylko na uszkodzeniu elementu zabezpieczającego DZ2 (SRV05-4). Po jego usunięciu testerek ożył.
    Z kolei ja omyłkowo podłączyłem kondensator między K i zacisk 1. Niestety prócz DZ2 oberwał również mikrokontroler - po usunięciu DZ2 tester co prawda ożył, lecz pomędzy zaciskami 1 i 3 cały czas wykrywa źródło napięcia 460mV :(
    Myślę, że jeśli ktoś diod Zenera nie bada hurtowo, a zaciski KAA warto jakoś zabezpieczyć, może wcisnąć jakieś koszulki, zakleić taśmą, itp., albo dorobić dodatkowy wyłącznik tego napięcia 35V ;)
    Pozdrawiam.
  • #22 16898702
    VoltAmper
    Tłumacz Redaktor
    Ocena: 40
    LA72 napisał:
    Oczywiście muszę tutaj zaznaczyć, że wkład autora w poskładanie wielu testerów w jeden wątek jest nieocenioną poradą dla wielu osób, które chcą wybrać dla siebie odpowiednią wersję testera.
    Warto by było także dołączyć twórczość Nick'a. z sąsiedniego kraju.
    Szczególnie, że dokonał kilku ciekawych modyfikacji z użyciem "dużych" Atmeg.

Dziękuję Koledze LA72 za wzmiankę o Nick'u z Ukrainy. Świetnie rozwiązania układowe z jego strony i nieustanna praca nad rozwijaniem projektu spowodowały, że obecne wersje układowe robią wrażenie. Dodatkowo wszystko świetnie udokumentowane w repozytorium wskazanym przez przedmówcę. BTW mam 3 płytki trzech różnych rozwiązań układowych Nick-a + kilka newralgicznych elementów do nich. Płytki prosto od Nicka-a z Ukrainy-możę pomyślę żeby zrobć z nich jakieś nagrody na elektroda.pl

Freddy poprosił o zdjęcia pcb więc edytuję swój post

Wybaczcie nędzną jakość zdjęcia. same płytki są bez zarzutu. W skrócie wersje płytek to v3.5-2szt, 7.1-2szt 7.0(częściowo zmontowana)-1szt G9.02 1szt, 8.07-1szt.
    Opisy w zamieszczonym przez kolegę LA72 repozytorium, wymagana znajomość cyrylicy.
    Może jakieś pomysły na pytania konkursowe dotyczące projektu Markusa? Nick nie wziął ode mnie żadnych pieniędzy za pcb więc z mojej strony elementarna przyzwoitość nakazuje, żeby na tym również nie zarabiać (oczywiście poza cennikiem wysyłkowym PP-niestety)
  • #23 16898846
    Freddy
    Poziom 43  
    VoltAmper napisał:
    BTW mam 3 płytki trzech różnych rozwiązań układowych Nick-a + kilka newralgicznych elementów do nich. Płytki prosto od Nicka-a z Ukrainy-możę pomyślę żeby zrobć z nich jakieś nagrody na elektroda.pl
    Pokaż te płytki na forum, bardzo chętnie je wszyscy obejrzymy.
    VoltAmper napisał:
    wzmiankę o Nick'u z Ukrainy
    Staram się uzupełniać wszystkie znalezione opisy i dokumentacje w miarę moich możliwości.
    Za każde uwagi i nowe wersje będę wdzięczny.

Jeśli ktoś posiada wersję inną, niż opisane w temacie, będę wdzięczny za podesłanie ich, bądź bezpośrednio na forum, bądź też do mnie na PW, a ja dodam i postaram się umieścić opisy na forum.
  • #24 16900480
    GrandMasterT
    Poziom 26  
    Ocena: 195
    Posiadałem 2szt testerów opisanych jako MK-328 TR\LCR\ESR meter - ten biały, zakupione u chińczyków w sporym odstępie czasu. Niestety ten klon posiada jakieś błędy, ponieważ oba zdechły mi samoczynnie - gubiły kalibrację same z siebie co jakiś czas, pierwszy w pewnym momencie przy słabej baterii zgubił też jakieś wewnętrzne ustawienia i od tego momentu miał problemy z wyświetlaczem. Drugi po jakimś czasie gubił kalibrację praktycznie przy każdym dłuższym przestoju, a w końcu zaczął wykrywać między pinami napięcie, które faktycznie tam się pojawiło i tyle było z jego używania.

Planuję teraz kupić kolejny, ale tym razem inny klon - jak by nie patrzeć to bardzo użyteczne narzędzie.
  • #25 16900489
    Freddy
    Poziom 43  
    Mogę polecić taki jak mam ja osobiście. Jestem z niego bardzo zadowolony, mam go od ponad roku.
    Opisywałem go w swoim temacie TUTAJ.
  • #26 16900564
    VoltAmper
    Tłumacz Redaktor
    Ocena: 40
    Chyba tych linków testerów (klonów) nikt jeszcze nie umieścił:
    http://vrtp.ru/index.php?showtopic=25020&hl=
    https://yadi.sk/d/yW8xa5NJgUo5z

Co do zakupu samych klonów tych testerów to gdzieś było wspomniane, że są one sprzedawane bez zgody autorów projektu. Może zatem zrobić samemu..... Nie są to nie wiadomo jak skomplikowane urządzenia
  • #27 16900647
    Freddy
    Poziom 43  
    VoltAmper napisał:
    Chyba tych linków testerów (klonów) nikt jeszcze nie umieścił:
    Są umieszczone wszystkie z nich. Czytaj i sprawdzaj dokładnie.
  • #28 16906564
    nikson1970
    Poziom 12  
    Polecam tester tego typu fajne , wielkość kieszonkowa , i daje radę w trudnych warunkach , zrobiłem sam taki sprzęt a raczej złożyłem ,fajna sprawa
  • #30 16913839
    Freddy
    Poziom 43  
    UL7855 napisał:
    Nie widzę to podlinkuję.
    Nie - nie widzę to podlinkuję, nie na tym to polega.
    Proszę tutaj zamieścić cały opis schematy, zdjęcia, wsady, oczywiście jeśli rzeczywiście nie ma tu już takiego

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy testerów elementów elektronicznych opartych na mikrokontrolerach ATMega (ATmega8/88/168/328/324P) oraz ich licznych klonów i odmian sprzętowych. Porównywano różne PCB, schematy, zabezpieczenia wejść, wyświetlacze LCD/TFT/OLED, zasilanie z USB i akumulatora Li-Ion oraz identyfikację modeli po zdjęciach. Omawiano też firmware i wsady: różne wersje językowe, kompilację ze źródeł, ustawienia makefile, fusebity, pliki .hex i .eep, programowanie przez USBasp/TL866 oraz wpływ zmian softu na funkcje testera. W wątku pojawiały się problemy serwisowe: uszkodzenia po podaniu zbyt wysokiego napięcia lub nierozładowanego kondensatora, zwarcia na AVCC, awarie tranzystorów Q1/Q2/Q3, uszkodzenia transila SRV05-4/SVR05-4, błędy kalibracji, biały ekran, brak startu po wgraniu wsadu oraz dobór zamienników i identyfikacja układów U3/U5. Uczestnicy wymieniali też informacje o rozszerzeniach funkcji, takich jak pomiar ESR, Zenerów, kwarców, IGBT, IRDA, automatyczne wyłączanie, a także o modyfikacjach zmniejszających pobór prądu w trybie czuwania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA