logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Konfiguracja serwera Minecraft - brak dostępu po przekierowaniu portu 25565 w Cisco EPC3925

DarkVegance 11 Mar 2018 18:12 2562 26
REKLAMA
  • #1 17096020
    DarkVegance
    Poziom 7  
    Witam!
    Jestem posiadaczem routera Cisco EPC3925 i chciałem zrobić serwer do gry minecraft na porcie 25565.
    Po skonfigurowaniu routera i przekierowaniu tego portu 25565 moi znajomi nadal go nie widzą (nie mogą go pingować). Patrzyłem w necie czy można coś z tym zrobić ale bez skutecznie, ciągle jest niepowodzenie przekierowania tego portu. Dodatkowo dodałem moje ip (wewnętrzne) do DMZ i wyłączyłem zaporę w systemie jak i w routerze. Niestety to także nic nie dało. Wydaje mi się, że coś źle robię lub może problem leży po stronie konfiguracji tych portów.
    Chciałbym prosić o waszą pomoc, bo na dzień dzisiejszy to ja już się poddałem i wyczerpałem wszystkie moje pomysły dlaczego to nie działa.
    Mam nadzieje, że mi pomożecie i przy okazji załączam wszystkie dane które prawdopodobnie będą potrzebne przy rozwiązaniu mojego problemu.

Router: Cisco EPC3925
    Dostawca internetu: Vectra
    Posiadam jeszcze drugi router (własny) NetGear WGR614 na wszelki wypadek jak by był potrzebny. Aktualnie go nie używam.
    Dane logowania do strony konfiguracyjnej posiadam i w każdej chwili mogę się tam zalogować. Piszę to, bo niektórzy muszą dzwonić do dostawcy w celu ustawienia czegoś.

Jeszcze dodam, że używam dodatkowo strony portchecker.co w celu sprawdzenia portu i po wpisaniu tam 25565 piszę, że jest closed

Konfiguracja serwera Minecraft - brak dostępu po przekierowaniu portu 25565 w Cisco EPC3925Konfiguracja serwera Minecraft - brak dostępu po przekierowaniu portu 25565 w Cisco EPC3925
  • REKLAMA
  • #2 17096030
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2675
    Masz do dyspozycji publiczny adres IP od dostawcy na tym modemorouterze?
  • #3 17096051
    DarkVegance
    Poziom 7  
    Chodzi Ci o tryb pracy routera? (Bridge lub router)
    Aktualnie mam router ale jak bym chciał ustawić na Bridge to dla mnie byłoby wielkim utrudnieniem, bo wtedy max. 2 urządzenia mogły by korzystać z internetu.
  • #4 17096055
    jimasek
    Czy ja gdzieś wspomniałem o trybie pracy routera?
  • REKLAMA
  • #5 17096065
    DarkVegance
    Poziom 7  
    No szczerze to nie mam pojęcia o co chodzi i tylko skojarzyłem to z trybem pracy routera.
    Bo kiedy ustawie tryb na Bridge to wtedy otrzymuje publiczny adres ip, a kiedy jest ustawiony tryb na Router to wtedy otrzymuje adres prywatny.
  • #6 17096068
    jimasek
    Czy adres 95.160.157.... widnieje na WAN-ie twojego router? Bo pod takim adresem widać cię w sieci internet.
  • #7 17096075
    DarkVegance
    Poziom 7  
    A wiem o co chodzi.. To moje ip to 95.160.157.**
  • #8 17096085
    jimasek
    jimasek napisał:
    Czy adres 95.160.157.... widnieje na WAN-ie twojego route

Co pokazuje zakładka Status->Gateway oraz Internet IP Address:? Mowa oczywiście o Cisco EPC3925 a nie komputerze jak podałeś wyżej.
  • #9 17096089
    DarkVegance
    Poziom 7  
    No to mam coś takiego:
    Internet IP Address: 100.69.***.***
    Default Gateway: 100.69.0.1
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 17096092
    jimasek
    No to nie masz publicznego IP od dostawy. Twoje przekierowania czy nawet DMZ na nic się zdają.
  • #11 17096098
    DarkVegance
    Poziom 7  
    No to powiem, że dziwna sytuacja. Kiedyś mi to działało no chyba, że wtedy miałem publiczne ip.
    To czy można coś z tym zrobić?
  • #12 17096117
    jimasek
    Pisać. dzwonić do dostawcy internetu.
  • #13 17096153
    DarkVegance
    Poziom 7  
    No nie ogarniam już tego w ogóle..
    A jak zmienię ten tryb pracy to mi nie da tego publicznego ip?
    Konfiguracja serwera Minecraft - brak dostępu po przekierowaniu portu 25565 w Cisco EPC3925
  • Pomocny post
    #14 17096171
    jimasek
    Będziesz miał problem z dostępem do internetu na większej ilości urządzeń w sieci domowej. Wtedy będziesz potrzebował routera z portem WAN aby swobodnie korzystać z internetu na większej ilości urządzeń. Wtedy też przekierowanie robisz na routerze WAN-owym.
  • #15 17096760
    makosuu
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 370
    Przecież Vectra daje publiczne IP na router bo jak inaczej miałby działać tryb mostu? Nie mam pojęcia co źle robisz ale na WAN routera powinieneś mieć to IP 95.160...
  • #16 17097393
    jimasek
    Daje w trybie mostu ale jak widać nie w routerze.
  • REKLAMA
  • #17 17097509
    DarkVegance
    Poziom 7  
    makosuu napisał:
    Przecież Vectra daje publiczne IP na router bo jak inaczej miałby działać tryb mostu? Nie mam pojęcia co źle robisz ale na WAN routera powinieneś mieć to IP 95.160...

Na stronie routera widnieje adres 100.69.***.***
    Ale kiedy wejdę na stronę gdzie sprawdza mi ip to mam początek 95.160.***.**
    Skoro mówisz, że powinienem mieć publiczne ip to czemu ja go nie mam? Może coś jeszcze da się z tym zrobić?
  • Pomocny post
    #18 17097527
    jprzedworski
    Ocena: 827
    DarkVegance napisał:
    Ale kiedy wejdę na stronę gdzie sprawdza mi ip to mam początek 95.160.***.**
    Ta stron podaje adres do ciebie widziane z internetu. Ale to nie znaczy, że to adres urządzenia, które stoi u ciebie. Może to być adres routera twojego dostawcy, który dalej do ciebie daje adres prywatny. Istotny jest adres nie ten ze strony, ale ten, który jest widoczny w konfiguracji twojego urządzenia od strony internetu, czyli portu WAN.
  • Pomocny post
    #19 17097532
    makosuu
    Nie wiem jak działa Vectra, wydaje mi się ze powinno być publiczne IP. Zadzwoń najlepiej do nich to się wyjaśni wszystko. Tylko nie chwal się że masz dostęp do panelu :D
  • #20 17097588
    KOCUREK1970
    Ocena: 5371
    DarkVegance napisał:
    Może coś jeszcze da się z tym zrobić?

Odłącz z prądu obydwa urządzenia (Twój router i Cisco), poczekaj 30 s i podłącz prąd z powrotem - zobacz czy masz publiczne IP.
  • #21 17097694
    DarkVegance
    Poziom 7  
    makosuu napisał:
    Nie wiem jak działa Vectra, wydaje mi się ze powinno być publiczne IP. Zadzwoń najlepiej do nich to się wyjaśni wszystko. Tylko nie chwal się że masz dostęp do panelu :D

No właśnie troszkę ryzykownie dzwonić o to aby dali publiczne ip, bo mogą się kapnąć, że mam dostęp do panelu routera. Przez pewną lukę udało mi się wbić i zmienić sobie dane logowania ale jak widać prawdopodobnie do niczego mi się to nie przyda xD
  • #22 17098768
    makosuu
    Ogólnie to dość dziwna sprawa bo powinno być publiczne IP na routerze Vectry. Ale najlepiej kup sobie swój router taki np. TL-WR841N to nie majątek a Cisco ustaw w tryb Bridge, to będziesz mógł wszystko ustawić jak chcesz.
  • #23 17100082
    KOCUREK1970
    DarkVegance napisał:
    mogą się kapnąć, że mam dostęp do panelu routera.

Każdy ich klient ma dostęp do takiego panelu na swoim koncie ;) .
    makosuu napisał:
    Ale najlepiej kup sobie swój router taki np. TL-WR841N to nie majątek a Cisco ustaw w tryb Bridge, to będziesz mógł wszystko ustawić jak chcesz.

Dokładnie z tym bridge, choć wybór routera zostawiam Autorowi.
  • #24 17100700
    makosuu
    KOCUREK1970 napisał:
    Każdy ich klient ma dostęp do takiego panelu na swoim koncie

Ma dostęp do podstaw na ichniejszej stronie typu ustawienia WiFi, tryb router lub most, ale do panelu routera na Cisco można dostać się tylko pewnym trikiem :)

KOCUREK1970 napisał:
    Dokładnie z tym bridge, choć wybór routera zostawiam Autorowi.

Ten router zasugerowałem bo tani jest i niezły, choć nie wiem jakie autor ma łącze. Ot, taka tania propozycja, za którą jeszcze przemawia wsparcie alternatywnego softu.
  • #25 17100750
    KOCUREK1970
    makosuu napisał:
    ale do panelu routera na Cisco można dostać się tylko pewnym trikiem

I myślisz, że to nie ujdzie uwadze operatora już pomijając fakt, że takie działanie jest niezgodne z prawem - nic bardziej mylnego, każda aktywność na modemie, w modemie jest rejestrowana przez operatora.
    makosuu napisał:
    Ma dostęp do podstaw na ichniejszej stronie typu ustawienia WiFi, tryb router lub most,

Ale klient na takie a nie inne rozwiązanie przystał, potwierdzając to podpisem na taki stan w zawartej przez niego (Autora) umowie.

Póki nie zgłosi się SAM do operatora, jego obecne działania nic nie wniosą i niczego nie zmienią.
    Tylko opcja bridga, własny router i zewnętrzne IP od samego operatora rozwiąże Jego problem.
  • #26 17101097
    makosuu
    KOCUREK1970 napisał:
    I myślisz, że to nie ujdzie uwadze operatora już pomijając fakt, że takie działanie jest niezgodne z prawem - nic bardziej mylnego, każda aktywność na modemie, w modemie jest rejestrowana przez operatora.

Nie wiem. Wątpię że zrobiliby dramę z tego, ale nie wnikam, nic nie sugeruje.

Swoją drogą autorze tematu, w pierwszym poście napisałeś że masz swój router... Czemu zatem używasz urządzenia od operatora, włamujesz się do panelu itd?
  • #27 17102766
    DarkVegance
    Poziom 7  
    Zapomniałem zamknąć tematu, a nawet powiem, że nie wiedziałem o czymś takim.

Aktualnie sprawa wygląda tak, że jeżeli mam przydzielone prywatne ip do routera to nic nie zrobię (przekierowania portów nic nie dają) i troszkę boję się spytać vectry o te publiczne ip więc na chwilę obecną zostawię to w spokoju.

To, że się "włamałem" do routera to podstawowym powodem było te przekierowanie portów. Oczywiście też były inne powody ale jednak sobie daruje ich wypisanie. Ktoś tam wspomniał o pewnej luce i tylko przypuszczam o co mu chodziło. Pewnie o wyjęciu kabla i zrestartowanie do ustawień fabrycznych routera i podobno ma się do tego dostęp ale tutaj muszę powiedzieć, że ten sposób nie działa (w moim przypadku) i tylko powiem, że wykorzystałem inną lukę która pozwoliła mi się dostać do routera.

Niby posiadam drugi router, ale jest on w moim pokoju i czasem go tylko używam go w innych celów i czasem robi za switch. Router Vectry znajduje się w innym pokoju gdzie mam tam 3 urządzenia, a do tego routera w moim pokoju te urządzenia znajdujące się w innym pokoju mają lekki problem z zasięgiem i przestawienie trybu pracy jest tutaj bez sensu, więc też sobie to daruje. Jeszcze było coś o tym, że Vectra rejestruje całą aktywność na modemie, ale akurat im to uniemożliwiłem i prawdopodobnie w ich systemie widzą jakby był wyłączony, ale to tylko przypuszczenia. Wydaje mi się, że wszystko wyjaśniłem w miarę zrozumiale.

Ostatecznie problem został poznany ale nie rozwiązany aby Vectra się nie kapneła o tym, że uzyskałem dostęp do panelu, ale dziękuje wszystkim za zainteresowanie się moim tematem no i oczywiście za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada router Cisco EPC3925 i próbuje skonfigurować serwer Minecraft na porcie 25565, jednak jego znajomi nie mogą się z nim połączyć. Po przekierowaniu portu i dodaniu IP do DMZ problem nadal występuje. Użytkownik odkrywa, że jego router nie ma publicznego adresu IP, co uniemożliwia skuteczne przekierowanie portów. W dyskusji poruszane są kwestie trybu pracy routera (Bridge vs. Router) oraz konieczność kontaktu z dostawcą internetu, Vectra, w celu uzyskania publicznego IP. Użytkownik rozważa również użycie drugiego routera NetGear WGR614, ale obawia się o dostęp do internetu na wielu urządzeniach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA