logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Sterowanie serwomechanizmem 333Hz 270st. pod Arduino Nano - problemy z biblioteką

orzatko 08 Mar 2018 20:39 837 4
REKLAMA
  • #1 17089871
    orzatko
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Witam, zakupiłem Serwomechanizm i nie wiem jak nim sterować, zwykła biblioteka servo.h nie chcę obsługiwać tego serwa. Zależy mi na wykorzystaniu pełnego zakresu obrotu 270st. gdyż chcę zrobić na nim wskaźnik analogowy, a tarcza wskaźnika ma akurat taki zakres.
    Po podłączeniu małego serwa analogowego, wszystko działa ok (tyle, że posiada za mały zakres obrotu) W momencie gdy podłączam serwo cyfrowe oś skacze i nie jest w stanie utrzymać jednolitej pozycji. Wiem, że serwo pracuje na częstotliwości 333hz, ale nawet jak robiłem próby "manualnie" i w pętli loop() wygenerowałem sygnał o powyższym okresie to i tak nic się nie zmieniło.
    Czy są jakieś gotowe i proste biblioteki do sterowania tego typu serwami? Czy po prostu serwa są uszkodzone (posiadam 2) ?
  • REKLAMA
  • #2 17090236
    ghost2000
    Poziom 18  
    Ocena: 12
    Serwo cyfrowe a serwo analogowe. Różnica taka, jak pomiędzy termometrem na termistorze a Ds18B20. Szukaj biblioteki obsługującej serwa cyfrowe.
  • REKLAMA
  • #3 17091346
    krzysiek_krm
    Poziom 40  
    Ocena: 598
    Witam,
    ghost2000 napisał:
    Serwo cyfrowe a serwo analogowe. Różnica taka, jak pomiędzy termometrem na termistorze a Ds18B20. Szukaj biblioteki obsługującej serwa cyfrowe.

z jakiejś znalezionej chińskiej dokumentacji
    http://www.chd.hk/UploadFiles/Att/2017011910070361.pdf
    wynika, że to serwo ma cyfrowe sterowanie "wewnątrz", steruje się nim normalnie, jak zwykłym serwem za pomocą sygnału PWM, o podanych parametrach.
    Serwo jest dosyć mocne, może po prostu masz zbyt cienki zasilacz ?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 17091604
    orzatko
    Poziom 9  
    krzysiek_krm napisał:
    Serwo jest dosyć mocne, może po prostu masz zbyt cienki zasilacz ?

5V 2A na serwo, które pracuje bez obciążenia, oraz zasilanie oddzielnie na arduino 5V 2A
  • #5 17095259
    orzatko
    Poziom 9  
    Temat rozwiązany. Serwomechanizm wymaga sporego źródła zasilania i dobrze stabilizowanego. Podłączyłem pod zasilacz ATX i jest ok.
    Obsługuje go najzwyklejsza biblioteka servo.h - wystarczyło zdefiniować min i max impulsu
    Kod: C / C++
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Wszystko działa, temat zamykam.
REKLAMA