logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3200 - Brak włącznika i elementów, schemat zastępczy?

edek21 17 Sie 2005 20:22 1050 6
REKLAMA
  • #1 1742228
    edek21
    Poziom 10  
    Witam
    Mam problem z tym telefonem tzn brakuje wlacznika i dwoch elementow zaznaczonych na obrazku (chyba rezystorow). Z kupieniem wlacznika nie powinno byc problemow, ale nie wiem czym zastapic brakujace elementy. Moze ktos posiada schemat i moze mi pomoc . Z gory dziekuje ps. po wlaczeniu (zwarciu stykow) telefonu zapala sie wyswietlacz tylko nic na nim nie widac, to pewnie przez to ze nie ma tych elementow.
    Załączniki:
    • Nokia 3200 - Brak włącznika i elementów, schemat zastępczy? bez tytułu.GIF (49.98 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 1743215
    ftb
    Poziom 35  
    Ocena: 101
    no i właśnie oba mają po 330ohm i R308 podaje SCLK a R309 - SDA na LCD.Nic dziwnego że tak jest.Rezystory mogą mieć od 200 do 350 ohm .

ftb
  • REKLAMA
  • #3 1743775
    edek21
    Poziom 10  
    wielkie dzieki, wlutuje te rezystory i sprawdze
  • REKLAMA
  • #4 1793670
    edek21
    Poziom 10  
    Kolejny problem - udalo mi sie wlutowac jeden rezystor, natomiast problem jest z tym drugim(ten z lewej) Nie moge tego przylutowac poniewaz sciezki sa "wyrwane", po prostu nie ma do czego przylutowac. Mam schemat wiem miedzy jakimi "pinami" ma byc ten rezystor ale nie wiem jak to odnalesc. Moze ktos wie jak to zrobic?

Wg schematu R308 jest miedzy J305 i "SCLK"
    R309 jest miedzy J304 i "SDA"
    Jak odnalezc te elementy na plytce??
    Prosze o pomoc
    Załączniki:
    • Nokia 3200 - Brak włącznika i elementów, schemat zastępczy? bez tytułu.JPG (28.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 1795780
    edek21
    Poziom 10  
    Znalazlem zdjecie/schemat tego polaczenia ale nie wiem jak to bezpiecznie polaczyc. Mysle o kabelku ktorego jeden koniec pojdzie na styk zlacza lcd, a drugi na odpowiedni styk J304 na kabelku oczywiscie bedzie rezystor. Czy bedzie to w maire bezpieczne? Moze ktos ma inne rozwiazanie Bardzo prosze o pomoc
    Załączniki:
    • 3200_LCD.rar (407.85 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 1795903
    ftb
    Poziom 35  
    Ocena: 101
    naniosłem a właściwie dodałem poprawkę dla Twojego problemu.Jak masz wyrwane pady i nie możesz wlutować w stare miejsca R308 lub R309 to przylutuj je bezpośrednio do J307 i J305 a do przeciwnych końcówek dolutuj cienkie kabelki i do gniazda LCD jak zaznaczyłem na rys.Oczywiście jeśli problem dodtyczy jednego R to wlutuj tylko ten jeden.
    Wartości tych R nie są krytyczne i spokojnie mogą się zawierać 200-350ohm

pozdrawiam...ftb

jeszcze jedno...jak chcesz by Ci inni pomogli i umieszczasz jakis załacznik dotyczacy Twojego problemu to nie żadaj za jego otwarcie punktów.
    Załączniki:
    • 3200_lcd1.jpg (324 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 1795918
    edek21
    Poziom 10  
    Nie wiem czy uda sie polaczyc bezposrednio do J30. poniewaz nie ma tam za duzo miejsca (plyta styka sie z wyswietlaczem) ale sprobuje.
    Nie ustawilem prowizji za plik!Ustawilem ze nie chce punktow za pobranie i tak jest. W Twoim zalaczniku tez jet prowizja Dzieki za pomoc

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy telefonu Nokia 3200, w którym brakuje włącznika oraz dwóch rezystorów (oznaczonych jako R308 i R309) odpowiedzialnych za sygnały SCLK i SDA do wyświetlacza LCD. Wartości rezystorów powinny wynosić około 330 Ω, dopuszczalne jest zakres 200-350 Ω. Po zwarciu styków włącznika wyświetlacz się zapala, ale nie wyświetla obrazu, co prawdopodobnie wynika z braku tych rezystorów. Jeden z rezystorów udało się wlutować, natomiast drugi nie może być przylutowany z powodu uszkodzonych ścieżek na płytce. Schemat wskazuje, że R308 jest między złączem J305 a linią SCLK, a R309 między J304 a linią SDA. Proponowane rozwiązanie to przylutowanie rezystorów bezpośrednio do alternatywnych punktów (J307 i J305) oraz połączenie cienkimi przewodami do złącza LCD, co jest bezpieczne i skuteczne. Wartości rezystorów nie są krytyczne, a ich montaż można wykonać z wykorzystaniem przewodów, jeśli oryginalne pady są uszkodzone.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA