logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] LG 50LF652V samoczynnie wyłącza się przy podłączaniu urządzeń i ruchach

_Marta89 06 Mar 2018 08:36 4830 9
REKLAMA
  • #1 17083345
    _Marta89
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam,
    Mam problem z tv który na 2-4 sekundy wyłącza się po czym ponownie włącza. Dzieje się tak gdy włączę do gniazdka (które jest na tym samym obiegu co tv) cokolwiek, (np.ładowarkę, laptopa). Instalacja jest nowa, zabezpieczenie 25A a w domu włączona tylko lodówka ( i to na innym obiegu instalacji), więc jak słyszę że to przeciążenie instalacji trochę mnie to dziwi... tym bardziej że moja mama ma taki sam model TV i u niej dzieje się to samo. Z tym że u mnie występuję dodatkowo inny problem. Tv w taki sam sposób wyłącza się i włącza gdy... wstaję z łózka, lub je ścielę... (ubrania i pościel "elektryzują się" a tv się wyłącza i włącza i tak podczas wstawania z łózka dzieje się kilka razy dziennie). Już raz tv był na serwise bo spaliła się matryca, podejrzewam że przez te wiecznie wyłączanie zaraz będzie to samo. W drugim pokoju mam inny model telewizora LG i takie cuda się nie dzieją. W ogóle nie słyszałam żeby u kogoś tv wyłączał się przez wstawanie i siadanie na łóżku w salonie. Proszę o info co z tym modelem jest nie tak i czy to jest usterka którą mogę zgłaszać na gwarancję?
  • REKLAMA
  • #2 17083401
    maksar
    Poziom 34  
    Ocena: 1029
    _Marta89 napisał:
    wyłącza się i włącza gdy... wstaję z łózka, lub je ścielę...

A jak kichasz, to co się dzieje? :D
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 17083463
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6804
    Cytat:
    jest usterka którą mogę zgłaszać na gwarancję?

Jak masz gwarancję ... Oddaj, opisz dokładnie problem.

O ile pamiętam, w tym modelu był "błąd" w OS

Stało się samo (kiedy o ile pamiętasz) , czy po wymianie matrycy, czy usterka była od początku?

p.s
    TV LG 50LF652V, chassis LE/LD51H
    PSU : EAY63689101 (pcb: EAX66203101(1.6) )
    Main: ( pcb: EAX66207203 (1.0)) – Part Number: EBT63745803 – EBR80067105
    matrix: LC500DUH (MG) (P1)

main używany (zaleznie od rev.) w modelach serii LF 49", 42",40" ...32"(matryca LC320DUE(FH)(A1) )
  • REKLAMA
  • #4 17083500
    _Marta89
    Poziom 2  
    Stało się samo (kiedy o ile pamiętasz) , czy po wymianie matrycy, czy usterka była od początku?

Było tak od początku, wydaje mi się że przed uszkodzeniem matrycy tv przestał się wyłączać (tak jakby zabezpieczenie wreszcie padło co mogło doprowadzić do spalenia matrycy- to taka moja interpretacja). Inna sprawa że matryca padła latem gdzie problem nie jest tak bardzo zauważalny bo powietrze w mieszkaniu jest inne i się nie "elektryzuje" i wtedy ten problem nie występuje. Po wymianie jest to samo.
    Ps.
    Wiem że to głupio brzmi, ale tv wyłącza się i włącza podczas wstawania, siadania, ścielenia, wtedy kiedy ubrania, pościel elektryzują się.
  • Pomocny post
    #5 17083542
    Wiesław.K.
    Poziom 14  
    Ocena: 64
    Oddaj na gwarancji do serwisu, u Ciebie Orion na Bielskiej, bo na infolinii mogą to zlekceważyć, dokładnie opisz problem w kierunku samoistnego wyłączania się, może znajdą problem.
  • #6 17083648
    maksar
    Poziom 34  
    Ocena: 1029
    Wiesław.K. napisał:
    Oddaj na gwarancji do serwisu,

lisek napisał:
    Jak masz gwarancję ... Oddaj

który?
    _Marta89 napisał:
    Mam problem z tv który na 2-4 sekundy wyłącza się po czym ponownie włącza.

_Marta89 napisał:
    tym bardziej że moja mama ma taki sam model TV i u niej dzieje się to samo
  • REKLAMA
  • #7 17083652
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2089
    maksar napisał:
    _Marta89 napisał:
    tym bardziej że moja mama ma taki sam model TV i u niej dzieje się to samo

A mama gdzie mieszka ? Mowa o tym samym mieszkaniu ?
  • #9 17083751
    _Marta89
    Poziom 2  
    Moja mama ma ten sam model Tv w innym mieszkaniu i u niej problem jest tylko przy włączaniu różnych urządzeń do gniazdka które jest na tym samym obiegu co tv (tak jak pisałam na wstępie). Pozostały problem nie występuje. Słuchajcie wiem że to głupio brzmi i nie musicie mi dogryzać. Wiele osób się śmiało a później przychodzili do mnie np. na mecz i co ktoś się podniósł z łózka tv się wyłączał i załączał, i tak co chwila, wtedy to jest mało śmieszne. Po prostu w pomieszczeniu ubrania elektryzują się następują wyładowania elektrostatyczne ( których chyba każdy doświadczył, na ubraniach, włosach itp.) jest okres grzewczy i jest to częste i przez to sprzęt głupieje. tylko czemu ma to na niego taki wpływ. Z drugim tv (inny model w tym samym mieszkaniu innym pomieszczeniu) nie mam takiego problemu i nie słyszałam żeby w ogóle ktoś miał taki problem z telewizorem

Dodano po 2 [minuty]:

Wiem że mogłabym kupić nawilżacz powietrza żeby trochę zniwelować ten problem, a przy okazji poprawić powietrze w domu. Ale bardziej interesuje mnie to co z tym tv jest nie tak. Tak jak wspomniałam niedługo kończy się gwarancja i nie mam ochoty co 2 lata wydawać po 2500 zł na tv.
  • #10 17083813
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6804
    Daj foto tabliczki TV (opis dokładny modelu) z tyłu obudowy TV.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telewizorem LG 50LF652V, który samoczynnie wyłącza się na 2-4 sekundy podczas podłączania innych urządzeń do gniazdka oraz przy ruchach w pomieszczeniu, co może być związane z wyładowaniami elektrostatycznymi. Problem występuje również w przypadku matrycy, która wcześniej uległa uszkodzeniu. Użytkownik sugeruje, że problem może być związany z nową instalacją elektryczną, ale zauważa, że w innym pomieszczeniu z innym modelem telewizora LG nie występują podobne objawy. Inni uczestnicy dyskusji sugerują oddanie telewizora do serwisu w celu dokładnej diagnozy, zwłaszcza że problem może być związany z błędem w oprogramowaniu lub uszkodzeniem sprzętu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA