logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błędne zliczanie impulsów przez LOGO! 12/24RCE przy pracy silnika

FORZA13JUVE6 01 Mar 2018 20:33 1143 6
  • #1 17073401
    FORZA13JUVE6
    Poziom 2  
    Hej !

Mam następujący problem. Posiadam sterownik LOGO! 12/24RCE 6ED1052-1MD00-0BA8. Sterownik ten chciałbym użyć do odczytu impulsów z enkodera który zamontowany jest na silniku. W momencie kiedy obracam wałkiem silnika ręcznie, enkoder odczytuje prawidłowo (48 impulsów na pełen obrót silnika). Problem pojawia się w momencie kiedy silnik pracuje już z napięciem zasilania i wtedy impulsy są błędnie zliczane przez LOGO. Wyjścia enkodera podłączyłem do wejść szybkiego zliczania I5 i I6. Enkoder Zasilam napięciem 12 V. Kiedy sam obracam wałem silnika to napięcie między "-" a wejściem I5 lub I6 skacze od 0 do około 8 V. Natomiast jeżeli silnik zasilony jest napięciem to wartość napięcia między I5/I6 a masą wynosi koło 3,5V (wartość ta jest stała). Pomimo tak niskiego napięcia logo zlicza mi impulsy tylko za wolno. Co może być przyczyną tak wolnego zliczania impulsów przez LOGO! ? Bardzo proszę o pomoc. Poniżej zamieszczam dotyczące silnika oraz enkodera których używam:
    silnik: 4.4:1 Metal Gearmotor 25Dx48L mm LP 12V with 48 CPR Encoder
    rozdzielczość enkoder 48 zliczeń na pełen obrót przy wykorzystaniu dwóch wyjść.
  • #2 17073607
    pafciowaw
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 365
    Z tego co widzę to silnik ma 5600 obr/min x 48 (enkoder) = 268800 imp/obr; 268800/60=>4480 Hz
    LOGO ma max 5 kHz (dla serii OBA6; wcześniejsze miały tylko 2 kHz);
    Tak więc - enkoder pracuje blisko max możliwości LOGO; drobna niezgodność sygnału enkodera do potrzeb wejść LOGO powoduje że część sygnałów jest gubiona (przy wyższych prędkościach)
  • #3 17074059
    vindevil
    Poziom 27  
    Ocena: 73
    Ja znajduję tylko silnik o obrotach 2250 obr/min więc częstotliwość zliczania jest jeszcze mniejsza. Ja osobiście zmierzyłbym kształt impulsów z enkodera , być może tu tkwi problem. A Logo jest zasilone 12 czy 24v?
  • #4 17074661
    FORZA13JUVE6
    Poziom 2  
    Logo Zasilane jest z napięcia 24V. Dodatkowo stosuje zasilacz 12V na sterownik z PWM i Mostek H - dopiero wtedy idzie połączenie na silnik. Dodam że samo sterowanie załącz/wyłącz Prawo/Lewo działa bez zarzutu. Masy obu zasilaczy są ze sobą połączone bo powodowało to błędy przy wykrywaniu stanu wysokiego na wejściach. Do pomiaru obrotów silnik nie był zasilony pełnym napięciem 12 V tylko około 6V. Już przy 6V jest błędne zliczanie (napisałem proste obliczenie że ilość z impulsów z enkodera / 48[ rozdzielczość enkodera na pełen obrót] daje 1 pełny obrót silnika). Dodam że przy regulacji prędkości od 6-12 V zliczanie jest takie samo przez enkoder niezależnie od prędkości. Jak taki problem można rozwiązać?
  • #5 17074696
    vindevil
    Poziom 27  
    Ocena: 73
    I tu jest problem , stan 1 w logo zaczyna się od 5V. Dodać jakiś wtórnik do enkodera .
  • #6 17087660
    elektronikq
    Poziom 25  
    Ocena: 614
    Zastosuj jakąś przekładnię na enkoderze.
  • #7 17118673
    pablo666gliwice
    Poziom 14  
    Ocena: 38
    Może enkoder typu OC a nie push-pull i za wolno sygnał opada. Dołóż obciążenie do wyjść enkodera np 4,7k do masy.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z błędnym zliczaniem impulsów przez sterownik LOGO! 12/24RCE podczas pracy silnika z enkoderem. Enkoder prawidłowo odczytuje impulsy przy ręcznym obracaniu wałkiem, jednak przy zasilaniu silnika impulsy są zliczane zbyt wolno. Użytkownik zauważa, że napięcie na wejściach I5 i I6 skacze, a przy zasilaniu silnika wynosi około 3,5V, co może być poniżej progu wykrywania stanu wysokiego przez LOGO. Uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie kształtu impulsów z enkodera, zastosowanie wtórnika sygnału, dodanie obciążenia do wyjść enkodera oraz rozważenie zastosowania przekładni na enkoderze. Wskazują również na możliwość, że enkoder może być typu OC, co wpływa na opóźnienie sygnału.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA