logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odzyskanie danych z dysku bez użycia drugiego komputera

szynsz87 13 Mar 2018 10:47 1722 10
  • #1 17099807
    szynsz87
    Poziom 7  
    Ocena: 16
    Witam.
    Posiadam dysk z jednego komputera (niestety z systemem) i chce zamontować go w drugim. Niestety przez konflikt sterowników muszę go sformatować, jednak chciałbym wydobyć z niego najpierw dane. Problem w tym że w komputerze docelowym nie ma żadnego dysku z systemem (ten miał być głównym dyskiem) i nie mam też drugiego komputera żeby przegrać dane. Dlatego mam pytanie, czy istnieją programy najlepiej na usb które umożliwią przesył danych z dysku na dysk usb bez wczytywania systemu? Wiem że są kieszenie zewnętrze przerabiające dysk wewnętrzny na dysk zewnętrzny USB ale to ostateczne rozwiązanie.
  • Pomocny post
    #2 17099842
    nomudrek
    Poziom 36  
    Ocena: 472
    Oczywiście jest możliwość zastosowania pendrive lub napędu DVD z płytą zawierającą mini system z odpowiednimi programami do odzysku danych jak też menadżery plików dzięki, którym przeniesiemy ważne dane na inny dysk lub partycję. Jedną z propozycji może być płyta ratunkowa, którą często wydają pisma komputerowe lub dystrybucja linuksa live z pełną obsługą partycji NTFS, po nagraniu obrazu na płytę lub odpowiednim programem na pendrive uruchamiamy komputer z USB lub DVD i możemy przenieść potrzebne dane czy nawet nagrać na płytę.
  • Pomocny post
    #3 17099855
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    Tak napisałeś posta, że 20 minut zajmuje forum "przetrawienie" danych wejściowych. Prosta sprawa, a zagmatwałeś maksymalnie. Zdanie "klucz":
    szynsz87 napisał:
    czy istnieją programy najlepiej na usb które umożliwią przesył danych z dysku na dysk usb bez wczytywania systemu?

A jakie to programy działają bez systemu operacyjnego? :D Odpowiedź brzmi - żadne.
    Co do problemu w temacie:
    Uruchom najzwyczajniej w świecie bootowalny linux z pendrive lub z CD i kopiuj dane.
    szynsz87 napisał:
    Niestety przez konflikt sterowników muszę go sformatować,

Nie przez "konflikt sterowników" tylko przez inny chipset w płycie w PC docelowym.
    To się da obejść np. przez skrypt Fix NTLDR missing lub inny jeśli są na płytach typu Ultimate Boot CD.
    Tak, czy inaczej warto OS postawić od zera na nowej płycie.

Dodano po 1 [minuty]:

nomudrek napisał:
    Jedną z propozycji może być Hiren's BootCD 15.2

Ano nie może być, gdyż na forum uważany jest za zawierający szkodliwe i semi-pirackie oprogramowanie itp.
  • #4 17099901
    szynsz87
    Poziom 7  
    Super dzięki za szybką odpowiedź :) Chyba skorzystam z linuksa live, tylko jeśli chodzi o linuksa to jestem zielony, więc podrzuci ktoś nazwę dystrybucji która by się nadawała?
  • #6 17099913
    szynsz87
    Poziom 7  
    Gparted znam, dobra dzięki wielkie :)
  • #8 17100077
    szynsz87
    Poziom 7  
    Użyje linuxa live, jak radzicie. Rufusa znam ale dzięki i za link do dystrybucji też :)
  • #9 17119011
    szynsz87
    Poziom 7  
    Jednak potrzebuje dodatkowej pomocy. Uruchomilem zwykly gparted i idac sladami windowsa chcialem przeniesc zawartosc starego dysku na pamiec usb za pomoca graficznego menadzera plikow ale ten nie widzi zamontowanego w komputerze dysku. Wiem ze trzeba zamontowac partycje ze starego dysku ale wszystkie znalezione tutoriale jak to zrobic nie pomogly
  • #10 17146647
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    szynsz87 napisał:
    nie widzi zamontowanego w komputerze dysku.

A zamontowałeś partycje w systemie? W linuxie trzeba zamontować. Jak to robisz? - > daj screena.
    W BIOS dysk widoczny?
  • #11 17146715
    szynsz87
    Poziom 7  
    Własnie okazało się że problem rozbija się o owe montowanie na którym poległem. Ostatecznie porzuciłem linuxa i kolega pożyczył mi zestaw do podłączenia owego dysku jak dysku USB. Niestety oznaczało to zatrudnienie laptopa ale sprawa zakończona (najważniejsze)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukiwał sposobu na odzyskanie danych z dysku twardego bez systemu operacyjnego, który zamierzał zamontować w nowym komputerze. Odpowiedzi sugerowały użycie bootowalnego systemu Linux z pendrive'a lub płyty DVD, co pozwoliłoby na dostęp do danych i ich transfer na inny nośnik. Proponowane dystrybucje to m.in. Puppy Linux oraz GParted. Użytkownik napotkał trudności z montowaniem partycji w Linuxie, co ostatecznie skłoniło go do użycia adaptera USB do podłączenia dysku, co umożliwiło zakończenie procesu odzyskiwania danych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA