Dzień dobry. W związku z zakupem wideorejestratora postanowiłem zmienić stały prąd w zapalniczce na taki, który pojawi się dopiero po przekreceniu kluczyka, aby uniknąć sytuacji rozładowania akumulatora. Po przestudiowaniu kilku wpisów z forum, doszedłem do wniosku że najłatwiejszym sposobem będzie aby do zasilania zapalniczki podłączyć przekaźnik. Najbizej idacym kablem jest kabel od podświetlenia zapalniczki i to jego postanowiłem użyć. Powinno działać na zasadzie że wraz z zapaleniem świateł, w zapalniczce pojawi się prąd, powodując uruchomienie wideorejestratora. Początkowo podłączyłem tak jak na załączonym schemacie, przy czym styk 86 zastąpiłam dalej kablem od podświetlenia zamiast masa. Rozwiązanie działa, niestety gdy włączam światła, pojawia się buczenie w przekazniku. Po odpaleniu silnika buczenie to nasila się jeszcze bardziej, głośno halasuje. Myślałem że to wina styku 86, więc podłączyłem do niego bezpośrednio masę. Efekt taki sam. Halasliwe buczenie.
Przekaźnik to 12v dc A.
Ogólnie pomysł bardzo dobry, tylko nie wiem w jaki sposób mogę usunąć to buczenie przekaźnika oraz co je powoduje. Czy ktoś jest w stanie mi pomóc?
Przekaźnik to 12v dc A.
Ogólnie pomysł bardzo dobry, tylko nie wiem w jaki sposób mogę usunąć to buczenie przekaźnika oraz co je powoduje. Czy ktoś jest w stanie mi pomóc?