logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak obrazu w filmach AVI – jakie kodeki lub program do odtwarzania polecacie?

wrobel19 17 Sie 2005 22:27 1155 9
REKLAMA
  • #1 1742666
    wrobel19
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    witam niewiem czy niepomylilem dzialu jezeli tak to sorka
    mam problem dotyczaczy kodekow lub programu niemoge ogladac zadny filmow avi
    prosze o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 1742697
    adamdn
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    Sprobuj odinstalowac wszystkie kodeki i zainstalowac ponownie tylko np. kodeki DivX stad: http://www.divx.com/divx/

Pozdrawiam
    adamdn
  • REKLAMA
  • #3 1742795
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10443
    Jak juz instalowac to ffdshow + ac3 filter
  • #4 1742896
    adamdn
    Poziom 19  
    No mozna tez. Jak ktos jest chetny to moze tez poeksperymentowac z Nimo ale to juz ruletka - u jednych dziala bez zarzutow a u innych ledwo na minimalnej instalacji. Ale moze akurat pomoze...
  • #5 1743155
    prez8s
    Poziom 33  
    Ocena: 334
    Zainstaluj najnowszego ffdshow, nawet nie trzeba ac3filtera.
  • REKLAMA
  • #6 1743168
    bazz
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    heh a ja wlasnie powiem dwa slowa na temat ffdshow, ja akurat z tego nie korzystam bo mialem nie mile spotkania, nie chodzila mi wiekszosc filmow.
    Zajnstalowąłem sub edit'a i odrazu maił on kodekiw sobie (najnowsza wersja) i teraz wszystko smiga bez zaciachu.
    Pozdrawiam !!
  • #7 1743179
    qmc
    Poziom 21  
    Spróbuj tej paczki kodeków: http://www.underpl.org/main.php?d=1&cat=43&dfile=396 Jeżeli ktoś ma problem z odtwarzaniem jakiegoś filmu, to polecam mu te kodeki i zawsze działa. Naprawde dobra paczka i lepsza od nimo, oraz przede wszystkim często aktualizowna. Pzdr.
  • #8 1743195
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1577
    jak nie zajmujesz się kompresją i nie potrzebujesz 'regularnego' kodeka to ffDShow (może jeszcze zwłaszcza przy starszej wersji ffdshow - AC3Filter); nie ma potrzeby sciagać kilkunastomegowych "paczek" i robić śmietnik w systemie (ciężko potem nad tym zapanować, mogą - przy starcie filmu - równocześnie ładować sie jakieś niepotrzebne komponenty i wszystko spowalniać).
    Dodatkowo gdy zdarzą sie napisy *.idx / *.sub przyda się VobSub, resztą powinien sie zająć przyzwoity 'player'.
    Taki zestaw radzi sobie ze zdecydowaną wiekszoscia filmów;gdy sie pojawi nowy format kodowania (jak teraz X.264 / H.264) sciagniesz sobie nowsza wersje filtru.
  • REKLAMA
  • #9 1743331
    lipek86
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    Jeżeli masz starszego kompa, albo chcesz żeby filmy chodziły płynnie bez zbędnych "dodatków", które oferują kodekpaki takie jak K-Lite to zainstaluj ffdshow w najnowszej wersji. Jeżeli masz starszy komputer to podczs instalacji odznacz opcję postprocessing. Jak miałem tą opcje włączoną to mi się filmy przycinały, nie wiem czemu, ale jak wyłączyłem postprocessing to jest OK :)
  • #10 1743678
    k4be
    Poziom 31  
    Ocena: 332
    można też poszukać windowsowego porta mplayera - ten program ma wbudowane wydajne kodeki, divx chodził znośnie na PMMX 225MHz..

Podsumowanie tematu

✨ Problem braku obrazu podczas odtwarzania filmów AVI najczęściej wynika z nieprawidłowo zainstalowanych lub brakujących kodeków. Zalecane jest odinstalowanie wszystkich obecnych kodeków i ponowna instalacja wybranych, np. kodeków DivX lub ffdshow, które często wystarczają do poprawnego odtwarzania. ffdshow w najnowszej wersji jest polecany jako lekki i efektywny filtr, który nie wymaga dodatkowego ac3filtera. Alternatywnie można użyć paczek kodeków, takich jak ta dostępna na underpl.org, która jest często aktualizowana i stabilna. W przypadku problemów z napisami warto doinstalować VobSub. Dla starszych komputerów zaleca się wyłączenie opcji postprocessing w ffdshow, aby uniknąć przycinania obrazu. Jako odtwarzacz z wbudowanymi kodekami można rozważyć windowsowego porta mplayera, który dobrze radzi sobie nawet na słabszym sprzęcie. Niektóre kodeki i paczki, np. Nimo, mogą działać niestabilnie i powodować problemy. Ważne jest unikanie instalacji dużych paczek kodeków, które mogą powodować konflikty i spowolnienia systemu.
REKLAMA