logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Volkswagen golf 4 - Przekaźnik zapalniczka

Sharp52vol 03 Mar 2018 16:31 5895 8
  • #1 17077195
    Sharp52vol
    Poziom 2  
    Dzień dobry. W związku z zakupem wideorejestratora postanowiłem zmienić stały prąd w zapalniczce na taki, który pojawi się dopiero po przekreceniu kluczyka, aby uniknąć sytuacji rozładowania akumulatora. Po przestudiowaniu kilku wpisów z forum, doszedłem do wniosku że najłatwiejszym sposobem będzie aby do zasilania zapalniczki podłączyć przekaźnik. Najbizej idacym kablem jest kabel od podświetlenia zapalniczki i to jego postanowiłem użyć. Powinno działać na zasadzie że wraz z zapaleniem świateł, w zapalniczce pojawi się prąd, powodując uruchomienie wideorejestratora. Początkowo podłączyłem tak jak na załączonym schemacie, przy czym styk 86 zastąpiłam dalej kablem od podświetlenia zamiast masa. Rozwiązanie działa, niestety gdy włączam światła, pojawia się buczenie w przekazniku. Po odpaleniu silnika buczenie to nasila się jeszcze bardziej, głośno halasuje. Myślałem że to wina styku 86, więc podłączyłem do niego bezpośrednio masę. Efekt taki sam. Halasliwe buczenie.
    Przekaźnik to 12v dc A.
    Ogólnie pomysł bardzo dobry, tylko nie wiem w jaki sposób mogę usunąć to buczenie przekaźnika oraz co je powoduje. Czy ktoś jest w stanie mi pomóc?
    Załączniki:
    • Volkswagen golf 4 - Przekaźnik zapalniczka Screenshot_20180302-203219.png (225.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Volkswagen golf 4 - Przekaźnik zapalniczka Screenshot_20180302-200137.png (233.19 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 17077251
    Sharp52vol
    Poziom 2  
    Przepraszam, autokorekta usunęła, przekaźnik to 12v dc 30-40A
  • #3 17077282
    marcin.koz2910
    Poziom 27  
    Ocena: 387
    Schemat i pomysł masz dobry. A masz możliwość podmiany przekaźnika bo możliwe że on jest wadliwy
  • #4 17077285
    D214d3k
    Poziom 39  
    Ocena: 633
    Podleć z przewodem od radia. W podświetleniu może być wszystko jakieś impulsy i tak dalej. Ewentualnie jeśli od radia za daleko trzeba kombinować z transoptorem lub stabilizacją tego napięcia.
  • #5 17077311
    Sharp52vol
    Poziom 2  
    Z radia też nie bardzo mam jak pociągnąć prąd ponieważ również działa ono na prąd stały, nie ma potrzeby przekręcac kluczyka. Jedyne co, składając już obudowę zapalniczki, gdzieś wyżej zauwazylem żółty kabel nie podpiety do niczego. Niestety nie zdążyłem już sprawdzić co to jest, mróz wygonil mnie do domu. Może ktoś orientuje się czy kolor kabla może coś oznaczać?
  • #6 17077728
    marcin.koz2910
    Poziom 27  
    Ocena: 387
    Żółty w kostce iso w radiu może być po zapłonie ale trzeba sprawdzić

A jak nie to zapodaj spod skrzynki bezpiecznikowej będzie pewniak
  • #7 17078217
    D214d3k
    Poziom 39  
    Ocena: 633
    Sprawdź czy podświetlenie jest podkręcone na max potencjometrem. Ale i tak napięcie po "ściemniaczu" nie nadaje się dla przekaźnika bez stabilizacji/odfiltrowania.
  • #8 17082197
    Sharp52vol
    Poziom 2  
    Dziękuje za podpowiedzi. Niestety przez wzgląd że jestem na studiach w innym mieście, będę mógł zabrać się za to w przyszłą lub następną sobotę. Spróbuję załatwić to tym żółtym kablem, jeżeli jest on po zapłonie, jeżeli nie spróbuję puścić coś od radia. Ostatnią deską ratunku będzie bypass z któregoś bezpiecznika. Co do tego kabla od podświetlenia, faktycznie zapomniałem że wewnątrz jest potencjometr od podświetlenia, mogłem chociaż sprawdzić co dzieje się z buczeniem przy kręceniu nim. Druga sprawa, ze jest z nim coś nie tak ponieważ przy regulacji jasności podswietlenia czasami nie reaguje proporcjonalnie do kręcenia. Efekt taki sam jak przy zaśniedziałym potencjometrze we wzmacniaczu. Może też zaśniedział, lub jest zabrudzony? nie wiem, być może własnie on jest przyczyną tego buczenia. Tak czy inaczej, postaram się to załatwić innym kablem. Pozdrawiam serdecznie!
  • #9 17085378
    domasia
    Poziom 15  
    Ocena: 43
    Podłącz na próbę cewkę przekaźnika pod akumulator i zobacz czy brzęczy. Nie powinien. W ten sposób wykluczysz wadę przekaźnika.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemu z podłączeniem przekaźnika do zapalniczki w Volkswagenie Golfie 4, aby zasilanie wideorejestratora aktywowało się po przekręceniu kluczyka. Użytkownik zauważył buczenie przekaźnika przy włączonych światłach, co sugeruje problemy z podświetleniem lub samym przekaźnikiem. Uczestnicy forum sugerują sprawdzenie potencjometru podświetlenia, podłączenie przekaźnika do akumulatora w celu wykluczenia jego uszkodzenia oraz rozważenie użycia żółtego kabla, który może być zasilany po zapłonie. Wskazano również na możliwość podłączenia zasilania z bezpiecznika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA