logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zwiększenie zasięgu WiFi na zewnątrz: rekomendacje routerów i sposobów dla monitoringu

vodo1 15 Sty 2023 09:06 1623 7
  • #1 20386031
    vodo1
    Poziom 8  
    Ocena: 33
    Pytanie do znawców tematu Wi-Fi. Jak zwiększyć zasięg działania sygnału wifi. Na chwilę obecną Wi-Fi w domu jest tylko że zaraz poza domem zanika. Mam monitoring i wtedy kamery glupieja, są na ścianach domu. Ściana grubości 2pustaki (max+połówka). Jaki router byłby do tego do dobry?. Internet mam na kablu do routera . Coś w miarę taniego.
  • #2 20386047
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2493
    vodo1 napisał:
    Coś w miarę taniego.

To przeczy temu:
    vodo1 napisał:
    Mam monitoring i wtedy kamery glupieja

Chciałeś mieć tanio i dobrze, to trzeba było montować kamery przewodowe.

Pewnie tanio wyjdą dwa TP-Link EAP110 outdoor. Musisz je zamontować idealnie na narożnikach domu, to zapewnią zasięg kamerom na ścianach przyległych do właściwego narożnika. AP oczywiście trzeba połączyć PRZEWODEM z routerem.
    Niestety, ale wiesz, że jak kupiłeś kamery WiFi, to one chronią tylko przed stającym pod płotem psem sąsiada, bo obecnie włamywacze pierwsze co robią to zagłuszają wszystkie sieci radiowe (WiFi, LTE, alarm bezprzewodowy itd).

Tak czy siak najlepiej i najtaniej będzie po prostu podłączyć te Twoje kamery przewodem.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 20386067
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5716
    Ta a gdzie on sobie ma umieścić to cudo zwane repeaterem ? Tanie to ono moze i jest i na tym kończy się lista jego zalet, oczywiście problemy nie znikna, kmery są na zewnątrz, nieznana jest ich topologia, są na ścianach to jedyne co wiadomo, taka lokalizacja kamer jest optymalna do ich połaczenia z rejestratorem kablami o czym napisał kolega wyżej. W przypadku zastosownia zewnętrznego punktu dostępowego WiFi problemem jest takie jego umieszczenie aby wszystkie kamery znalazły się w jego zasięgu, jeden umieszczony centralnie moze nie dać rady stąd kolejna propozycja kolegi na 2x CPE TP-LINKA, no i te AP trzeba podpiąć kablami pod switch/router co przy niechęci autora do kabli moze być problemem.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 20386110
    vodo1
    Poziom 8  
    Co do kamer są one bezprzewodowe (ale są wyjścia na kabl). Dla złodziei żaden problem, ostatnio był incydent to odcieli kable internetu i prąd zasilania na słupie no i prondlowali domy. Tak że są na kablu czy nie to żadna przeszkoda. Na elektronice to się nie znam, chciałem tylko zwiększyć sygnał żeby poza domem działał bez ingerencji okablowania i najlepiej bez zewnętrznych urządzeń pomocniczych. Dom kubatura 11x11 z poddaszem router ustawiony+-na środku (dolna kondycja)

Dodano po 1 [minuty]:

Na chwilę obecną router to Xiaomi D6CB
  • #6 20386117
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2493
    vodo1 napisał:
    Dla złodziei żaden problem, ostatnio był incydent to odcieli kable internetu i prąd zasilania na słupie no i prondlowali domy

To już trochę więcej wysiłku i musi być ogarnięty złodziej. Zagłuszacz z sygnału radiowego kupi każdy menel na "Allegro" za parę stówek.
    vodo1 napisał:
    najlepiej bez zewnętrznych urządzeń pomocniczych

vodo1 napisał:
    kubatura 11x11

Nie ma szans.
    Ciesz się że wewnątrz domu masz jakikolwiek pokrycie jednym mizernym nadajnikiem na taki dom, bo nawet nie wiesz jak duże masz szczęście. O zewnątrz zapomnij.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 20396787
    universis
    Poziom 9  
    Ocena: 12
    Bezpieczeństwo to jjak wywnioskowałem dla Ciebie priorytet - więc na Twoim miejscu bym te kamerki Wi-Fi wystawił na jakiejś aukcj i sprzedal - rożnica na ich zakupie i sprzedarzy będzie mocno nieważna zestawiając ją ze stratami w wyniku włamania. Kamerki i kabel musisz kupić outdorowe (do zastosowań na zewnąrrz), kabel dodatkowo niech będzie FTP (taki z folią metalizowaną) i kategorii 5E.
  • #8 20405883
    vodo1
    Poziom 8  
    Kamery są kupowane typowo na zewnątrz, można sygnał puścić kablami albo wi-fi są dostosowane do tego. Bezpieczeństwo, pojęcie względne w tych czasach. Nie ma systemu którego nie da się obejść dla złodziei ale niech czują jakiś dyskomfort.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobów na zwiększenie zasięgu sygnału WiFi na zewnątrz, aby zapewnić stabilne połączenie dla kamer monitorujących. Obecnie korzysta z routera Xiaomi D6CB, jednak sygnał zanika poza domem. W odpowiedziach sugerowane są różne rozwiązania, w tym montaż dwóch punktów dostępowych TP-Link EAP110 na zewnątrz, które powinny być podłączone przewodowo do routera. Inna propozycja to użycie repeatera, chociaż jego skuteczność może być ograniczona w przypadku kamer umieszczonych na ścianach. Użytkownicy podkreślają również, że kamery WiFi mogą być podatne na zakłócenia, a dla lepszego bezpieczeństwa zaleca się użycie kamer przewodowych oraz kabli FTP do zastosowań zewnętrznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA