Witam, mam taki problem. Naprawiam amplituner stereo Marantz SR 6000. Jak go dostałem nie działały oba kanały. Przekaźnik nie załączał się i wskaźniki mocy stały w miejscu. Tuner widać było że działał. Sprawdziłem zasilacz i wszystko było ok. Amplituner jest zbudowany na układach hybrydowych, więc zabrałem się za diagnozowanie usterki. Akurat jest tam fajnie zrobione, że zasilanie do obydwu kanałów jest na osobnych złączkach. Wyciągnąłem z jednego i uruchomiłem. Przekaźnik załączył się . A więc zlokalizowałem w którym kanale jest coś nie tak, tylko że dalej amplituner nie grał na pozostałym, teoretycznie dobrym, podłączonym kanale mimo załączenia przekaźnika. Zacząłem pomiary napięć na układach STK0080 (końcówki mocy). Okazało się że ten z wadliwego kanału miał zwarcia na pinach. Wymieniłem układ i przy okazji poprawiłem zimne luty. Jak poskładałem i uruchomiłem, to było dalej to samo co na początku, czyli nic się nie zmieniło. Pomyślałem sobie że sprawdzę układ hybrydowy wzmacniacza napięciowego STK3082. Zacząłem mierzyć napięcia na pinach i przez przypadek zwarłem któreś piny sondą miernika i poszła iskra. W tym samym momencie przekaźnik załączył się i amplituner zaczął grać. Pomyślałem że może jakiś zimny lut jeszcze został i zacząłem opukiwać płytki końcówek i sam układ 3082. Testowałem i pukałem chyba z godzinę, ale dalej wszystko działa jak należy. Mieliście kiedyś coś takiego? Chodzi o to, że nie chcę tego tak zostawiać, bo po prostu nie znam przyczyny awarii. Mimo że amplituner gra, to może przestać. Chcę zapytać czy mielibyście może jakiś pomysł, jak sprawdzić co mogło być przyczyną awarii. Jedyne co przychodzi mi do głowy to to, że układ 3082 ma awarię i moje zwarcie mogło ją tymczasowo naprawić jakoś. Wydaje się to o tyle logiczne, że uszkodzona była końcówka mocy i przy jej uszkodzeniu, przy okazji mógł się uszkodzić wzmacniacz napięciowy. Może jest tu ktoś kto ma większe doświadczenie w układach STK. Dodam jeszcze że pomiary napięć na wszystkich układach w tym momencie są w porządku. Z góry dzięki, w załączniku instrukcja ze schematem