logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens S40 - brak możliwości dzwonienia po flashowaniu do wersji 8.0

haller 17 Sie 2005 18:06 1434 10
REKLAMA
  • #1 1741834
    haller
    Poziom 26  
    Ocena: 11
    Mam Siemensa s40 z którego nie można dzwonić. wyskakuje komunikat:"Proszę wybierać ponownie". Flashowałem go wersją 8.0 i nadal dzieje się tak samo. Co robić dalej?

Pozdro!!
  • REKLAMA
  • #2 1741897
    alpin
    Poziom 25  
    Ocena: 106
    A reset robiłeś *#337#.bez karty.
  • #3 1742187
    haller
    Poziom 26  
    Nadal to samo: "prosze wybierac ponownie"

Pomocy!
  • REKLAMA
  • #4 1743754
    haller
    Poziom 26  
    Moze mi ktos pomoc? Moze ktos mial juz taki przypadek?

Moze dodam, ze karta Plusa jest nieobslugiwana, dzieje sie tak na Idei i Erze.

Mam juz flasha 9.0 fod Freie, ale nie moge go wgrac.
    Wyskakuje:
    COMM_LoadBoots : selected phone family is 6
    TTY_OpenCOMPort : opening COM1
    COMM_IsBootRunning : bootcode does not seem to be running
    COMM_LoadBoots : Waiting to power on the phone ...
    COMM_LoadBoots : phone is powered on
    COMM_LoadBoots : internal loader version is 01.00
    SEC_BCDIMEIToNormalIMEI : invalid decoded IMEI
    COMM_LoadBoots : EEPROM IMEI () is corrupt
    COMM_LoadBoots : original IMEI is empty (not locked)
    COMM_LoadBoots : flash ids are 008988D2 [00000000] - D289
    COMM_LoadBoots : phone ids are 008E790E [13E23A5E]
    COMM_Write : using D:\DOCUMENTS AND SETTINGS\ROTHE\PULPIT\S40V.09FLS\S40FUBU900D.FLS
    COMM_Write : startaddress is 00C00000 end is 01000000
    COMM_Write : adjusted startaddress is 00C00000 end is 00FFFFFF
    COMM_NormalWriteFlashBlock : write is not accepted

A gdy probuje vklayem, to wyskakuje blad podczas robienia backupa.

Pomocy!!!
  • #5 1744400
    |Lucaz|
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    haller napisał:
    Mam Siemensa s40 z którego nie można dzwonić. wyskakuje komunikat:"Proszę wybierać ponownie".

a próbowałeś zmienić ustawienia prezentacji numeru?

jeśli chcesz ja mam pełną game flashy (w formacie bin) do S40 i do tego workshopa by guar i shoguna. Freią z tym "wynalazkiem" to chyba nie wiele zdziałasz.
  • #6 1744506
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2088
    W 100% masz włączone ukrywanie numeru tzw, ID musisz włączyć aby numer był pokazywany i po kłopocie. Właśnie w plusie może być włączona ta opcja i fonek działa natomiast w idei i w erze nie będzie wykonywał połączeń ale smsy będzie wysyłał.
    pozdr
  • REKLAMA
  • #7 1744586
    haller
    Poziom 26  
    Mam wylaczone ukrywanie numeru i nadal jest to samo. Probowalem juz workshopem wgrywac wersje 8.0, 9.0, eeprom wgrywalem inny i nadal dzieje sie to samo :(

I do tego jak wejde w wiadomosci, to nie mam ani skrzynki odbiorczej ani nadawczej, ani tez nie ma gdzie wpisywac wiadomosci. No chyba ze niedowidze.

Nie ma tez zadnych dzwonkow w telefonie.
  • #8 1747198
    haller
    Poziom 26  
    Moze ktos sie spotkal z podobnym problemem?

Prosze o pomoc.
  • #9 1915843
    Jjacks
    Poziom 11  
    Mam to samo, ponadto workshopem nie da sie przeflashowac do konca, wyskakuje blad zapisu pamieci. jedyna galaz menu to "nastawy".

Moze wymiana kosci pomoże? Tylko gfdzie takowa dostac??
  • REKLAMA
  • #10 2061184
    szatz
    Poziom 25  
    Ocena: 50
    Mam równierz podobny przypadek. Mój telefon dzwonil z karty ERA ale ponieważ nie można było wykasować mu zapisanych w pamięci telefonów i wieszał sie regularnie to zrobiłem mu reset. Teraz mozna sie do mnie tylko dodzwonić (chociaż brak dzwonków- sygnalizacja tylko na wyświetlaczu). Przy próbie zadzwonienia gdziekolwiek mam komunikat spróbuj ponownie. Na plus to to że wykasowało numery których wcześniej nie mogłem usunąć. Czytałem liczne posty i wiem że problem jest typowy lecz jak na razie nieznalazłem rozwiązania. Jak ktoś sobie z tym poradził to niech sie pochwali jak. Obecnie zastanawiam się czy to czasem nie ma zwiążku z hardwarem ?

Zrobiłem jeszcze raz pod rząd kilka razy reset i wszystko zacząło działać.
    Zbieg okoliczności czy rzeczywiście coś sie dzieje z elektroniką (teraz dzwoni za każdym razem i są dzwonki ) ?
  • #11 2081632
    Jjacks
    Poziom 11  
    Nic nowego, ten tel czeka na lepsze czasy:)

Jak bede mial czas to pocwicze sobie na nim stawianie bga :P

Moze jak dostane pamiec do niego to cos pomoze bo flashowanie x razy nie pomaga.

Podsumowanie tematu

✨ Siemens S40 po flashowaniu do wersji 8.0 lub 9.0 nie umożliwia wykonywania połączeń, pojawia się komunikat "Proszę wybierać ponownie". Problem występuje niezależnie od operatora (Plus, Idea, Era). Próby resetu telefonu (*#337#) oraz zmiany ustawień prezentacji numeru (ukrywanie numeru ID) nie przynoszą efektu. Flashowanie przez Workshop kończy się błędem zapisu pamięci i komunikatami o uszkodzonym lub pustym IMEI oraz problemami z bootloaderem. W telefonie brak jest skrzynek SMS i dźwięków dzwonków. Użytkownicy sugerują, że problem może mieć podłoże sprzętowe, np. uszkodzenie pamięci EEPROM, co uniemożliwia poprawne flashowanie i działanie funkcji telefonu. Wymiana kości pamięci jest rozważana jako potencjalne rozwiązanie, jednak dostępność części jest problematyczna. Niektórzy zauważyli, że wielokrotny reset może czasowo przywrócić funkcjonalność dzwonienia i dźwięków, co wskazuje na możliwe problemy z elektroniką. Ogólnie telefon jest uznawany za trudny do naprawy poprzez standardowe flashowanie i wymaga bardziej zaawansowanych działań serwisowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA