logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie serwów potencjometrami bezprzewodowo przy nrf24l01

kubab183 23 Sty 2019 16:27 882 4
REKLAMA
  • #1 17723831
    kubab183
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Witam
    Korzystam z arduino Mega 2560, a do serw mam podpięte osobne wystarczające zasilanie.
    Otóż mój problem polega na tym, że przy sterowaniu jednym serwem inne zaczynają drgać. Najlepiej da się to zauważyć przy sterowaniu serwa powiązanego z potencjometrem podpiętym do A8, wtedy zaczyna drgać serwo powiązane z A6 ( piszę tu skrótowo, wszystko widać na kodzie).
    Wie ktoś jak można temu zaradzić? problem w tym, że sygnał jest niewyraźny, czy jakieś wartości/sygnały się mieszają?

Tam znajdują się jeszcze silniki dc, do których są te wiersze ze skrętami itp.

Nadajnik
    Kod: C / C++
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Odbiornik
    Kod: C / C++
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
  • REKLAMA
  • #2 17724246
    LChucki
    Poziom 31  
    Ocena: 379
    Podejrzewam problemy z zasilaniem, pokaż schemat połączeń z wyszczególnieniem połączenia mas i zasilania serw. Napisz czym zasilasz serwa (wydajność prądowa).
  • REKLAMA
  • #3 17724282
    kubab183
    Poziom 6  
    LChucki napisał:
    Podejrzewam problemy z zasilaniem, pokaż schemat połączeń z wyszczególnieniem połączenia mas i zasilania serw. Napisz czym zasilasz serwa (wydajność prądowa).

Zasilam akumulatorem 6v/8,4 Ah i tak z minutę temu zauważyłem, że woltomierz mi pokazuje zaledwie 5,2 v więc teraz się ładuje i dam znać czy zadziała wszystko po naładowaniu.
  • REKLAMA
  • #4 17724357
    LChucki
    Poziom 31  
    Ocena: 379
    kubab183 napisał:
    Zasilam akumulatorem 6v/8,4 Ah

Jak rezystancja wewnętrzna?
  • #5 17727922
    kubab183
    Poziom 6  
    Dobra, naładowałem akumulator i sprawa wygląda tak: mogę sterować każdym serwem, ale jak steruje serwo przypisane do potencjometru A8 to wtedy zaczynają się wariacje z resztą. Myślałem, że coś z serwem jest nie tak i pozamieniałem serwa pinami na arduino i niestety dalej przy sterowaniu serwem przypisanym do A8 wszystko wariuje. Możecie proszę sprawdzić czy w kodzie wszystko się zgadza? (pin 8 dla val 8, dla servo6).

Dodano po 12 [godziny] 36 [minuty]:

Dobra, znalazłem przyczynę okazało się, że do silników jak i do serw przypisałem ten sam pin, prze to jak sterowałem to program się gubił w wartościach, teraz jak pozmieniałem piny w programie to wszystko działa!!!

Dzięki za pomoc!
    Temat można zamknąć
REKLAMA