logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] BIOS nie startuje z kartą GIGABYTE GTX 1050 Ti - czarny ekran

aaamat 28 Lut 2018 01:16 3153 16
REKLAMA
  • #1 17069028
    aaamat
    Poziom 7  
    Witam!

Kupiłem nowy komputer i nie uruchamia BIOS-u z włożoną kartą graficzną.

Po uruchomieniu wszystko "pracuje" jednak monitor jest czarny, nie reaguje. Połączałem go pod wszystkie wejścia hdmi (2x na karcie graficznej + 1x na płycie głównej). Komputer (BIOS) nie wydaje również żadnych dźwięków.

Po wyciągnięciu karty graficznej, BIOS startuje i mogę również uruchomić Linux-a z pendrive-a.

Mogę dodać, że dysk twardy jest pusty, nie ma na nim systemu, a co z a tym idzie, żadnych sterowników.

Specyfikacja komputera:
    Płyta główna: GIGABYTE H110M-S2H
    Procesor: Intel Pentium G4600
    Pamięć RAM DDR4 8GB 2133 MHz ADATA (Premier Series AD4U213338G15-B)
    Grafika: GIGABYTE GTX 1050 Ti OC Low Profile 4G - GV-N105TOC-4GL
    Zasilacz: SilentiumPC Vero L2 500W

Co do tej pory zrobiłem:
    1. Reset BIOS-u
    2. Update BIOS-u do najnowszej wersji.
    3. Przełożyłem kostkę RAM do drugiego slotu.

Niestety, nie mam możliwości przełożenia karty graficznej do innego komputera oraz nie posiadam innej (sprawdzonej) karty graficznej.

Macie pomysły, co mogę jeszcze zrobić zanim oddam kartę na rękojmie?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17069139
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1072
    aaamat napisał:
    co mogę jeszcze zrobić zanim oddam kartę na rękojmie?

Sprawdzić poprawność montażu i podłączenia elementów. Sprawdzić ustawienia w BIOS\UEFI na działającej.
    Ta karta ma dodatkowe zasilanie czy tylko z PCI-e? Uszkodzone również się zdarzają w ostateczności można będzie przeczekać na zintegrowanej.
  • REKLAMA
  • #3 17069432
    aaamat
    Poziom 7  
    Dra98 napisał:
    Ta karta ma dodatkowe zasilanie czy tylko z PCI-e?

Nie ma, tylko z PCI-e.
    Zamówiłem drugą taką samą kartę. Jutro (czwartek) powinienem ją odebrać i przetestuję drugą kartę, jeśli nie będzie działać sprawdzę również to co napisałeś. Dzięki!
  • #4 17069964
    spicter
    Poziom 23  
    Ocena: 65
    Być może karta rzeczywiście jest uszkodzona - ale wg. tego

https://www.gigabyte.com/Graphics-Card/GV-N105TOC-4GL#sp

rekomendowany zasilacz 300W - do tego reszta, może brakuje mocy?

Masz zasilacz 500W jak widzę. Z drugiej strony ma on dobre opinie i 492W na pojedynczej linii 12V więc raczej nie powinno być problemu.

Daj znać jak będzie druga karta na podmianę.
  • REKLAMA
  • #5 17070005
    aaamat
    Poziom 7  
    spicter napisał:
    rekomendowany zasilacz 300W - do tego reszta, może brakuje mocy?

Raczej nie. Sama karta pobiera maksymalnie 75W (https://www.geforce.com/hardware/desktop-gpus/geforce-gtx-1050-ti/specifications)

Dodatkowo widziałem testy podobnego zestawu i w "stresie" pobierał prąd z gniazdka około 120-130W.
  • #6 17070010
    spicter
    Poziom 23  
    Tak, też tak myślę.
    Właśnie znalazłem parę artykułów na ten temat i skorygowałem delikatnie mój post.

Dodano po 1 [minuty]:

Czy jeśli dobrze rozumiem, komputer po instalacji karty 1050Ti nie przechodzi nawet procedury POST? Czy "odpala" ale obraz jest czarny na wszystkich możliwych złączach?
  • REKLAMA
  • #7 17070065
    aaamat
    Poziom 7  
    Dobre pytanie. Z kartą i bez karty nie ma żadnych dźwięków procedury POST, więc nie potrafię ocenić. Od dawna nie korzystałem z komputera stacjonarnego, ale pamiętam, że zawsze przy ekranie BIOS-u były jakieś dźwięki. To jest mój pierwszy składny komputer przeze mnie, może coś przeoczyłem przy podłączaniu (choć podążałem za instrukcją dość dokładnie).
  • #8 17070086
    spicter
    Poziom 23  
    Dźwiękiem się nie przejmuj - jak karta GTX wystartuje to może dać charakterystyczne "pik".
    Na niektórych płytach były też montowane głośniczki procedury POST, a na niektórych wpinane.

Pytanie czy z kartą przechodzi u Ciebie POST i daje czarny ekran (ładuje system w tle) czy nie przechodzi w ogóle procedury i tak pozostaje?

Oczywiście tylko z kartą graficzną bo z zintegrowaną, jak pisałeś, jest OK.
  • #9 17070129
    aaamat
    Poziom 7  
    Z kartą od początku jest czarny ekran, monitor chyba nie dostaje sygnału (dioda na monitorze cały czas ma stan "standby").
  • Pomocny post
    #10 17070225
    spicter
    Poziom 23  
    W takim razie nie ma w ogóle procedury POST.
    Jeśli nie masz karty diagnostycznej to pozostaje poczekać do jutra na nową kartę graficzną i sprawdzić czy na niej odpalisz.
  • #11 17070849
    Phantom69
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    z kartą komp w ogóle startuje czy jest cisza i się nic nie dzieje (chodzi mi tu głównie o diody świecące i wiatraki)
  • #12 17070967
    aaamat
    Poziom 7  
    Startuje, wiatraki się kręcą (również od grafiki).
  • Pomocny post
    #13 17071027
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6834
    Jak korzystasz z grafiki wbudowanej w cpu, to na VGA pojawi się obraz
    -to wyj. jest obsługiwane przez układ RTD2168
    BIOS nie startuje z kartą GIGABYTE GTX 1050 Ti - czarny ekran

Monitoring, systemowe wentylatory, PS2,... to rola Multi I/O ITE IT8628E

Z opisu
    -albo uszkodzona karta GTX1050 (chipset GP107-400-A1)
    -albo problem w slocie do grafiki dodatkowej (jeśli slot PCI-E 16x 3.0 dostarcza > jak 75W , to ta grafika "pracuje" bez dodatkowego zasilania)
    PCI Express 3.0 x16
    PCI Express 2.0 x1
    PCI Express 2.0 x1
    BIOS nie startuje z kartą GIGABYTE GTX 1050 Ti - czarny ekranBIOS nie startuje z kartą GIGABYTE GTX 1050 Ti - czarny ekranBIOS nie startuje z kartą GIGABYTE GTX 1050 Ti - czarny ekran
  • #14 17072896
    aaamat
    Poziom 7  
    Komputer z drugą kartą graficzną zachowuje się tak samo.
    Wniosek wg posta liska:
    uszkodzone wyjście PCI Express x16.

Ktoś jeszcze jakieś sugestie?
  • Pomocny post
    #15 17072966
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1072
    Kontroler PCI-e jest w CPU mogą być uszkodzone piny w podstawce lub płyta główna.
  • #16 17073016
    aaamat
    Poziom 7  
    W takim razie mój problem uważam za rozwiązany. Kupiłem zestaw płyta główna + procesor + pamięć ram i prawdopodobnie oddam go na rękojmie, a grafikę zostawiam, i uznaje jako dobrą.

Dziękuje wszystkim za pomoc i pozdrawiam.
  • #17 17114850
    aaamat
    Poziom 7  
    Wymiana płyty głównej rozwiązała problem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z uruchomieniem BIOS-u na nowym komputerze z kartą graficzną GIGABYTE GTX 1050 Ti, co skutkuje czarnym ekranem. Po wyjęciu karty BIOS uruchamia się poprawnie. Użytkownik przeprowadził reset i aktualizację BIOS-u oraz zmienił slot RAM-u, jednak problem nie ustąpił. Po zamówieniu drugiej karty graficznej, objawy pozostały takie same, co sugerowało uszkodzenie slotu PCI Express x16. Ostatecznie, po wymianie płyty głównej, problem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA