logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór obudowy dla Tonsil Gdn 30/140g i 30/120/3 Kobalt - jakie pojemności?

Elvis18 03 Mar 2018 17:28 7056 8
REKLAMA
  • #1 17077367
    Elvis18
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Witam szanownych kolegów chcę kupić jeden z wyżej wymienionych modeli tonsila do kolumn 3 way i nie wiem w jakich obudowach te głośniki osiągną szczyt swoich możliwości kobalt jest typowo do obudowy zamkniętej i od pana z tonsila wiem, że pojemność obudowy dla niego to między 70 a 80 litrów mocno tłumione. Tu mniej więcej wiem czego można się spodziewać symulowałem głośnik w winisd. Problem mam z wyliczeniem obudowy do 30/140g program sugeruje 90 litrów@31hz nie wiem czy taka obudowa nie będzie zbyt duża dla tego głośnika? Proszę bardziej doświadczonych kolegów o pomoc w obliczeniu poprawnych pojemności obudów dla tych głośników dziękuje

Parametry głośników

Gdn 30/140G

Moc nominalna rms 140 W
    Moc maksymalna 200 W
    Efektywność SPLref 92 dB
    Pasmo przenoszenia 40 - 2600 Hz
    Częstotliwość rezonansowa Fs 28 Hz
    Impedancja nominalna 8 Ω
    Rezystancja cewki 6,3 Ω
    Powierzchnia czynna membrany Sd 500 cm²
    Dobroć mechaniczna Qms 3,53
    Dobroć elektryczna Qes 0,42
    Dobroć całkowita Qts 0,37
    Objętość równoważna Vas 120 l

Gdn 30/120/3 KOBALT

Impedancja - 8 [Ohm]
    Moc nominalna - 120 [W]
    Moc maksymalna - 200 [W]
    Efektywność - 91 [dB]
    Częstotliwość rezonansowa FS - 23 [Hz]
    Rezystancja cewki - 7,5 [Ohm]
    Wysokość cewki - 48,0 [mm]
    Średnica rdzenia cewki - 47,95 [mm]
    Średnica zewnętrzna magnesu - 100 [mm]
    Objętość ekwiwalentna VAS - 309 [l]
    Dobroć mechaniczna QMS - 2.23
    Dobroć elektryczna QES - 0.45
    Dobroć całkowita QTS - 0.38
    Całkowita masa ruchoma MMS - 0.0552 [kg]
    Wskaźnik siły BI - 11.6 [Tm]
    Materiał magnesu - Kobalt
    Materiał membrany - celuloza
    Materiał zawieszenia - pianka
    Materiał korpusu cewki - aluminium
    Materiał cewki - miedź
    Materiał kosza - blacha stalowa
    Materiał pierscienia Faraday'a - miedź
    Waga - 3,9 kg
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17082985
    goraj krzysztof
    Poziom 31  
    Ocena: 131
    GDN 30/140 to głośnik z nowych Altusów 380 bodajże. Producent rzeczywiście podaje że ich obudowa ma ok. 100L. W 90L. zejście ma rzeczywiście imponujące f3. przypada na okolice 30Hz. Pięknie musi to grać :D Ale 90 litrów wydaje mi się troszku dużo jak na taki głośniczek. Aplikując go do 60 litrów wprawdzie tracimy kilka Hz. zejścia f3. na poziomie 37Hz. Ale mamy mniejsze ryzyko że cewka będzie uderzała o nabiegunnik. Taka jest moja skromna opinia w tym temacie :D
  • REKLAMA
  • #3 17083591
    Elvis18
    Poziom 14  
    Posiedziałem trochę przy winisd i sądzę, że ten 30/140G idealnie pasuje do obudowy 67 litrów strojonej na 36hz. Symulacja wskazuje, że ten głośnik będzie się świetnie czuł w obudowie Altus 300. Ogólnie można dać mu obudowę do 90 litrów czyli zbliżoną pojemnością do Altus 380 tam jest 100 litrów, ale odejmując wzmocnienia, plastikową puszkę gdma i sam kosz z magnesem gdna wyjdzie właśnie na to, że mu przypada koło 90 litrów. Z symulacji wynika, że bas z niego będzie najpotężniejszy i najniższy ze wszystkich gdn 30 tonsila do tej pory wyprodukowanych
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17083718
    mczeslaw
    Poziom 36  
    Ocena: 107
    kobalt do clozet 70-80 2/3 lub 1/2 wytłumienia w zal. od wielkości netto.

GDN 80/140g 80dm3 Fb-33Hz BR (fi)-10cm , L-22,5 cm długości imponujący F3 około 34-35 Hz
    Jak nie jesteś fanem suchego impulsu z obudowy zamkniętej ( ja lubię ), fasuj drugą opcje.
    Port BR złożysz z kątowych dostępnych na POLINCU
  • #5 17084295
    Elvis18
    Poziom 14  
    Dziękuję bardzo koledzy za pomoc:) Widać spory postęp w stosunku do starych tonsili. Godny następca Gdn 30/120/1 (Kameleon)
    Porównałem jeszcze z wooferem 32-500 stxa
    Załączniki:
    • Wybór obudowy dla Tonsil Gdn 30/140g i 30/120/3 Kobalt - jakie pojemności? Porównanie z stx.gif (228.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wybór obudowy dla Tonsil Gdn 30/140g i 30/120/3 Kobalt - jakie pojemności? Gdn.gif (228.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wybór obudowy dla Tonsil Gdn 30/140g i 30/120/3 Kobalt - jakie pojemności? Gdn 30.gif (227.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 17166262
    ALTONOWO ALTUSOWO
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Szczerze bierz to co chcesz bo to są oba najlepsze głośniki tonsila. Kobalt jest tańszy ale ma lepsze zjeście, Znowu 30/140/g ma gumowe zawieszenie, ale jedno wiem że będziesz zadowolony z tego i z tego głośnika :)

Moderowany przez Mirek Z.:

Jak zwykle zaniżanie poziomu forum. Dlaczego w ogóle tu piszesz (w działach o nagłośnieniu)? Może bardziej znasz się na komputerach itp.?
    Kolejne ostrzeżenie.

• #7 17166565
    wkj
    Poziom 37  
    Ocena: 397
    ALTONOWO ALTUSOWO napisał:
    Szczerze bierz to co chcesz bo to są oba najlepsze głośniki tonsila.

No to gratuluje wiedzy.

Największy czy też duży nie oznacza najlepszy, akurat tak sie składa że znam sporo lepszych przetworników w/w producenta.
  • #9 17189034
    artur.we
    Poziom 14  
    Ocena: 27
    Elvis18 napisał:
    Posiedziałem trochę przy winisd i sądzę, że ten 30/140G idealnie pasuje do obudowy 67 litrów strojonej na 36hz. Symulacja wskazuje, że ten głośnik będzie się świetnie czuł w obudowie Altus 300. Ogólnie można dać mu obudowę do 90 litrów czyli zbliżoną pojemnością do Altus 380 tam jest 100 litrów, ale odejmując wzmocnienia, plastikową puszkę gdma i sam kosz z magnesem gdna wyjdzie właśnie na to, że mu przypada koło 90 litrów. Z symulacji wynika, że bas z niego będzie najpotężniejszy i najniższy ze wszystkich gdn 30 tonsila do tej pory wyprodukowanych

Z symulacji niewiele wynika bo jest podanych za mało danych głośnika. Na przykład wynika z nich ze głośnik ma BL 16 - skąd jeżeli obwód magnetyczny jest taki sam (albo niewiele większy) jak w GDN 30/120? Rożni się gumą zawieszenia, która dokłada kilkanaście gram do Mms ale nie prawie dwa razy więcej niż w GDN 30/100?
    Czymś jeszcze musi się różnić i to istotnie - jak szerokością szczeliny magnetycznej, wysokością cewki itd. Producent powinien podać więcej parametrów głośnika żeby taka analiza miała sens.

Altus 300 podobno ma około 90 litrów - 67 litrów miał Altus 140. I z podanej symulacji wynika że w obudowie 67 litrów będzie miał podbicie na 60 +1,5db i to z bardzo niskorezystancyjną cewką rdzeniową w filtrze pasywnym - z cewka od typowego Altusa 300 uprzywilejowanie 60 Hz będzie dwa razy wyższe Wiec głośnik raczej do 70-90 Litrów strojonych na 30-33 Hz. Kolumna wyłącznie do dużych pomieszczeń, a najlepiej pomieszczeń wysokich - wyraźnie wyższych niż typowe 2,5m w blokach mieszkalnych.

Dodano po 14 [minuty]:

goraj krzysztof napisał:
    GDN 30/140 to głośnik z nowych Altusów 380 bodajże. Producent rzeczywiście podaje że ich obudowa ma ok. 100L. W 90L. zejście ma rzeczywiście imponujące f3. przypada na okolice 30Hz. Pięknie musi to grać :D Ale 90 litrów wydaje mi się troszku dużo jak na taki głośniczek. Aplikując go do 60 litrów wprawdzie tracimy kilka Hz. zejścia f3. na poziomie 37Hz. Ale mamy mniejsze ryzyko że cewka będzie uderzała o nabiegunnik. Taka jest moja skromna opinia w tym temacie :D

I otrzymujemy już uprzywilejowanie 100 Hz więc -3 db w okolicach 41 Hz.

Nie wiadomo jaka długa jest cewka w tym głośniku. Obwód magnetyczny wygląda jak z GDN 30/120. Jeżeli cewka ma podobna długość np. 20mm to uderzenie o nabiegunnik jest niemożliwe bo wymagałoby wyrwania zawieszenia, limitującego wychylenie do 10-15mm podczas kiedy do nabiegunnika jest 36mm
    Chyba ze cewka jest zupełnie inna? Najprościej to kupić ten głośnik włożyć w obudowę po jakimś Altus 300 i wypróbować. Objętość można zmniejszać do prób wkładając do środka na przykład butelki z wodą.

Dodano po 6 [minuty]:

Elvis18 napisał:
    Dziękuję bardzo koledzy za pomoc:) Widać spory postęp w stosunku do starych tonsili. Godny następca Gdn 30/120/1 (Kameleon)
    Porównałem jeszcze z wooferem 32-500 stxa

Nie uwzględniasz wszystkich parametrów takich jak Qa, Series resistance czy Simulate voice induktance.
    Patrzysz tylko na przebieg spl dla efektywności mocowej, a przy projektowaniu obudowy jest jeszcze równie ważny przebieg mocy i opóźnienia grupowego, czy prędkość powietrza w tunelu BR w funkcji ciśnienia akustycznego.
    Zacznij od ściągnięcia nowej wersji - WinISD 0.7

Wątpliwa jest także poprawność podanych parametrów głośnika na stronie skleptonsil.pl (na stronie tonsilproducent.pl w ogóle nie ma karty katalogowej tego głośnika) np. BL 16 kiedy większość tego typu obwodów Tonsila z cewkami 18-20mm ma BL 11-13 - nieco wyższe magnesy (20mm vs 18mm chyba nie wystarczą, cewka też powinna być dłuższa i inne Xmax). Mms musiałby być około 95-100g podczas kiedy większość Tonsili w tym rozmiarze ma 49-64g. itp.
    Zobacz przebieg spl przy pomiarze w 70 litrach http://www.skleptonsil.pl/gdn-30-140-g-8-ohm-nowosc,id566.html - widać podbicie na 70 Hz jak dla głośnika o znacznie większej dobroci albo znacznie większej objętości ekwiwalentnej zawieszeń.
    Za dużo niejasności w danych głośnika, zwłaszcza że strona internetowa skleptonsil.pl zawiera wiele podobnych "kwiatków" w rodzaju danych głośników przepisanych z innych modeli albo wręcz wymyślonych jak głośnik znamionowo 8 omowy z cewką o Re 3,3om i pozostałymi parametrami przepisanymi z wersji 4 omowej strego głośnika produkcji jeszcze Tonsil S.A.

Ps. GDN 30/120/3ko to wg opisu głośnik jak GDN 30/60/3ko z czterowarstwową cewka od GDN 30/120/1. Nie zgadzają się jednak wymiary tej cewki podane w parametrach GDN 30/120/3Ko. Jeżeli przyjąć że cewka ma 20mm jak w GDN 30/120/1 to obudowa zamknięta dla tego głośnika powinna mieć raczej bliżej 60 Litrów objętości. Pod tym względem do OZ lepiej nadaje się GDN 30/60/3ko - o ile jego parametry - w tym długość cewki, czyli Xmax są podane prawidłowo.

Ps.2 Gdyby GDN 30/140G miał prawdziwe parametry jak te podane w sklepie tonsil, to byłby najlepszym głośnikiem do OZ jaki do tej pory widziałem (w 50 Litrach OZ miałby Fc 53 Hz i F6 38 Hz i to przy zastosowaniu tanich cewek zwrotnic o wysokiej rezystancji). Ale to jest po prostu mało prawdopodobne.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują na temat optymalnych pojemności obudów dla głośników Tonsil GDN 30/140G i 30/120/3 Kobalt. Dla modelu GDN 30/140G sugerowane pojemności obudowy wahają się od 67 do 90 litrów, z preferencjami na 67 litrów strojone na 36 Hz, co zapewnia dobry bas. W przypadku Kobalt, zaleca się obudowę zamkniętą o pojemności 70-80 litrów. Użytkownicy podkreślają, że obie konstrukcje są wysokiej jakości, a wybór zależy od preferencji dotyczących charakterystyki dźwięku. Wspomniano również o różnicach w parametrach głośników, które mogą wpływać na ich wydajność.
REKLAMA