logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy TDA5051 wymaga kontroli przepływu danych przy przesyłaniu przez sieć?

345 17 Sie 2005 18:55 3999 7
REKLAMA
  • #1 1741956
    345
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Mam taki maly problem. Układ tda5051 dostanie do modulacji przez dane przez wejscie szeregowe. Czy potrzebna jakakolwiek kontrola przepływu danych przez sieć elektryczną czy zawiera on w sobie jakieś sprzetowe kontrolowanie. Chodzi mi o to ze chce przeslac przez sieć pomiary temp. I Czy moge mieć pewność że komp dostanie pomiar ?? Przy założeniu że wszystko jest dobrze wykonane....
  • REKLAMA
  • #2 1790694
    marek_Łódź
    Poziom 36  
    Ocena: 66
    Co to znaczy kontrola przepływu danych?
    Łączysz.

1. Po stronie nadajnika układ transmitujący w standardzie RS-232/5V (mikrokontroler) na modem wykonany zgodnie ze schematem aplikacyjnym.

2. Po stronie odbiornika - analogiczny układ modemu do konwertera poziomu RS (MAX232). Łączysz to wszystko do portu COM peceta.

Tak skonfigurowany układ transmisji powinien działać dokładnie tak samo jak układ połączony kablem, czyli po prawidłowym skonfigurowaniu po obu stronach oprogramowania komunikacyjnego powinno być wszystko OK(oczywiście przy ograniczeniu prędkości transmisji zgodnie z ograniczeniami kości do 600 baud).

I jeszcze jedna uwaga - stosowanie układu bez izolacji galwanicznej (w datasheet - schemat 23) może doprowadzić do zniszczenia komputera (nie mówiąc o innych zagrożeniach).
  • REKLAMA
  • #3 1845202
    345
    Poziom 15  
    Ten układ ma dwie szybkości transmisji 600 i 1200 ;) Dziękuje za info jak zadziała to dam znać
  • #4 1848281
    marek_Łódź
    Poziom 36  
    345 napisał:
    Ten układ ma dwie szybkości transmisji 600 i 1200 ;) Dziękuje za info jak zadziała to dam znać
    ;-) to z rozpędu. Też uruchamiam ten zestaw w nietypowej konfiguracji (sieć 230V DC/AC) jak uruchomię napiszę.
  • REKLAMA
  • #5 1930145
    345
    Poziom 15  
    Przepraszam za długie milczenie. UKŁAD NIE DZIAŁA. MOŻE TDA WALNIĘTE. SPRAWDZAM. A CO BEDZIE GDY ZASTOSUJE NIETYPOWY KWARC. NP. 8MHz Lub 9.2Mhz. Taki są w sklepie i jest problem z tymi z datasheet układu

Dodano po 13 [minuty]:

Jaki program można użyć do testów ??
  • REKLAMA
  • #6 1931061
    marek_Łódź
    Poziom 36  
    345 napisał:
    Przepraszam za długie milczenie. UKŁAD NIE DZIAŁA. MOŻE TDA WALNIĘTE. SPRAWDZAM. A CO BEDZIE GDY ZASTOSUJE NIETYPOWY KWARC. NP. 8MHz Lub 9.2Mhz. Taki są w sklepie i jest problem z tymi z datasheet układu

Dodano po 13 [minuty]:

Jaki program można użyć do testów ??

Też jestem w fazie testów. Niewielka zmiana f kwarcu chyba nie powinna przeszkadzać :?:

Po stronie PC wystarczy hyperterminal lub inny podobny, na mikroprocesorze trzeba chyba napisać coś samemu (w C, bascomie, asemblerze). Ja najpierw uruchamiam na kablu a potem dokładam do tego łącze modemowe.

Którą wersję stosujesz i ew jaki masz transformator na wyjściu (jeśli masz wersję izolowaną)?
  • #7 1938331
    345
    Poziom 15  
    mam trafo 78250, i do izolacji mam zrobiony układ na cewkach

Podsumowanie tematu

✨ Układ TDA5051 służy do modulacji danych przesyłanych przez sieć elektryczną (230V AC/DC) z prędkościami transmisji 600 i 1200 baud. Transmisja odbywa się poprzez interfejs szeregowy RS-232, gdzie po stronie nadajnika stosuje się mikrokontroler z modemem zgodnym ze schematem aplikacyjnym, a po stronie odbiornika modem z konwerterem poziomów RS (np. MAX232) podłączony do portu COM komputera. Układ nie posiada wbudowanej sprzętowej kontroli przepływu danych, dlatego ważne jest prawidłowe skonfigurowanie oprogramowania komunikacyjnego po obu stronach. Zaleca się stosowanie izolacji galwanicznej (np. transformator 78250 i układ na cewkach) w celu ochrony sprzętu. W praktyce mogą wystąpić problemy z działaniem układu, które mogą wynikać z uszkodzenia TDA5051 lub zastosowania nietypowego kwarcu (np. 8 MHz lub 9.2 MHz zamiast zalecanego). Do testów komunikacji po stronie PC można użyć programu HyperTerminal lub podobnego, natomiast po stronie mikrokontrolera konieczne jest napisanie własnego oprogramowania. W przypadku problemów z kontaktem i doświadczeniem z tym modemem polecany jest kontakt z użytkownikami posiadającymi praktykę w pracy z TDA5051.
REKLAMA