logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toyota RAV4 2004 - immobiliser a duże mrozy - samochód nie odpala

meserszmit007 08 Mar 2018 22:51 2319 35
REKLAMA
  • #1 17090199
    meserszmit007
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Witam serdecznie mam problem z samochodem toyota rav 4, diesel 2004r - pojazd podczas mrozów za pierwszym razem odpala płynnie, natomiast po zgaszeniu i próbie ponownego włączenia - samochód się blokuje, zostaje odcięty dopływ paliwa do silnika i trzeba czekać ok.10 min aż się "uzbroi" i będzie możliwe ponowne włączenie silnika. Mechanik stwierdził że to problem z immobiliserem, jednak próba naprawy nie przyniosła skutków. Problem dzieje się tylko wtedy, gdy na dworze panują ujemne temperatury. Czy wie ktoś gdzie leży przyczyna? Czy to wina jakiegoś czujnika, lub elementu innego jak immobiliser, z góry dziękuję za odpowiedź :)
  • REKLAMA
  • #2 17090284
    tkaczu1
    Poziom 17  
    Ocena: 92
    A komputer wywala ci jakieś błędy.Ja mialem podobny problem w oplu i pomogła wymiana baterii w pilocie i immo przestał wariować.
  • #3 17090757
    meserszmit007
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Nie, komputer żadnych błędów nie pokazuje, miałem zmienianą baterie w kluczyku
  • #4 21839272
    andrzejz78
    Poziom 19  
    Ocena: 109
    Witam
    Podepnę się do tematu bo mam podobny problem
    Zaczęło się że samochód odpalał ale pod obciążeniem dusił się aż zgasł Odpaliłem bez problemu ale po kilkuset metrach to samo
    Diagnostyka sugerowała czujnik ciśnienia na listwie lub zaworek ciśnienia na pompie Sąsiad zasugerował wymianę filtra paliwa i miał rację
    Auto paliło i jeździło bez zarzutu

Teraz jest problem żeby go odpalić Brak błędów w kompie Kontrolka od immo gaśnie po włożenia kluczyka rozrusznik kręci i nic Po wielu próbach odpala i działa prawidłowo CZasami odpała od ręki ale teraz już nie Nawet na rozgrzanym silniku
    Rrozrusznik kręci paliwo dochodzi ale nie odpala Czasami zaskoczy ale w zasadzie nie odpala
    Były problemy kiedyś z immo ale obecnie nie ma tych będów Mam tylko jeden kluczyk
    Od czego zacząć ? Ponownie dopisać go (nie mam kodu) ale gdyby immo to dioda by migała po włożeniu kluczyka
    Woda w filtrze moze blokować rozruch? pominąć filtr i próbować ? Założyłem dodatkowy bezbarwny żeby widzieś czy pkiwo nie wraca się

Od czego zacząć bo już ręcę opadają mi Do tego ta pogoda....
  • #5 21839283
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 843
    Skoro ropniak to może zasilanie w paliwo? Do tego mróz, kontakt gorszy gdzieś i ecu nie daje zezwolenie na rozruch. A świece żarowe?
  • #6 21839394
    andrzejz78
    Poziom 19  
    Sqiece nie wiem ale kontrolka gaśnie
    Gorący silnik zgaszę i za chwilę już nie pali
    IMMO się sypie?
  • #8 21839517
    andrzejz78
    Poziom 19  
    Jestem błąd temp zewnwrznej wartosc wysok ale wyświetlacz pokazuje ok
    Nawalone tych czujników że nie wiem ktory winny
    Dziwne że błędów brak
  • #9 21840091
    sq3evp
    Poziom 39  
    Jeżeli podaje błedne dane to skąd ma pokazać bład?
    Chwile pomyśl - ECU ma dane z czujnika, dane są błędne, a nie ma drugiego czujnik do potwierdzenia danych.
    Stąd nie ma błędów - kompa trzeba i zweryfikowac co pokazują czujniki, żeby wyśledzić, który jest uszkodzony. Czasem pomaga odpinanie czujników i werufikacja czy pokazują się błędy.
  • REKLAMA
  • #10 21840149
    andrzejz78
    Poziom 19  
    Nie mam serwisówki do tej Toyoty a w dodatko ten mróz....
    Sprawdzę co to za zawyżona wartość i jeszcze innym programem przeskanuje

Dodano po 31 [minuty]:

Temperatura paliwa lub powietrza w dolocie -10 a temperatura otoczenia +45 st

Dodano po 2 [minuty]:

Na wyświetlaczu w samochodzie też pokazuję ujemna

Samo ECU było już wymieniane 20 lat temu
  • #11 21840254
    sq3evp
    Poziom 39  
    A co ma ECU do uszkodzonego czujnika?
    Skoro pokazuj ci temperaturę otoczenie +45 st a powietrza w dolocie -10 to masz odpowiedź - skoro jest mróz to raczje czujnik otoczenia pokazuje błędy.
    Nie wiem jak ma Toyota, ale pewnie jak większosć aut - czujnik mierzy temperaturę bloku silnika (czasme są 2 czujniki, mierzą temperaturę płyny chłodzącego w bloku silnika), czujnik temperatury zasysanego powietrza informuje jakie dawki paliwa (cz jest sinik nagrzany, jaka jest temperatura powietrza - to jest informacja czy jest zimno czy ciepło i wpływa to na tryb ssania silnika).ECU tylko korzysta a czujników, ale może mieć błędne dane i zgodnie z posiadanymi danymi steruje mapą paliwa dla silnika, abt był rozruch i praca.
    Jeżeli pokaze ze jest niska temperatura w dolocie a wysoka w otoczeniu to nie wiem cz ECU to ogarnia. Odwrotny stan tzn. silnik jest ciepły i musi mieć inne paramatry zasilania w paliwo.
  • #12 21840295
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3376
    Chyba trochę się zagalopowaleś z tymi czujnikami. Po pierwsze to na dawkę paliwa ma wpływ temperatura płynu a nie temperatura otoczenia. Czujnik temperatury zewnętrznej może pokazywać głupoty a palić powinien. Skoro nie odpala jak jest ciepły to czujniki temperatury zostaw w spokoju. Trzeba zrobić porządna diagnostykę a nie czekać na błędy. Jakie jest ciśnienie paliwa na listwie w chwili występowania usterki?

sq3evp napisał:
    ale pewnie jak większosć aut - czujnik mierzy temperaturę bloku silnika

Wymień tą większość aut bo ja jak na razie to spotkałem jedno auto czyli ford mondeo MK3 2.0 TDDI z takim rozwiązaniem.
  • #13 21840314
    sq3evp
    Poziom 39  
    piotrekwoj1 napisał:

Wymień tą większość aut bo ja jak na razie to spotkałem jedno auto czyli ford mondeo MK3 2.0 TDDI z takim rozwiązaniem.

To mało widziałeś - te kilka aut co widziałem miały czujnik temperaturu w bloku silnika mierzące pośrednio temperaturę płynu poprzez pomiar temperatury bloku.
    Instrukcje napraw podawały, że ejst to pomiar temperatury dla ECU jako zmienna (chyba głównie to było "coolant" czyli chłodziwo).
    Tempeatura powietrza to druga zmienna, potem ciśnienie w kolektorze oraz położenie przepustnicy.
  • REKLAMA
  • #14 21840201
    andrzejz78
    Poziom 19  
    Znam zasady, ale tak mi się wszystko pieprzy z samochodami, że pisze to co pierwsze przyjdzie na myśl.

Wracając do wskazań temp.

Ekran programu diagnostycznego z wykresem i odczytem temperatury płynu chłodzącego −10°C
    Ekran laptopa z programem Delphi, wykres temperatury powietrza zasysanego i odczyt -9°C.
    Ekran komputera z wykresem „Temperatura paliwa” i odczytem −9°C w prawym rogu.
    Ekran programu Delphi z wykresem „Temperatura otoczenia” i odczytem 52°C
    Radio samochodowe Toyota z wyświetlaczem pokazującym „OUT SIDE -5°C”

Dodano po 2 [minuty]:

danielzy napisał:
    Skrzynia automat

Manualna.

Dodano po 2 [godziny] 30 [minuty]:

Odpalił z ledwością, ale zaraz check się pokazał i samochód zgasl temp nadal +45.
    No i są błędy.

Ekran programu Delphi z listą DTC: dwa wpisy P1226, opis „Nieznany kod usterki”.

Miałem ostatnio tak samo, to pomogła wymiana filtra paliwa. Nadmiar wody w filtrze może blokować rozruch?
    Zaraz sprawdzę innym programem.

Dodano po 57 [minuty]:

Poddaje się dziś, bo za zimno na takie zabawy.

Ekran programu diagnostycznego auta z listą danych temperatur: otoczenie 48°C, zasysane 2°C, płyn 9°C.
    Ekran programu diagnostycznego Toyota 1CD-FTV z odczytem „Temperatura otoczenia” 48°C
    Ekran laptopa z programem diagnostycznym Toyota Diesel 2002 RAV4 II i listą modułów oraz statusami OK.

Ma ktoś MPPS-a żeby Toyota była w menu? U mnie nie ma ani żadnego sterownika Denso.
  • #15 21840396
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1108
    p1226 - wyciek w układzie paliwowym, inny opis, to problem z przepustnicą/klapą gaszącą.
  • #16 21840433
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3376
    sq3evp napisał:
    To mało widziałeś - te kilka aut co widziałem

No to je wymień chętnie sobie sprawdzę z ciekawości. To że miały czujnik w bloku nic nie oznacza. Ja Ci podałem konkretny przykład.
  • REKLAMA
  • #17 21841119
    andrzejz78
    Poziom 19  
    Karaczan napisał:
    p1226 - wyciek w układzie paliwowym, inny opis, to problem z przepustnicą/klapą gaszącą.

Jeszcze inny opis czujnik ciśnienia na listwie wtryskowej lub zaworek na pompie wtryskowej

Dodano po 5 [minuty]:

piotrekwoj1 napisał:
    Jaki jest ciśnienie paliwa na listwie w chwili występowania usterki?

Zaraz sprawdzę
    Na jednym wtrysku dziwna wartosć była ale nie zastanawiałem się na tym
  • #18 21841343
    Karaczan
    Poziom 42  
    andrzejz78 napisał:
    Jeszcze inny opis czujnik ciśnienia na listwie wtryskowej lub zaworek na pompie wtryskowej

To by się mogło zgadzać. Po prostu nie pasuje mu dawka w jakiś sposób.
    Albo faktycznie fizycznie, albo czujnik głupieje.
  • #19 21841369
    andrzejz78
    Poziom 19  
    Jakoś odpalił ale zaraz zszedł z obrotów zapalił się check i samochód zgasł Mam kilka fotek z pewnych parametrów to wrzucę z telefonu
  • #20 21841392
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ciśnienie oczekiwane na listwie, ciśnienie rzeczywiste na listwie.
    Możesz wrzucić też korekty, ale w sumie dużo to nie powiedzą, po za tym że jak są duże to coś jest nie halo ;)

Podstawowa diagnostyka Common Raila.
    Zrób przelewy, sprawdź ciśnienia, opiłkowanie pompy w filtrze.
    Wtryski na stół.

A przy ostatnich temperaturach, też czy nie masz wody w paliwie, albo nie wytrąca się parafina.
  • #21 21841493
    andrzejz78
    Poziom 19  
    Filtr nowy i już normalnie jeździłem
    Teraz znowu nie odpala mam scan parametrów gdy silnik nie pracuje
    Zaraz wrzucę
    W dzień odpalił i błędny odczyt który temp nie przeszkadzał
    Muszę czekać jak będzie na plusie bo i tak już sam ledwo odpalam 😏

Edit
    Odpaliłem kilka minut chodził bez problemu Zgasiłem to odpalił znowu idealnie

Po 20min już nie odpalił....:(
    Załączniki:
    • toyota2.pdf (312.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #22 21841769
    Karaczan
    Poziom 42  
    Daj pomiar przy kręceniu.
    Te 150-200bar na CR musi mieć by odpalić
  • #23 21841919
    andrzejz78
    Poziom 19  
    Postaram się uchwycić ten parametr
    Wszystko zaczęło się po wymianie chłodnic i zbiornika paliwa
    Teraz losowo pali ale zrobiłem ze 100km bez problemu
    Kiepskie dostęp ale zacznę od zaworka na pompie bo do listwy nie mam pojęcia jak się dostac żeby sprawdzić czujnik ciśnienia
    Może uda się odpalić to nagram parametru w trakcie pracy silnika
  • #24 21842774
    andrzejz78
    Poziom 19  
    Dwa raporty tylko nie wiem który przy pracującym silniku Za dużo cudów dziś było z tym samochodem i pogubiłem się z raportami
    Załączniki:
    • toyota4.pdf (95.45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • toyota3.pdf (353.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #25 21842775
    andrzejz78
    Poziom 19  
    Szukam schematu zasilania wentylatorów chłodnicy bo dostał w piz....... płyn wywaliło a wentylatory ani rusz
  • #26 21852243
    polo1995
    Poziom 6  
    Witam, rozwiązałeś problem? Mam identyczny. Jak pali, to pali; czasem sama zgaśnie, a czasem, jak zgasisz, to nie zapalisz.

Dodano po 4 [godziny] 23 [minuty]:

Witam rozwiązałeś problem ? Mam identyczny , jak pali to pali czasem sama zgaśnie a czasem jak zgasisz to nie zapalisz .
  • #27 21852440
    andrzejz78
    Poziom 19  
    Jescze nie ale wiem co go boli
    Później napiszę więcej jak siądę do kompa
  • #28 21852588
    polo1995
    Poziom 6  
    Ja póki co znalazłem, że minus mi się pojawia na bezpieczniku EFI.
  • #29 21852607
    andrzejz78
    Poziom 19  
    U mnie problem z ciśnieniem paliwa podczas rozruchu
    Do sprawdzenie zaworki w pompie, czujnik ciśnienia na szynie albo i wtryski
    Muszę jeszcze raz sprawdzić parametry podczas rozruchu bo pół silnika rozbiorę i nic nie zrobię
  • #30 21853819
    polo1995
    Poziom 6  
    >>21852607 kurczę, u mnie nawet zaworki nie "startują". Problem mam raczej w przewodach lub któraś skrzynka poszła z dymem

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy Toyoty RAV4 2.0 D-4D z 2004 r., która w mrozie odpala za pierwszym razem, ale po zgaszeniu i ponownej próbie rozruchu blokuje się na ok. 10 minut. Początkowo podejrzewano immobiliser, jednak brak błędów w sterowniku i wymiana baterii w kluczyku nie rozwiązały problemu. W toku diagnostyki pojawiły się tropy związane z układem paliwowym: spadek ciśnienia na listwie common rail podczas rozruchu, zaworki na pompie, czujnik ciśnienia na szynie, wtryskiwacze, filtr paliwa, obecność wody w filtrze oraz możliwe wytrącanie parafiny przy niskich temperaturach. Omawiano też wpływ błędnych wskazań czujników temperatury, kontrolkę immo, bezpiecznik EFI oraz możliwe problemy z zasilaniem ECU i przewodami. W późniejszych wpisach problem zaczął być wiązany głównie z ciśnieniem paliwa podczas rozruchu i elementami układu wtryskowego, a nie z samym immobiliserem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA