logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić zasięg WiFi w piwnicy dla monitoringu? TP-LINK TL-WR740N

poldektm 01 Mar 2018 19:36 5511 14
REKLAMA
  • #1 17073222
    poldektm
    Poziom 10  
    Ocena: 16
    Mieszkam w bloku na 2 piętrze i chciałbym widzieć co się dzieje w mojej piwnicy. Mam w domu sieć WiFi na routerze TP-LINK TL-WR740N. Sprawdzałem smartfonem i na parterze widzi sieć, natomiast gubi ją już w samej piwnicy i tu mam w zasadzie 2 pytania:
    1. związane z siecią WiFi (bo ją chciałbym wykorzystać przy monitoringu) - czy użycie jakiegoś wzmacniacza sygnału załatwi problem dostępności sieci w piwnicy (jeśli tak to jaki ten wzmacniacz?), czy może zmienić sam router na taki, który zapewni dobre połączenie WiFi w piwnicy (jeśli tak to jaki?)
    2. związane ze sprzętem "do obserwacji" - czy kamera WiFi IP to sprzęt, który podłączę sobie do zasilania w piwnicy, a ona połączy się z moją siecią WiFi w domu i będę mógł obserwować to co dzieje się na dole na ekranie mojego komputera, czy też smartfona?
  • REKLAMA
  • #2 17073261
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2091
    poldektm napisał:
    sprzęt, który podłączę sobie do zasilania w piwnicy

Masz takowe ? (zasilanie, pomijam oświetlenie)
  • REKLAMA
  • #3 17073266
    poldektm
    Poziom 10  
    To już ogarnąłem, jest gniazdko 230V
  • REKLAMA
  • #4 17073276
    matii0983
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Gniazdko jest a sprawdzałeś w nim napięcie ? Podłączałeś jakieś urządzenia ? Gniazdko może być a napięcie może być obniżone
  • #5 17073277
    poldektm
    Poziom 10  
    Jest 230V, z zasilaniem nie ma problemu, używałem choćby wiertarki.
  • #6 17073290
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2091
    matii0983 napisał:
    Gniazdko może być a napięcie może być obniżone

Z jakiego powodu ? Gniazdo to gniazdo. Pomyliło Ci się, często oświetlenie jest wykonana na zaniżone napięcie (aby nie kraść prądu), ale jak jest gniazdo to jest sprawa oczywista.
  • #7 17073296
    poldektm
    Poziom 10  
    Panowie, temat zasilania uważam za zamknięty. Skupmy się na moich pytaniach.
  • #8 17073355
    matii0983
    Poziom 12  
    Jeżeli masz zasilanie 230V to kamera IP WIFI spełni Twoje wymagania,
    zależy jeszcze czy masz zamiar to nagrywać czy zaglądać sobie na bieżąco na komputerze czy smartphonie.
    Jeżeli chcesz aby wszystko się nagrywało musisz zakupić jeszcze rejestrator bezprzewodowy co w sumie nie jest już tanią rzeczą .
    Co do wzmacniacza, myślę że musiałby on być jednak nieco wyżej niż w piwnicy, bo on musi mieć jeszcze co wzmacniać .
    Chyba że dogadasz się z sąsiadem na połowie długości to repeater wifi powinien dać radę.
  • #9 17074408
    poldektm
    Poziom 10  
    Nie mam po drodze sąsiada z którym mógłbym się dogadać, czyli raczej wolałbym zmienić router na jakiś mocniejszy? Skoro mój prawie daje radę to może znalazłbym sprzęt z silniejszym sygnałem? Coś polecicie?
  • REKLAMA
  • #10 17074754
    viper19861
    Poziom 20  
    Ocena: 54
    Skoro telefon "nie widzi" zasięgu sieci wifi to na początek należało by się tym problemem zająć. Może masz od kogo pożyczyć repeater wifi, podłączyć go do gniazdka w piwnicy i sprawdzić czy połączy się z obecnym routerem (reapeter potrafi wyszukać sieci, których telefon z racji słabego odbiornika nie widzi)..jeśli nie to obawiam się że zmiana routera na nowy nie wiele tu pomoże. Możesz tez spróbować zmienić lokalizację routera w domu.
  • #11 17074759
    poldektm
    Poziom 10  
    A czy sama kamera wifi, która ma antenę nie poradzi sobie lepiej od telefonu ze złapaniem sygnału?
  • Pomocny post
    #12 17074785
    viper19861
    Poziom 20  
    Ocena: 54
    poldektm napisał:
    A czy sama kamera wifi, która ma antenę nie poradzi sobie lepiej od telefonu ze złapaniem sygnału?

Można i tak próbować. Np. kamera IP DAHUA IPC-HFW1320SP-W dobrze sobie radzi z wifi na odległości około 40m od routera podobnej klasy jak Twój. Wszystko kwestia zasięgu, którego z racji pokonywania kilku kondygnacji budynku może nie być.
  • Pomocny post
    #13 17075172
    matii0983
    Poziom 12  
    Ale masz od kogo pożyczyć podobną kamerę ? Czy specjalnie będziesz próbował na próbę ? a jak nic z tego nie wyjdzie, to pieniądze w błoto. Najpierw spróbowałbym z repeaterem a następnie kombinował z kamerą.
  • #15 17077860
    poldektm
    Poziom 10  
    Po analizie wszystkich wpisów, doszedłem do wniosku, że nabędę jednak lepszą kamerę z nadzieją, że ona przechwyci sygnał mojej domowej sieci. Sprawdzałem zasięg smartfonem i sądzę, że dobra kamera będzie w stanie złapać sygnał sieci, bo tu o niewiele chodzi, może 5 metrów i lekkie drzwi. Dzięki wszystkim za cenne uwagi.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobów na poprawę zasięgu WiFi w piwnicy, aby móc monitorować to, co się tam dzieje, korzystając z kamery IP. Obecnie używa routera TP-LINK TL-WR740N, który nie zapewnia wystarczającego sygnału w piwnicy. W dyskusji poruszono możliwość użycia wzmacniacza sygnału (repeater WiFi) lub wymiany routera na model o lepszym zasięgu. Użytkownicy sugerują, że repeater powinien być umieszczony wyżej, aby mógł skutecznie wzmacniać sygnał. Zasugerowano również, że kamera IP, taka jak DAHUA IPC-HFW1320SP-W, może lepiej odbierać sygnał WiFi niż smartfon. Użytkownik zdecydował się na zakup lepszej kamery, mając nadzieję, że poprawi to jakość sygnału w piwnicy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA